2.16.2012

Ενημέρωση από τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον υφυπουργό Υγείας

Ενημέρωση από τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων
στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή.

Στη χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού Μ. Μπόλαρη παρόντες ήταν ο γ.γ. Γ. Κατριβάνος και η διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Σ. Κατσικάρου. Από την πλευρά των εργαζομένων παρόντες ήταν επτά εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων από την Αττική και την περιφέρεια. Επίσης συμμετείχε και εκπρόσωπος του Δικτύου Αργώς.

Ως εργαζόμενοι που έχουμε φτάσει στο απροχώρητο θέσαμε στην συζήτηση, την οποία ανοίξαμε πρώτοι, συγκεκριμένα αιτήματα καθώς και το πρόβλημα της γενικότερης υποχρηματοδότησης εξαιτίας της οποίας οι υπηρεσίες μας ασφυκτιούν και απειλούνται άμεσα με κατάρρευση.

Ζητήσαμε επίμονα και επανειλημμένα έγγραφη δέσμευση εκείνη τη στιγμή για κάποια άμεσα αιτήματα οι λύσεις των οποίων θεωρούμε ότι επαφύονται καθαρά στην πολιτική βούληση των υπευθύνων:

-Να τρέξουν άμεσα με εντολή που θα δοθεί αύριο κιόλας τα εντάλματα για Ιανουάριο και Φεβρουάριο (το πρώτο έχει κολλήσει στη Διεύθυνση Οικονομικού, το δεύτερο δεν υφίσταται καν) και να αυξηθεί κατεπειγόντως το ποσοστό διάθεσης που αυτή τη στιγμή είναι μόλις 8% ανά μήνα από τα 40εκ. που θεωρητικά έχουν εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για οικονομικούς λόγους και να σταλεί φαξ στις διοικήσεις των φορέων σχετικά με την απόφαση αυτή, όπως επίσης και να μη προχωρήσουν σε καμιά περαιτέρω περικοπή.

-Να δοθεί εντολή στο ΙΚΑ να μην προχωρήσει για κανένα λόγο σε προσωποκρατήσεις λόγω χρεών. Το υπουργείο να τοποθετηθεί δημόσια, αναγνωρίζοντας ότι με δική του υπαιτιότητα έχουν συσσωρευτεί χρέη και να αναλάβει την ευθύνη να δοθούν άμεσα χρήματα, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές.

Για άλλη μια φορά διεκδικήσαμε ο προϋπολογισμός να εγγράφεται στο σύνολό του από την αρχή και όχι να μας υπόσχονται συμπληρώματα από δω και από κει. Όπως είπαμε στον υφυπουργό, οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν πολύ παραπάνω ακόμα και από τα 82εκ. που προβλέπονταν και τσεκουρώθηκαν άγρια για το 2012 και θέσαμε το ζήτημα του υπολοίπου του 2011 για το οποίο δεν γνωρίζει κανένας τίποτα.

Καταρχήν, ο υφυπουργός απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να βάλει την υπογραφή του σε ένα τέτοιο χαρτί που θα τον δέσμευε με έναν καταγραμμένο τρόπο. Αντιθέτως δήλωσε ότι αν κάνει κάτι τέτοιο δεν θα είναι σοβαρός.

Αυτό που ειπώθηκε για άλλη μια φορά είναι ότι θα πιέσει τον Σαχινίδη για την αύξηση του ποσοστού διάθεσης του προϋπολογισμού μας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν αυτό θα έχει χρήματα!!!

Επίσης, θα πιέσει τη διαχειριστική αρχή για την αποδέσμευση των ΕΣΠΑ και ο Κατριβάνος θα πιέσει τη διεύθυνση οικονομικών να τρέξουν τα υπάρχοντα εντάλματα. Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα τηλεφωνήσουν στους διευθυντές του ΙΚΑ σχετικά με τα χρέη των φορέων αλλά δεν μπορεί να τους αναγκάσει να μην προχωρήσουν τις διαδικασίες και όσον αφορά τις απολύσεις μας παρέπεμψε στην Κατσικάρου, η οποία πρότεινε να κάνουμε καταγγελία στην διεύθυνση ψυχικής υγείας.

Για τον προϋπολογισμό όπως και στη συνέλευση στις 09/02 στο αμφιθέατρο του υπουργείου, όταν και ξεκίνησε η κατάληψη, δεν αναφέρθηκε τίποτα νέο, μόνο ένας προφορικός υπολογισμός 40εκ τακτικός + 20εκ από 2% προμηθειών+ 20εκ. από ΕΣΠΑ.

Συνάδελφοι,
Ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη μεριά τους και ισχυρίστηκε πως καταλαβαίνουν απόλυτα αυτό που περνάμε εμείς, οι οικογένειες μας και αντίστοιχα οι λήπτες και οικογένειες τους. Πολιτική βούληση μόνο για σοβαροφανείς υποσχέσεις υπάρχει αλλά αυτό πια αποτελεί σκέτη κοροϊδία και πρόκληση.

Εφόσον αρνούνται να δεσμευτούν γραπτά για το παραμικρό, πρέπει να θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν έχουν καμιά πραγματική πρόθεση να δώσουν έστω μια ανάσα σε κόσμο που ασφυκτιά αλλά εκλαμβάνουμε τη στάση τους αυτή ως συνειδητή.

Ανοιχτά αδιαφορούν και οδηγούν σε κατάρρευση των υπηρεσιών, σε ανεργία και σε υποτροπή, τη Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή σε οριστικό λουκέτο!!! 

Η στάση αυτή μας εξοργίζει και μας πεισμώνει να μη σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου