2.08.2012

Μειωμένος κατά... 55% ο προϋπολογισμός για την Ψυχική Υγεία!

αναδημοσίευση από τη σημερινή Αυγή 

"Μαύρη" χρονιά αναμένεται να είναι το 2012 για την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος μόλις... 40 εκατ. ευρώ για τους φορείς της Ψυχικής Υγείας και της αποασυλοποίησης, έναντι 85 εκατ. ευρώ για το 2011, δηλαδή είναι μειωμένος κατά... 55% σε σχέση με πέρυσι!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, σωματεία εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία καταγγέλλουν τη δραματική περικοπή του σχετικού κονδυλίου, κάνουν λόγο για "κοινωνικό έγκλημα" και συμπληρώνουν: "Ότι η πραγματικότητα μάς επιβάλλει την ανεργία και τη φτώχεια, ότι η πραγματικότητα οδηγεί στην εξαθλίωση και την εγκατάλειψη παιδιά, έφηβους και ενήλικες λήπτες των υπηρεσιών, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε και καλούμαστε όλοι να προσπαθήσουμε αποφασιστικά να το αλλάξουμε. Δεν υπάρχει καμιά πολιτική βούληση να δοθεί λύση στη διαφαινόμενη κατάρρευση, παρά μόνον αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με συνεχή και δυναμικό αγώνα, ξεκινώντας από τώρα και για όσο χρειαστεί. Εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε μόνο στη δική μας δύναμη για να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση".

Τα σωματεία συνεχίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους: "Η φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών, αντί να είναι προτεραιότητα, αποτελεί στόχο περικοπών, με αποτέλεσμα τη σιωπηλή διάλυση της Ψυχικής Υγείας. Συρρίκνωση των υπηρεσιών, εργαζόμενοι που ζούμε με δανεικά, ο κίνδυνος της υποτροπής για τους λήπτες, απολύσεις και μειώσεις (των όχι και τόσο μεγάλων!) μισθών είναι προβλήματα που ζούμε καθημερινά. Αν οι υπεύθυνοι για την κρίση στην Ψυχική Υγεία προτιμούν να καταδικάσουν όλους εμάς για να εξοικονομήσουν μερικά χρήματα για την τρόικα, ας το ανακοινώσουν δημόσια. Δεν θα το κάνουν, όμως, γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις όλης της κοινωνίας".

Τα σωματεία των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία πραγματοποιούν αύριο στις 11 π.μ. πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, και ζητούν μεταξύ άλλων να ανακληθεί η δραματική μείωση του προϋπολογισμού για τις δομές Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, καθώς και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τακτική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου