6.22.2013

Νικήτας Κακλαμάνης, ΜΚΟ ψυχικής υγείας, βαθύ ΠΑΣΟΚ και άλλα ...παραπολιτικά

αναδημοσίευση από το psi-action

Μετά από την ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στον Ανδρέα Λυκουρέντζο για τα κρούσματα διαφθοράς στις ΜΚΟ ψυχικής υγείας...

 ...η εφημερίδα "Παραπολιτικά" δημοσίευσε το Σάββατο 25 Ιουνίου ρεπορτάζ με τίτλο: "Εισαγγελέας για την Εθνική Κατάθλιψη", το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη 64 οργανώσεων στο χώρο της ψυχικής υγείας, εκ των οποίων οι 45 εμφανίζουν μεγάλες λογιστικές “τρύπες” και σοβαρές λειτουργικές ανωμαλίες. Μάλιστα, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι οι "ενορχηστρωτές" αυτής της κατάστασης προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ που μετακινείται προς τη "σύγχρονη" Αριστερά και, στη συνέχεια, αναφέρει αρκετούς προέδρους των ΜΚΟ που λάμβαναν “παχυλές αμοιβές”, ξεκινώντας από τους Κ. Στεφανή και Μ. Οικονόμου, τους οποίους χαρακτηρίζει “μεγάλους πρωταγωνιστές”.


Είναι γνωστό ότι η κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος από ορισμένες διοικήσεις μη-κερδοσκοπικών φορέων χρησιμοποιείται συστηματικά από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου υγείας για να “δικαιολογούν” την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, οι οποίες υπολειτουργούν εδώ και χρόνια και βρίσκονται πλέον στα όρια της πλήρους κατάρρευσης. Είναι, επίσης, γνωστό ότι από το 2006 που ξεκίνησαν τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας οι υπουργοί υγείας υπόσχονται ελέγχους, οι οποίοι ποτέ δεν έγιναν. 

Συνεπώς, το να αποκαλυφθούν αυτοί που κακοδιαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα σε μη-κερδοσκοπικούς φορείς -και να αποδοθούν, επιτέλους, οι ευθύνες- είναι κάτι που το αναμένουν εδώ και χρόνια όχι μόνο οι (απλήρωτοι επί 10-11 μήνες) εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Είναι αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας 'Παραπολιτικά”; Ισχύουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα; Δεν γνωρίζω. Είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα; Θα προχωρήσει; Θα μάθουμε τα αποτελέσματά της; Και πάλι δεν γνωρίζω.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τον Μάρτιο του 2006, δηλαδή ακριβώς μόλις είχε παραδώσει το υπουργείο υγείας ο Νικήτας Κακλαμάνης στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, συμμετείχαν 27 ΜΚΟ στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”. Αυτό σημαίνει ότι από το 2006, δηλαδή τη χρονιά που ξεκίνησαν τα προβλήματα χρηματοδότησης, μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν άλλοι 37 φορείς!

Όμως κάπου εδώ αρχίζει να μπερδεύεται η ιστορία ...και να μην μου βγαίνουν τα νούμερα. Γιατί, ή ο Αβραμόπουλος, ως υπουργός υγείας από το 2006 έως και το 2009, υποστήριξε τη δημιουργία νέων φορέων με προέδρους από το βαθύ ΠΑΣΟΚ (αστείο μου φαίνεται), ή οι 37 νέοι φορείς άνοιξαν όλοι μετά το 2009, επί υπουργίας Ξενογιαννακοπούλου και Λοβέρδου (αδύνατο μου φαίνεται).

Πως είναι, λοιπόν, δυνατόν να συνδέονται τα κρούσματα διαφθοράς μόνο με το βαθύ ΠΑΣΟΚ; Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, γιατί οι Κακλαμάνης-Αβραμόπουλος ανέχτηκαν και συντήρησαν τους φορείς που προέρχονταν από το βαθύ ΠΑΣΟΚ επί έξι περίπου χρόνια, κατά τα οποία ήταν υπουργοί υγείας;

Θυμάστε τι δήλωνε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το 2009, αποχωρώντας από το υπουργείο υγείας, σχετικά με τις ΜΚΟ ψυχικής υγείας; “Κόψαμε μέσα σε αυτό το χώρο τη ρεμούλα και την απάτη... Τους κλείσαμε τις πόρτες, εξυγιάναμε τον τομέα και όλοι πληρώνονται κανονικά... Επί ημερών μου εμπεδώθηκε η διαφάνεια. Τέρμα το κλέψιμο του κράτους. Και αυτό θα είναι σημαία μου, για όσο ζω μέσα στα δημόσια πράγματα.”

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το ρεπορτάζ της εφημερίδας 'Παραπολιτικά” (και μπορούμε να τα συζητήσουμε στο χώρο των σχολίων), αλλά θα με ενδιέφερε και η γνώμη του Νικήτα Κακλαμάνη για την “εξυγίανση” του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Έγινε ή όχι; Και, αν έγινε, ποιους αφορούσε; Σε ποιους “έκλεισε τις πόρτες” και τις άφησε ανοιχτές στο βαθύ ΠΑΣΟΚ;

Έχω και κάποια άλλα ερωτήματα:

Γιατί οι ΜΚΟ που λειτουργούσαν τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας καλύτερα από αυτές του δημοσίου, όπως ο ίδιος υποστήριζε, μπήκαν ξαφνικά στο στόχαστρο του Νικήτα Κακλαμάνη; Μήπως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για το οριστικό κλείσιμο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ως άλλη μια “τολμηρή και ριζοσπαστική τομή” (μετά την ΕΡΤ) ενάντια στην “αδιαφάνεια και τη σπατάλη”; Ή μήπως γινόμαστε απλά μάρτυρες μιας προσωπικής διαμάχης μεταξύ του Νικήτα Κακλαμάνη και των ατόμων που κατηγορούνται (ποιος ξέρει για ποιους λόγους);

Τέλος, θα ήταν ενδιαφέρον να σχολίαζε, ο Νικήτας Κακλαμάνης, τις δικές του δηλώσεις για τις ΜΚΟ ψυχικής υγείας, όταν συνομιλούσε με την Μ. Οικονόμου και μιλούσε για τον Κ. Στεφανή (τους “μεγάλους πρωταγωνιστές”, σύμφωνα με τα “Παραπολιτικά”) στην εκπομπή PRESS το 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου