6.20.2013

Τρόικα: Βλέπει "τρύπα" 1,9 δισ. ευρώ το 2013-2014

Της Δήμητρας Καδδά
Η ηγεσία της τρόικας αναχώρησε -προσωρινά- από την Αθήνα αφήνοντας πίσω την κυβέρνηση να βρει τρόπο να κλείσει μία δημοσιονομική «τρύπα» ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2013-2014. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το ποσό κατέληξε η αναλυτική καταμέτρηση της απόδοσης των μέτρων του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα έως το επόμενο Σάββατο 29/6 που αναμένεται (εκτός απροόπτου) να επιστρέψουν οι επικεφαλείς, αναζητεί τρόπους να «κλείσει» το κενό χωρίς νέα μέτρα. Αναζητεί και επιχειρηματολογία για να «πείσει» πως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «κενό» για το 2013 υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ περίπου και σε 1 δισ. ευρώ ακόμη για το 2014. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μετακύλιση αποφάσεων για τυχόν νέα μέτρα για τον Σεπτέμβριο με το επιχείρημα ότι υπάρχουν μέτρα που τώρα θα αποδώσουν αλλά και ότι σχεδιάζει αγώνα κατά της φοροδιαφυγής- εισφοροδιαφυγής εντός του θέρους, με στόχο να κλείσει η τρύπα χωρίς νέα μέτρα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων τίθεται ζήτημα δημοσιονομικού κενού, κάθε φορά η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται» αναφέρει κυβερνητική πηγή, ευελπιστώντας ότι και αυτή τη φορά όπως και τον Απρίλιο θα «κλείσει» χωρίς νέα μέτρα. Ωστόσο, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα τι θα γίνει με το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση...

- Δημοσιονομικό κενό 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες η «τρύπα» των 900 εκατ. ευρώ για το 2013 σε ένα μεγάλο «κομμάτι» της, περί τα 600 εκατ. ευρώ, προκύπτει από τις προβολές για άνοιγμα στον ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από την υγεία και από άλλα μέτρα στα οποία εκτιμάται υποαπόδοση. Η κυβέρνηση φέρεται να αντιτάσσει την καλύτερη απόδοση από την προβλεπόμενη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 την οποία όμως η τρόικα φέρεται να θεωρεί ακόμη συγκυριακή ζητώντας να έρθει εντός του έτους μία ακόμη δόση του τέλους ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ζητά περιθώριο για να αποδείξει την δυναμική του προϋπολογισμού και της απόδοσης των παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής, εξηγώντας στους δανειστές ότι ακόμη και αν επιμείνουν στην επιπλέον δόση τέλους το 2013 αυτό μπορεί να αποφασιστεί και το φθινόπωρο...

- Δημοσιονομικό κενό 2014. Για τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες το «κενό» του 1 δις ευρώ περίπου προέρχεται κυρίως από 2 μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεν, αλλά δεν έχουν γίνει πράξη, για τελείως διαφορετικούς λόγους.

Το πρώτο είναι η παλαιότερη δέσμευση περί επιβολής 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των εταιρειών που έχουν αυτοαπασχολούμενους. «Το μέτρο είναι άδικο γιατί δεν επιβάλλεται φόρος αναλογικά, αλλά επί του τζίρου κάθε εταιρείας ακόμη και αν έχει έναν λόγου χάριν μηχανικό με τέτοιου είδους σύμφαση» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Το μνημόνιο ωστόσο ορίζει εδώ και καιρό την επιβολή του μέτρου από το 2014 (σημ. αποφεύχθηκε τελικά για φέτος) και η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί άλλους «τρόπους» για να ξεφύγει της υποχρέωσης που έχει αναληφθεί...

Το δεύτερο μέτρο που δεν έχει εφαρμοσθεί είναι το μισθολόγιο ενστόλων οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξαίρεση προκαλεί απόκλιση περί τα 250 εκατ. ευρώ από τη διαφορά αποδοχών ενιαίου μισθολογίου με αυτή που προκύπτει από υψηλότερους μισθούς, αλλά και συντάξεις απόστρατων, που διαμορφώνονται μέσω των μισθολογικών προαγωγών.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου