6.07.2013

Ενημέρωση από τη χθεσινή συγκέντρωση στο ΥΥΚΑ



Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης στο ΥΥΚΑ, την οποία κάλεσε το Δίκτυο, δύο εκπρόσωποι του Δικτύου και δύο των Σωματείων συναντήθηκαν με την υφυπουργό υγείας Φ. Σκοπούλη ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η διάθεση του γ' τρίμηνου του 2013. Η υφυπουργός απάντησε η διάθεση δεν θα γίνει, πριν αναπροσαρμοστεί με βάση την νέα κοστολόγηση που περιλαμβάνεται στο σύμφωνο Άντορ-Λυκουρέντζου, πράγμα που σημαίνει μείωση κονδυλίων για όλες τις δομές. Σημειωτέον ότι δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

Σε ερώτηση για το πότε και πώς θα εφαρμοστεί το σύμφωνο για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, παρέπεμψε στον Λυκουρέντζο δηλώνοντας άγνοια για το θέμα.
Η πρόταση του Δικτύου:
Μετά τη συνάντηση και σε ερώτηση του κόσμου τι κινήσεις προβλέπονται μετά από τη σημερινή συγκέντρωση, το Δίκτυο πρότεινε προς τους συγκεντρωμένους να ζητήσουμε συνάντηση με τον Λυκουρέντζο.

Η πρόταση των σωματείων:

Κοινή εκτίμηση των σωματείων είναι ότι με τις μειώσεις προϋπολογισμών που επιβάλλονται εκ νέου με το σύμφωνο και την εντελώς αυθαίρετη κοστολόγηση των κέντρων ανά περιστατικό θα έρθουν νέες μειώσεις μισθών (όταν και αν πληρωθούμε καθώς όλα φαίνονται να είναι πια στον αέρα) και πιθανότατα απολύσεις.

Τα σωματεία πρότειναν προς τους συγκεντρωμένους να γίνουν γενικές συνελεύσεις το επόμενο δεκαήμερο, και όπου δεν υπάρχουν σωματεία οι εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν με αλλά σωματεία στην περιοχή τους ή κλαδικά, ώστε να προχωρήσουν όσοι το αποφασίσουν σε μαζικές επισχέσεις εργασίας.

Η ΕΨΥΚΑ Λάρισας ανακοινώσε πως από τη Δευτέρα 10/06 ξεκινά εκ νέου επίσχεση εργασίας.

Η ατάκα της ημέρας..

Να σημειώσουμε πως ενώ γινόταν η συνάντηση με τη Σκοπούλη στον προθάλαμο του γραφείου της περίμενε αντιπροσωπεία ιδιωτικών κλινικών και η υφυπουργός χαρακτηριστικά αναφερόμενη σε αυτή είπε "Αυτοί μου ζητάνε 35 εκατομμύρια ενώ εσείς 100"!!!

Και ένα σχόλιο για όλα αυτά...

Ως εργαζόμενοι και άσχετα με τη χτεσινή κινητοποίηση, απαντάμε σε όλους όσους ευθύνονται για τα σημερινά χάλια – και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Σκοπούλη - πως δεν θα τους αφήσουμε να ρίξουν τα βάρη της δικιάς τους πολιτικής στους ασθενείς και σε εμάς ιδιωτικοποιώντας την Ψυχική Υγεία. 

Και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση να μην παρερμηνεύεται η στάση μας: το ότι είμαστε ακόμα εδώ απλήρωτοι και χάρη σε μας επιβιώνουν ακόμα δομές και ασθενείς, δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε να προστεθούν απολύσεις, μειώσεις μισθών και επιπλέον καθυστερήσεις στην ήδη υπάρχουσα μαύρη τρύπα των μηνών που μας χρωστάνε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου