1.25.2013

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την υγειονομική κρίση στην Ελλάδα


Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την υγειονομική κρίση στην Ελλάδα


Η «Εφημερίδα των Συντακτών» από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της προσπαθεί να αναδείξει τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τρία τελευταία χρόνια στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών, και ιδιαίτερα στα ζητήματα υγείας.

Ταυτόχρονα θεωρεί βασική προϋπόθεση για το ξεπέρασμα των συνεπειών της κρίσης, πέρα από τη συνειδητοποίηση των πολιτών και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους στην Ελλάδα, την έκφραση αλληλεγγύης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 Γι’ αυτούς τους λόγους ένα ψήφισμα που μόλις έφτασε στην εφημερίδα μας από το Παρίσι, μας προκάλεσε όχι μόνο χαρά και συγκίνηση, αλλά και αισιοδοξία γιατί η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας εξακολουθεί να προκαλεί ενδιαφέρον και να εμπνέει Ευρωπαίους πολίτες -σε αυτή την περίπτωση Γάλλους γιατρούς- που σπεύδουν να εκφράσουν την ουσιαστική αλληλεγγύη τους.

Πρόκειται για το σύνολο των γιατρών του Νοσοκομείου της Βιλ Εβράρ, ενός ψυχιατρικού ιδρύματος που βρίσκεται στο Νεϊγί σιρ Μαρν και εξυπηρετεί σήμερα 33 κοινότητες της Νομαρχίας Σεν -Σεν-Ντενί με συνολικό πληθυσμό 1,2 εκατ. κατοίκους. Το ψήφισμα αυτό αξίζει να πάρει σήμερα τη θέση του κυρίου άρθρου.

20-1--3-thumb-large

«Ψήφισμα για την υγειονομική κρίση στην Ελλάδα
VILLE ÉVRARD
Δημόσιο Ιδρυμα Υγείας
Γραμματεία του Επιστημονικού Συμβουλίου (CME)
n.guenineche@epsve.fr
Δημόσιο Ιδρυμα Υγείας (EPS) VILLE EVRARD
202, avenue Jean Jaurès
93332 NEUILLY SUR MARNE CEDEX

Το συλλογικό σώμα των γιατρών του Δημόσιου Ιδρύματος Υγείας (EPS) VILLE EVRARD εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με το ζήτημα των υγειονομικών συνεπειών, ειδικότερα στο επίπεδο της ψυχικής υγείας, που επιφέρουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Ελλάδα σήμερα.

Αυτές οι συνέπειες, των οποίων πιο φανερή εκδήλωση είναι ο πολλαπλασιασμός του ποσοστού των αυτοκτονιών, θα έπρεπε να μας κάνουν όλους να αναρωτηθούμε σχετικά με την πραγματική επίπτωση των μέτρων εκείνων που λαμβάνονται με μόνο το δημοσιονομικό κριτήριο και σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει μια ενδεχόμενη διάδοση παρόμοιων μέτρων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Είμαστε επίσης βαθιά συγκλονισμένοι από την εμφάνιση στη χώρα αυτή μιας πολιτικής που αρνείται στους πολίτες την πρόσβαση στην (ιατρική) φροντίδα, είτε μέσα από την άρνηση του δικαιώματος στην ασφάλιση είτε σε συνάρτηση με την εθνοτική ή θρησκευτική τους ένταξη.

Ζητάμε η νεοναζιστική ιδεολογία να μη χαίρει καμιάς νομιμοποίησης στην Ευρώπη.

Διακηρύττουμε τος εαυτούς μας αλληλέγυους προς τους Ελληνες γιατρούς και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε κάθε πρωτοβουλία τους με σκοπό την ανακούφιση των βασάνων των ασθενών τους, ειδικότερα εκείνων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και εκείνων σε κατάσταση κοινωνικής επισφάλειας.

Το συλλογικό σώμα των γιατρών του VILLE EVRARD».

(Mετάφραση στα ελληνικά: Νίκος Γραικός, καθηγητής ελληνικής γλώσσας, Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 2012)

07/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου