1.19.2013

Κατερίνα Μάτσα: Δεν θα τους περάσει!

συνέντευξη στην Κρυσταλία Πατούλη - αναδημοσίευση από το tvxs
«Να ξεκινήσουν, κάποτε, να φτιάξουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις μονάδες απεξάρτησης στο ΕΣΥ. Διότι, δεν φτάνει που το 18 ΑΝΩ δημιουργήθηκε από το μηδέν με τόσο προσωπικό κόστος -του καθενός από εμάς που δουλέψαμε σ' αυτό- αλλά τώρα πρέπει όχι μόνο να απολογηθούμε αλλά και να δικαστούμε γι’ αυτό!» η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για τις επιθέσεις -όσο και πρωτοκολλημένες… καταδικαστικές αποφάσεις- που δέχεται το θεραπευτικό κέντρο απεξάρτησης του ΨΝΑ, αλλά και η ίδια προσωπικά καθώς και ο επιστημονικά υπεύθυνος της κοινωνικής επανένταξης ψυχολόγος Σταύρος Κεβόπουλος. Συγχρόνως, αναφέρεται στο κύμα συμπαράστασης των υπογραφών αλληλεγγύης, όπως και στις επόμενες δράσεις «απάντησης» του 18 ΑΝΩ στην «στοχευμένη επίθεση που δέχεται» με σκοπό την «κατάργησή του»!


Κρ.Π.: Ποια ήταν η απόφαση της ΕΔΕ, σχετικά με την επίθεση που δέχεται το 18ΑΝΩ, και στο πρόσωπό σας, εδώ και καιρό;

Κ.Μ.: Η απόφαση από την ΕΔΕ ήταν καταδικαστική…
Το Δ.Σ. δέχτηκε ότι πρέπει να γίνει πειθαρχική δίωξη, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα τα μέτρα γιατί δεν έχει συνεδριάσει. Ζήτησε απολογία εντός τριών ημερών από εμένα και τον υπεύθυνο της Κοινωνικής Επανένταξης, τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο και την δώσαμε. Τώρα θα συνεδριάσει για να πάρει τα μέτρα. 
Παράλληλα, όμως, έχει πάρει απόφαση η οποία απευθύνεται στο υπουργείο, για να συσταθεί επιτροπή ώστε να κρίνει αν ασκούμε «κακή ιατρική», ώστε να πάρει τα μέτρα μετά από την απόφασή της.
Δηλαδή, τόσο εξοργιστική απόφαση! Πιο εξοργιστική από την άλλη...

Κρ.Π.: Πώς λέγεται αυτός που πήρε αυτήν την απόφαση;

Κ.Μ.: Χαραλαμπάκης Όθων.

Κρ.Π.: Τί ειδικότητας είναι;

Κ.Μ.: Επικοινωνιολόγος. Και είναι ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

Κρ.Π.: Και πώς "μεταφράζεται" αυτή η καταδικαστική απόφαση πρακτικά;

Κ.Μ.: Πρακτικά δεν ξέρω, αλλά το θέμα είναι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με το 18 ΑΝΩ και να επιχειρούν να το κλείσουν. Διότι, όταν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, πέρα από το ότι απαξιώνονται οι θεραπευόμενοι και οι θεραπευτές, πέρα από το ότι ζητούν από εμάς να καταδίνουμε παιδιά, παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο, κάτι που αν συμβεί κανένας τοξικομανής δεν θα τολμάει να ενταχτεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, στεγνό.
Και πέρα από τα παραπάνω, θέλουν να επιβάλλουν φόβο και τρόμο στους εργαζόμενους, για να μην κάνουν, όσες υπερβάσεις κάνει το 18ΑΝΩ επί δεκαετίες, για να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους.
Αντίθετα, θέλουν να το μετατρέψουν σε έναν χώρο δημοσίων υπαλλήλων που θα φοβούνται και τη σκιά τους, γιατί θα τιμωρηθούν!
Αλλά, το αντικείμενο της εξάρτησης είναι πολύ δύσκολο, αφού κάθε τοξικομανής είναι ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Εάν, εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε έτοιμοι για όλα, να πάρουμε το κόστος για ότι χρειάζεται να γίνει για τον τοξικομανή, δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε και φυσικά, αν δεν μας εμπιστεύεται δεν θα ζητήσει βοήθεια από εμάς. Ή θα πεθάνει στο δρόμο, ή θα πάει στα υποκατάστατα!

Κρ.Π.: Η απόφαση αυτή τί σημαίνει, για εσάς;

Κ.Μ.: Πρακτικά σημαίνει, ότι θα παρθούν κάποια μέτρα τα οποία θα τα μάθουμε όταν συνεδριάσει το Δ.Σ. Αλλά, ουσιαστικά σημαίνει, πως θεωρεί ότι πραγματικά υπάρχει αδίκημα, το οποίο είναι πως εμείς συγκαλύψαμε παραβατικές πράξεις, συγκεκριμένα κλοπές, και πρέπει να τιμωρηθούμε, διότι δεν λειτουργήσαμε σωστά.
Δηλαδή, δεν καταδώσαμε τα παιδιά, δεν κάναμε αυτά που θα ήθελαν αυτοί να κάνουμε.

Κρ.Π.: Ένα τέτοιο Δ.Σ. που σας καταδικάζει... επειδή κάνατε αυτό που είχατε χρέος να κάνετε(!), δεν θα έπρεπε αν μη τι άλλο, να αποτελείται από ανθρώπους ειδικευμένους -σε έναν επαρκή βαθμό- στο αντικείμενο της θεραπείας απεξάρτησης; Εσχάτως, δεν θα έπρεπε να κατανοούν -αν μη τι άλλο- το ιατρικό απόρρητο;

Κ.Μ.: Δεν θα ‘πρεπε;

Κρ.Π.: Πώς γίνεται να εποπτεύουν και να καταδικάζουν τη δουλειά σας(που μάλιστα έχετε καταθέσει εδώ και τόσες δεκαετίες με παραγωγή πολύτιμου έργου για την κοινωνία στο αντικείμενό σας), άτομα που δεν γνωρίζουν -καν- όσα πρέπει γι’ αυτήν;
Κ.Μ.: Αυτό είναι ένα πολύ εύλογο ερώτημα, και θα ‘πρεπε να τεθεί στο υπουργείο. Γενικά, στο ΕΣΥ έχουν βάλει διοικητές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της Υγείας. Στην Εξάρτηση, πολύ περισσότερο.
Κρ.Π.: Οι απαιτήσεις σας πάνω σε όλα αυτά ποιές είναι;

Κ.Μ.: Απαιτούμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι, ότι δεν μπορούν να δικάζουν εμάς για τα νομοθετικά κενά του υπουργείου! Για παράδειγμα, μία από τις κατηγορίες είναι ότι εμείς δεν λειτουργήσαμε ως ψυχιατρική δομή. Ενώ η εξάρτηση, δεν είναι ψυχιατρικό νόσημα!
Παρόλα αυτά το απαιτούν από εμάς. Γιατί; Διότι δεν φτιάχτηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις εξαρτήσεις, για τη Μονάδα απεξάρτησης στο ΨΝΑ και στο ΨΝΘ. Είναι δική τους υποχρέωση.
Να ξεκινήσουν, κάποτε, να φτιάξουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις μονάδες απεξάρτησης στο ΕΣΥ. Διότι, δεν φτάνει που το 18 ΑΝΩ δημιουργήθηκε από το μηδέν με τόσο προσωπικό κόστος -του καθενός από εμάς που δουλέψαμε σ' αυτό- αλλά τώρα πρέπει όχι μόνο να απολογηθούμε αλλά και να δικαστούμε γι’ αυτό!
Κρ.Π.: Μέσα από όλα αυτά, υπάρχει φόβος να κλείσει το 18ΑΝΩ;
Κ.Μ.: Υπάρχει στοχευμένη επίθεση, με σκοπό, προφανώς την κατάργησή του, αλλά δεν θα τους περάσει!
Κρ.Π.: Και στο ΚΕΘΕΑ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, λόγω μειώσεων του προϋπολογισμού, κλπ. Τι νομίζετε ότι θέλουν, τελικά;

Κ.Μ.: Θέλουν προφανώς να δίνουν υποκατάστατα. Τίποτε άλλο.

Κρ.Π.: Δηλαδή, να είναι όλοι εξαρτημένοι, και να παίρνουν υποκατάστατα. Αυτό που συμβαίνει και γενικά στην κοινωνία, εδώ και δεκαετίες; Να ζούμε με υποκατάστατα, με καταναλωτικά προϊόντα, με την τηλεόραση, και να περιμένουμε όλοι την υποκατάστατη δόση μας… για να ζήσουμε;

Κ.Μ.: Ακριβώς.

Κρ.Π.: Οι άλλοι φορείς απεξάρτησης, πώς έχουν αντιδράσει σε αυτή την απόφαση;

Κ.Μ.: Έχουμε συμπαράσταση από όλους. Και από το ΚΕΘΕΑ και από τον ΟΚΑΝΑ, και από τη Θεσσαλονίκη, το ΨΝΘ. Από όλους τους φορείς Απεξάρτησης.

Κρ.Π.: Όταν λέτε έχετε συμπαράσταση; Με ποιόν τρόπο;

Κ.Μ.: Έχουν συνυπογράψει κείμενο συμπαράστασης, και έχουν στείλει και γραπτώς μηνύματα, ότι είναι δίπλα μας στις δράσεις που σχεδιάζουμε.

Κρ.Π.: Τι είδους δράσεις;

Κ.Μ.: Εκτός από τη συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, που καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει, οργανώνουμε πάρα πολλές δράσεις, όπως θεατρική παράσταση, συναυλία, εκθέσεις, και πολλά άλλα, τα οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα.-
***
Για δήλωση συμπαράστασης στο 18 ΑΝΩ, πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου