1.24.2013

«ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΔΕ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.  Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.
Φαξ: 2265072441, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.  Email: prolipsiworkers@yahoo.gr

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΔΕ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»

Η Πρόληψη των Εξαρτήσεων δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ από την ελληνική Πολιτεία με στοιχειώδες, έστω, ενδιαφέρον. Τα τελευταία τρία χρόνια, ειδικά, στο πλαίσιο της σκληρής επίθεσης που δέχεται συνολικά ο χώρος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, τα 71 Κέντρα Πρόληψης έχουν «ματώσει» περισσότερο από όλες τις δομές. Ο Προϋπολογισμός του 2013 τα κλονίζει θανάσιμα.

Πρόκειται για συνειδητή επιλογή περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών μας και εγκατάλειψης της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νεολαίας, στις ράγες τις εξάρτησης, που τα «μνημόνια» απλώνουν στην σκληρή, κακοτράχαλη καθημερινότητα. 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς έχουν βαρύτατες ευθύνες για την διαχρονική και μεθοδική πορεία διάλυσης των Κέντρων Πρόληψης. Κανείς δεν έδειξε αποφασιστικότητα προκειμένου να επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημα των δομών στο πλαίσιο επίσημων διαβουλεύσεων του 2010, που κουρελιάστηκαν μέσα στην Βουλή με το άρθρο 58 του ν. 3966/2011, το οποίο επικυρώνει και περιπλέκει περεταίρω τον θεσμικό αχταρμά, ανατινάζοντας κάθε προοπτική διεξόδου προς την βιωσιμότητα.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η 5ετής Προγραμματική Σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης παραβιάζεται συστηματικά. Και στην βάση αυτής της πρωταρχικής αυθαιρεσίας, με την επενέργεια και των «μνημονίων», το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης 19.200.000€, το Υπουργείο Υγείας «τσεκουρώνει» τους προϋπολογισμούς τους (μ.ο. περικοπών στο –54% την τελευταία τριετία), η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προτείνει επιπλέον περικοπές στην επιχορήγησή τους αντί να ζητά τις υπέρογκες οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών. Η δε διοίκηση του επιστημονικού συνεργάτη ΟΚΑΝΑ δεν υπολείπεται. Εκατομμύρια ευρώ του Υπουργείου Υγείας δεν καταβλήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τον ΟΚΑΝΑ στα 71 Κέντρα Πρόληψης, που δεν του ανήκουν (ούτε τα χρήματα ούτε τα Κέντρα Πρόληψης). Και παρά τις επίσημες καταγγελίες μας στο Υπουργείο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε το ακριβές ύψος των ποσών ούτε τι τα έκανε η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Με τον προϋπολογισμό του 2013, το Υπουργείο Υγείας θα δώσει στα 71 Κέντρα Πρόληψης το πολύ 5 εκ. ευρώ. Αναλύοντας τα 71 Κέντρα Πρόληψης στους περίπου 400 εργαζομένους τους, για το 2013 έχουν προϋπολογιστεί το πολύ 12.500€ ανά εργαζόμενο – και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται μισθοί, εισφορές ΙΚΑ, ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, νερού κλπ. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να αυθαιρετεί μη κατανέμοντας τα χρήματα του Υπουργείου Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών μη καταβάλλοντας τις οφειλές του. Με τα δεδομένα αυτά, η πλειοψηφία των Κέντρων Πρόληψης θα κλείσουν και πολλά θα φυτοζωούν αδυνατώντας να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Καλούμε την Πολιτεία, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους εμπλεκόμενους φορείς να κινηθούν άμεσα και αρμοδίως ώστε:

- Να καταβληθούν τα 19.200.000€ που οφείλει το Υπουργείο Εσωτερικών.

- Να υπολογιστεί από το Υπουργείο Υγείας το ακριβές ύψος των κονδυλίων του που, αν και προορίζονται για τα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχουν κατανεμηθεί από τον ΟΚΑΝΑ σε αυτά. Και άμεσα να γίνει η κατανομή τους στους αποκλειστικούς αποδέκτες, δηλαδή στα Κέντρα Πρόληψης.

- Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, η οποία λήγει εντός του 2013.

- Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στις δομές, για να καλύπτονται οι πολύ αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, όπως προκύπτουν από το πλήθος αιτημάτων βοήθειας, στα οποία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε λιγότεροι από 400 εργαζόμενοι σ’ όλη την χώρα.

- Να λυθεί το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη βάση βιωσιμότητάς τους. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε «με τα χέρια σταυρωμένα» την στιγμή που καταρρέουν οι δομές μας. Όσοι απεργάζονται την διάλυση των δομών, θα μας δουν ξανά στους δρόμους για την Πρόληψη, για την δημιουργία Διεξόδου, για την Ζωή.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου