1.24.2013

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες στο Κέντρο Ημέρας "Λόγος Νους"



Ερώτηση
προς τον Υπουργό Υγείας
21.1.2013
ΘΕΜΑ: Καταγγελίες εργαζομένων σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα
Πολλές από τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη χώρα μας παρέχονται από υποχρηματοδοτούμενους και αδιαφανώς επιλεγμένους μη κερδοσκοπικούς φορείς ιδιωτικού δικαίου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προώθησαν αυτή τη λύση για την ψυχική υγεία μέσα από ένα γενικότερο πολιτικό σχέδιο ελαστικοποίησης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για τη δήθεν γρήγορη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για δραστηριοποίηση με επιχειρηματικούς όρους στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Η κυβέρνηση, δια της αρμοδίου Υφυπουργού κας Σκοπούλη, επικαλείται αόριστα την αναμονή των αποτελεσμάτων διαχειριστικών ελέγχων για να δικαιολογήσει την έως και 6 μήνες καθυστέρηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και την γενικότερη υποχρηματοδότηση, χωρίς φυσικά να παρουσιάζει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα. Αντίθετα, φαίνεται ότι και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, δεν υπάρχει ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου. 
Πριν από δύο περίπου μήνες, έξι από τους δέκα εργαζόμενους στο φορέα «Επανένταξη Παιδιών με Ψυχοκινητικά Προβλήματα», που λειτουργεί του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό «Λόγος-Νους», κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καταγγελία σχετικά με σοβαρότατες ατασθαλίες των διοικούντων του φορέα, όπως εικονικοί εξυπηρετούμενοι και εργαζόμενοι, απόσπαση χρημάτων από τους γονείς των εξυπηρετούμενων, αυθαίρετες απολύσεις, επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργασιακή τρομοκρατία. Ενώ δηλαδή το υπουργείο προχωράει σε άνευ προηγουμένου οριζόντιες περικοπές τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στην υγεία γενικότερα, αρνείται τελικά να ασχοληθεί με τις πραγματικές σπατάλες και το πάρτυ των ημετέρων στην υγεία. 
Ήδη με την πρόφαση της επίσχεσης εργασίας η διοίκηση του φορέα δρομολογεί την απόλυση των καταγγελλόντων χωρίς αποζημίωση.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.      Γνωρίζει το περιεχόμενο των καταγγελιών;
2.      Γιατί καθυστερούν οι σχετικοί έλεγχοι; Θα προστατευθούν οι καταγγέλλοντες εργαζόμενοι και με ποιο τρόπο;  Τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη δομή, αν αληθεύουν οι καταγγελίες;
3.      Είναι στις προθέσεις του να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εποπτείας, ελέγχου, αξιολόγησης και χρηματοδότησης των μονάδων του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και να σέβεται ασθενείς και εργαζόμενους;

 
  Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Ξανθός
Χρήστος Μαντάς
Κώστας Ζαχαριάς
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου