11.28.2012

"Λευκή παλίρροια" υπέρ της δημόσιας υγείας

Ισπανία: Κίνημα των εργαζομένων ενάντια της συρρίκνωσης και των ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία. 

της Εριέττας Καλοφώνου 

"Η δημόσια υγεία δεν πωλείται. Προστατεύεται". Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν χθες βράδυ στο κέντρο της Μαδρίτης χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και απλοί πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης για δραστικές περικοπές και μερική ιδιωτικοποίηση στη δημόσια υγεία. Χθες, παράλληλα, ήταν η δεύτερη κατά σειρά ημέρα απεργίας που πραγματοποίησε το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας στην ευρύτερη περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας και η οποία είχε ευρύτερη συμμετοχή (πάνω από 80%, σύμφωνα με τα συνδικάτα, όχι πάνω από 25% σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας). 


Τον τελευταίο καιρό όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτικά κέντρα της Μαδρίτης (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) έχουν ξεκινήσει κίνημα αντίστασης κατά της επερχόμενης συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας, που ονομάστηκε "λευκή παλίρροια" από το λευκό χρώμα της ιατρικής στολής και εκφράζεται με κλείσιμο νοσοκομείων, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, απεργίες και διαδηλώσεις. 

Η "λευκή παλίρροια" γεννήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η αυτόνομη τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες περικοπές ύψους 7% στον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία και μέτρα που ανοίγουν τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση. Στις 18 Νοεμβρίου χιλιάδες συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας, αλλά και απλοί πολίτες, πραγματοποίησαν τη μαζικότερη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, διαδήλωση στη Μαδρίτη. Στη συνέχεια αποφάσισαν να προσωρήσουν σε γενική απεργία, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή κινητοποίηση για τα δεδομένα του κλάδου. 

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει. μεταξύ άλλων, την παραχώρηση της διοίκησης 6 δημόσιων νοσοκομείων και 26 κέντρων υγείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων καθώς και ολόκληρων κέντρων υγείας, τη μετατροπή του La Princesa, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, σε εξειδικευμένη κλινική για ηλικιωμένους, καθώς και τη χρέωση του ασθενούς με 1 ευρώ ανά συνταγή. Όλα στο όνομα της λιτότητας. 

"Τώρα την κλοπή τη λένε περικοπή" είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονται πιο συχνά στις διαδηλώσεις της "λευκής παλίρροιας". Όσο για το δεξιό επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ιγνάθιο Γκονζάλες, είναι το νέο μαύρο πρόβατο για συνδικαλιστές και ψηφοφόρους της Αριστεράς, μετά την προκάτοχό του Εσπεράνθα Αγκίρε, την οποία αντικατέστησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

"Η κρίση δεν μπορεί να γίνεται πρόσχημα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας" λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει νέα 48ωρη απεργία για τις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ιγνάθιο Γκονζάλες με τη σειρά του, δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει από το σχέδιό του για "εξορθολογισμό της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης" και σε μια πολύ οικεία πλέον γλώσσα κατηγορεί την αντιπολίτευση για "ανευθυνότητα" και τους συνδικαλιστές για "παραπλάνηση της κοινής γνώμης". 

Συνδικαλιστές και πολίτες δεν αμφιβάλλουν ότι στόχος της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι είναι να επεκτείνει το πείραμα της Μαδρίτης σε ολόκληρη την Ισπανία παραδίδοντας ουσιαστικά τη δημόσια υγεία σε ιδιώτες. Στο μεταξύ το "μέτωπο" της υγείας ενδέχεται να πυροδοτήσει γενικότερες αντιδράσεις σε μια χώρα που βυθίζεται ολοένα πιο βαθιά στην κρίση. Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον για την Ισπανία το 2013 με περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% (τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που προβλέπει η κυβέρνηση) και με την ανεργία να αγγίζει το ποσοστό-ρεκόρ του 27%, το οποίο μεταφράζεται σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου