4.07.2015

Ενημερωτικό από τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον Α.Ξανθό





Την Παρασκευή 03/04 συναντήθηκε η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία, εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζόμενων και εργαζόμενοι – εκπρόσωποι δομών με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Α. Ξανθό.

Βάση της συζήτησης αποτέλεσε η ανοιχτή επιστολή που είχε αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας στις 27/02/15 και η οποία παραδόθηκε εκ νέου και ιδιοχείρως στον αν. Υπουργό. Μαζί παραδόθηκε στον Α. Ξανθό και επιστολή των εργαζόμενων-απολυμένων της ΘΕΨΥΠΑ Λάρισας που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναβρασμό και δικαστική αναμέτρηση με την εργοδοσία.

Πριν από τη συνάντηση με τον Α. Ξανθό, η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται και συμφωνούν με το περιεχόμενο της  ανοιχτής επιστολής να συναντηθούν και να συζητήσουν για να προετοιμάσουν το ραντεβού με τον αν. Υπουργό.

Στον Α. Ξανθό θέσαμε κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής ζητήματα και ερωτήματα:

- Οι απολύσεις, οι εξαναγκαστικές παραιτήσεις, οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, το κλείσιμο υπηρεσιών και η εργοδοτική τρομοκρατία που έχει σαρώσει το χώρο της Ψυχικής Υγείας πρέπει να σταματήσει άμεσα. Δώσαμε πολλά παραδείγματα που δείχνουν την κρισιμότητα του προβλήματος(ΘΕΨΥΠΑ, ΕΨΥΠΕ, Περιβολάκι, Ηπιόνη ΑΜΚΕ κλπ.) και θέσαμε την παρούσα πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της, να πάρει θέση για τους ελλιπέστατους ελέγχους που γίνονται κάθε φορά που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι καταγγελίες. 

Τονίσαμε ότι δεν υπάρχει και καμιά εμπιστοσύνη ότι οι ελεγκτές θα κάνουν αυτοβούλως τη δουλειά τους σωστά ζητήσαμε να ενισχυθεί ο μηχανισμός ελέγχου με τη συμμετοχή των εργαζόμενων με άτομα που θα υποδεικνύονται από τα σωματεία. 

Πρέπει άμεσα να υπάρξει κάθαρση και οι καταγγελίες που εκκρεμούν ισοδυναμούν με ευκαιρία να υπάρξουν παραδείγματα απόδοσης πραγματικής δικαιοσύνης.

- Στο παραπάνω πλαίσιο εξηγήσαμε ότι η κακοδιαχείριση επεκτείνεται από τις παράνομες απολύσεις στη μη καταβολή των δεδουλευμένων όπου σε πολλές περιπτώσεις(πχ. ΜΕΤΑΒΑΣΗ) φτάνει και τους 11 μήνες! Οι διοικήσεις εξακολουθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα με απόλυτη αδιαφάνεια και ένας απλός-τυπικός και με προειδοποίηση ενδεχομένως-έλεγχος στα χαρτιά μιας εταιρείας είναι φυσικό να μην οδηγεί πουθενά... 

Ζητήσαμε να αλλάξει άμεσα το σύστημα πληρωμών, τα χρήματα στους εργαζόμενους να καταβάλλονται κατ' αποκλειστικότητα και οι διοικήσεις να καλούνται να υποβάλουν αποδεικτικά πληρωμών.

- Επιπλέον βάλαμε και το θέμα της κατάργησης του νόμου για την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά ασθενών. Εξηγήσαμε με ποιους τρόπους, ακόμα και δομές που δεν είναι στην πρόθεσή τους, αναγκάζονται να προσφύγουν στα χρήματα των ψυχικά ασθενών λόγω του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων και του συστήματος διαχείρισης μέσω του συμφώνου Λυκουρέτζου-Αντόρ. Η απάντηση σε αυτό το σημείο ήταν ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάργηση του νόμου για την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά ασθενών. 

- Σχετικά με το Σύμφωνο Λυκουρέτζου-Αντόρ ρωτήσαμε τι σημαίνει η «επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου» για την οποία μιλά το Υπουργείο Υγείας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι το Σύμφωνο αυτό δεν έχει λύσει αλλά έχει επιδεινώσει το πρόβλημα στην Ψυχική Υγεία – ακόμα και αν προσωρινά, χρήματα από το ΕΣΠΑ δίνουν μια ανάσα.

- Τέλος θέσαμε το συνολικό θέμα της χρηματοδότησης και του σχεδιασμού του Συστήματος Ψυχικής Υγείας. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση επισημάναμε το προφανές: πως τα 24,8εκ. του κρατικού προϋπολογισμού συν τα 15 από το ΕΣΠΑ που προβλέπονται για το 2015 είναι καταδικαστικά για τον χώρο.

Τονίσαμε επίσης ότι πραγματικός και σωστός σχεδιασμός της ψυχικής υγείας με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των δομών δεν μπορεί να προχωρήσει με τις παρούσες διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης και ενημερώσαμε πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δομών στις οποίες οι εργαζόμενοι, θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι δομές με καθεστώς αυτοδιαχείρισης, στο βαθμό βέβαια που η πολιτική ηγεσία τους παρέχει τα μέσα. 



Σε απάντηση των παραπάνω ζητημάτων και αιτημάτων ο αν. Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός είπε τα εξής:

- Ο σχεδιασμός για το τι θα γίνει στην Ψυχική Υγεία έχει ξεκινήσει αλλά θα χρειαστεί χρόνος να ολοκληρωθεί.

- Το σενάριο που προκρίνει το Υπουργείο είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων στη διοίκηση των μονάδων και να εφαρμοστεί σωστά η τομεοποίηση.

- Για το θέμα των καταγγελιών που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι, των ελέγχων, της κακοδιαχείρισης από τις διοικήσεις, της επίλυσης του πιεστικού προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών και του τι σημαίνει ακριβώς «επαναδιαπραγμάτευση» επιφυλάχθηκε να δώσει κάποια πρακτική απάντηση.

- Ο αν. υπουργός υγείας είπε ότι «η απαίτηση σε επίπεδο δικαιοσύνης, εντιμότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας είναι υψηλή» και εξήγησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να υπερασπιστεί και να προσπαθήσει να συντηρήσει ένα «σαθρό και μίζερο σύστημα» αλλά να επανασχεδιαστεί η Ψυχική Υγεία. Συμπλήρωσε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι με συμφέροντα που επιζητούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και ότι η νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε για τον αντίθετο ακριβώς λόγο και για να εφαρμόσει την πραγματική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

- Για το άμεσο ζήτημα των χρημάτων, μετά από νέα επικοινωνία με το Υπουργείο την Τρίτη 07/04, ενημερώνουμε ότι μέχρι την Πέμπτη 09/04 θα έχει πάει για υπογραφή στον αν. υπουργό Α. Ξανθό η β’ δόση της επιχορήγησης(6,84εκ.) του 2544 για το 2015. Επίσης η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ζήτησε ήδη από τη Διεύθυνση Οικονομικού να ενημερωθεί για το που βρίσκονται τα χρήματα από το 2% των προμηθειών που προορίζονται για την Ψυχική Υγεία. Αυτή τη στιγμή είναι στο Υπ. Οικ. και αναμένουν να πιστωθούν στον 2544( χωρίς επίσημη επιβεβαίωση ένα ποσό των 6εκ.). Τέλος για τα κοινοτικά κονδύλια και το θέμα της καταβολής τους ενημερώνουμε πως η Διαχειριστική Αρχή ετοιμάζει εισήγηση προς τη Διεύθυνση Οικονομικού του ΥΥΚΑ που θα χρειαστεί μετά υπογραφές από τον αν. υπουργό Α. Ξανθό και τον υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Δεν γνώριζε κανείς να μας πει ωστόσο τι χρόνος απαιτείται για τη διαδικασία αυτή και για τι ποσό μιλάμε ακριβώς. Θα επανέλθουμε εφόσον έχουμε νεότερη ενημέρωση.

***************

Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι τα ζητήματα που θέτουμε τώρα στο Υπουργείο, είναι αρκετά κοντά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πλέον ως κυβέρνηση οι άνθρωποι που στελεχώνουν το Υπουργείο Υγείας έχουν αναλάβει το κρίσιμο καθήκον να κάνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις πράξη.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ωστόσο αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να «κινούνται» τα πράγματα, με αποφασιστικό τρόπο, προς τη σωστή κατεύθυνση. Σ’ αυτά τα πλαίσια αναμένουμε το επόμενο διάστημα χρονοδιαγράμματα και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας (π.χ. στα ζητήματα των ελέγχων, των καταγγελιών των εργαζομένων, της πληρωμής των δεδουλευμένων, κ.α.)

Την ίδια στιγμή είμαστε πεπεισμένοι πως ο μόνος τρόπος να αρχίσουμε να κατακτούμε όσα χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι η διαρκής πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρ των εργαζομένων και του λαού. Πρέπει να βγούμε μπροστά και να πιέσουμε οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πράξεις.

Ένας από τους τρόπους έντασης της πίεσης είναι να δημοσιεύονται ενημερώσεις και καταγγελίες για την κατάσταση σε κάθε εργασιακό χώρο και ταυτόχρονα να αποστέλλονται επώνυμα ή και ανώνυμα στο Υπουργείο Υγείας.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε μια ανοιχτή συνάντηση, στην οποία θα ενημερώσουμε πιο αναλυτικά για όσα ειπώθηκαν στο Υπουργείο και θα δούμε όλοι μαζί τα επόμενα βήματα που μπορούμε και χρειάζεται να κάνουμε ως εργαζόμενοι και απολυμένοι από δω και πέρα.


Επικοινωνήστε μαζί μας στο syn.fpsye@gmail.com



Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου