4.07.2015

Να μην περάσουν οι απολύσεις και ο αυταρχισμός στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.




Δημοσιέυουμε νέα ανακοίνωση από τους απολυμένους εργαζόμενους της ΘΕΨΥΠΑ που βρίσκονται σε κινητοποίηση και δικαστικό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία διεκδικώντας τόσο την επιστροφή τους στη δουλειά αλλά και τη διερεύνηση από την Εισαγγελία Λάρισας της σοβαρότατης καταγγελίας τους για έκθεση εργαζόμενων σε φυματίωση.


Να μην περάσουν οι απολύσεις και ο αυταρχισμός στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.


Η  Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. («Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης – Αποκατάστασης») είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο αποτελείται από 8 δομές ψυχικής υγείας (στεγαστικές δομές, κέντρα ημέρας, κ.α.) σε πόλεις της Θεσσαλίας – συγκεκριμένα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τύρναβο, Τερψιθέα, Λάρισα, Νεάπολη, Νέα Σμύρνη και Ανθούπολη. Η Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. υπάγεται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Ψυχαργώς.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.: 

«Η Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με ιδρυτικό Πρόεδρο τον κ. Δημήτριο Γ. Κανδύλη και τωρινό την κα Παϊπάη Κωνσταντίνα.», ενώ ο Οικονομικός διευθυντής και μέλος της διοίκησης είναι και ο λογιστής της εταιρείας κος Παπαγεωργίου Ιωάννης. «Σκοπός του οργανισμού είναι η φροντίδα ατόμων με ψυχική διαταραχή ή νοητική υστέρηση τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Έτσι, μεριμνά για την ψυχική υγιεινή των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές, φροντίζει τους ψυχικά ασθενείς κατά την περίοδο της κρίσης τους ή της υποτροπής τους και βοηθά τους ψυχικά ασθενείς και τους νοητικά υστερούντες, παρέχοντας στέγη, ψυχοκοινωνική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και ανθρώπινη υποστήριξη, για να επανενταχθούν στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή».

Τρομοκρατία, αυταρχισμός και προσβολές στον εργασιακό χώρο

Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ότι ένας φορέας, που επικαλείται ότι προσφέρει αυτές υπηρεσίες, θα επιφύλασσε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου υπάρχει σεβασμός και ευαισθησία προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Στην πραγματικότητα όμως οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας και αυταρχισμού, φραστικών επιθέσεων, προσβολών, υποτιμητικών χαρακτηρισμών και παρενοχλήσεων. Θύτης των επιθέσεων, των προσβολών και του εκφοβισμού είναι πάντα ο κος Δ. Κανδύλης.


18 άδικες και καταχρηστικές απολύσεις σ’ έναν χρόνο

Ο κος Δ. Κανδύλης είναι επίσης υπεύθυνος για τις μαζικές απολύσεις που ξεκίνησαν εδώ και περίπου ένα χρόνο. Από τις αρχές του 2014, απολυθήκαμε 18 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς αιτιολογία, χωρίς να έχουμε λάβει στο παρελθόν έγγραφη επίπληξη από το Δ.Σ. και χωρίς να έχει προκύψει ποτέ βλάβη ή ελάχιστο παράπονο από λήπτη των υπηρεσιών των δομών ή από μέλος της οικογένειάς του. Οι απολύσεις μας ήταν άδικες και καταχρηστικές. Επιπλέον δεν τηρήθηκε κανένα κοινωνικό κριτήριο (οικογενειακή κατάσταση, προϋπηρεσία κ.τ.λ.).
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απόλυση συναδέλφου ΑμεΑ, ενώ αυτή ήταν σε αναρρωτική άδεια – η απόλυση της κοινοποιήθηκε μάλιστα αιφνιδιαστικά με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι της.

Επίσης χαρακτηριστική της συμπεριφοράς του κου Δ. Κανδύλη είναι η απάντηση που έδωσε σε εργαζόμενη όταν αυτή τον ρώτησε για ποιο λόγο την απολύει:

«το Υπουργείο μου δίνει το δικαίωμα να απολύω 6 υπαλλήλους κάθε μήνα, τόσοι είναι οι άνεργοι που τρώνε από τα σκουπίδια κι εσύ με ρωτάς γιατί απολύθηκες...».

Επίσης, τον Φλεβάρη του 2014, στο οικοτροφείο ‘Τίμιος Σταυρός’, ο κος Κανδύλης  (για θέμα όχι σχετικό με τα καθήκοντά της) έβριζε την υπεύθυνη της δομής, πετούσε ποτήρια και φλιτζάνια, παρουσία του προσωπικού της βάρδιας και των…..έντρομων ενοίκων.

Το καλοκαίρι του 2014, στο οικοτροφείο της Νεάπολης «Ορφέας», έβριζε και εκσφενδόνιζε φακέλους και διάφορα έγγραφα προς την υπεύθυνη της δομής, πάλι παρουσία του προσωπικού της βάρδιας και των ενοίκων.

Η στάση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν προχώρησε ποτέ σε ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελιών μας. Η δε υφυπουργός υγείας κα Παπακώστα επέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη διοίκηση της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. σε μια επίσκεψη στις δομές(21-8-2014) όπου συνοδευόταν από τον κο Δ. Κανδύλη με το κλίμα μεταξύ τους να είναι ιδιαίτερα φιλικό[1]. Ο κος Κανδύλης μάλιστα δε διστάζει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι μιλώντας στην κα Παπακώστα. Φαίνεται να το κάνει για να δείξει ίσως κάποια αποφασιστικότητα απέναντι της όμως ξέρουμε καλά πως είναι μόνο μέρος της «παράστασης» που έχει στηθεί και απλά για άλλη μια φορά δείχνει τον αυταρχικό του χαρακτήρα που έχει ξεπεράσει κάθε όριο ειδικά εντός του εργασιακού μας χώρου…

Επιθεώρηση εργασίας πριν και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης…

Όσον αφορά στην επιθεώρηση εργασίας, αρχικά μας παρότρυνε να μην κινηθούμε ενάντια στη διοίκηση της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. εφόσον μας έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για την απόλυσή μας. Δεν υποχωρήσαμε. Επιμείναμε, και έτσι η επιθεώρηση εργασίας αναγκάστηκε να καλέσει τον κο Δ. Κανδύλη να δώσει εξηγήσεις για τις απολύσεις. Ωστόσο ο κος Δ. Κανδύλης δεν προσήλθε στα 3 πρώτα ραντεβού με την επιθεώρηση εργασίας. Προσήλθε μόνο στο 4ο. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Το 4ο ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή…

Ο κος Δ. Κανδύλης προσπάθησε να δικαιολογήσει στην επιθεώρηση εργασίας τις απολύσεις ως επιβεβλημένες διότι «οι εργαζόμενοι ήταν κουρασμένοι και μεγάλοι» ενώ προσπάθησε να πείσει ότι όλα έγιναν στα πλαίσια των πιέσεων του Υπουργείου Υγείας για περικοπές.

Αδιαφανής προσλήψεις και προσλήψεις ημετέρων

Στην πραγματικότητα ο κος Δ. Κανδύλης απέλυσε ευσυνείδητους εργαζόμενους με δεκαετή εμπειρία στο χώρο, για να μας αντικαταστήσει, σ’ ένα ποσοστό με εργαζόμενους μικρότερου μισθολογικού κόστους και σ’ ένα άλλο ποσοστό με «δικούς του» ανθρώπους.

Οι νέες προσλήψεις (1 ψυχολόγο και 1 κοινωνική λειτουργό) που έχει πραγματοποιήσει ο κος Δ. Κανδύλης – και μάλιστα με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς επίσημη προκήρυξη και μοριοδότηση, όπως επιβάλλεται από το πρόγραμμα - καταρρίπτουν το επιχείρημά του ότι οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια περικοπών που επέβαλλε το Υπουργείο Υγείας. Όσο για τα περί «κοπώσεως» και «μεγάλης ηλικίας», απλά δεν ευσταθούν. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι άνθρωποι κατά μέσο όρο 35 ετών, με μέσο όρο προϋπηρεσίας στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. τα 7 χρόνια.

Δυο λόγια ακόμα για τις εργασιακές συνθήκες στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.

Σημαντικό είναι ότι ο κος Κανδύλης με προφορική του εντολή από τις 23-12-2014, έκανε παύση λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας της εταιρείας που εξυπηρετεί 35 ωφελούμενους, άτομα της κοινότητας. Μετά από δική μας καταγγελία και συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε έλεγχος-παρωδία στις 16/02/15 αφού κράτησε μόνο τρεις ώρες και μόνο στο Κέντρο Ημέρας(!). Περιμένοντας ακόμα το επίσημο πόρισμα διαπιστώσαμε ότι το Κέντρο Ημέρας αμέσως μετά την επίσκεψη των ελεγκτών επαναλειτούργησε. Άραγε ποια διαδικασία επιτρέπει σε διοικήσεις να λειτουργούν κατά βούληση τις δομές αναλαμβάνουν να διαχειριστούν με δημόσιο χρήμα;

Ο κος Δ. Κανδύλης συνεχίζει σε καθημερινή βάση να υβρίζει, να μιλά υποτιμητικά, να εκφοβίζει και να απειλεί με απολύσεις τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, δεν αντιδρούν και δεν καταγγέλλουν τον κο Δ. Κανδύλη φοβούμενοι μην χάσουν και αυτοί τη δουλειά τους σε μια εποχή που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο.

Άλλοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους «χωρίς να βλέπουν και να ακούν», άλλοι δέχονται την προσβλητική συμπεριφορά «γιατί έχουν παιδιά να μεγαλώσουν και σκύβουν το κεφάλι», άλλοι φτάνουν μέχρι την επιθεώρηση και το εργατικό κέντρο, αλλά όταν ενημερώνονται ότι θα εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες με τον κο Κανδύλη,  δεν «αναλαμβάνουν να κάνουν τους ήρωες, να χάσουν την δουλειά τους και να εξαντληθούν σε οικονομικά δαπανηρές δικαστικές διαμάχες», υπάρχουν και κάποιοι (ευτυχώς λίγοι) που είναι «τα μάτια και τα αυτιά της εταιρείας στις δομές, οι οποίοι δίνουν τροφή στις συκοφαντίες του». 

Τέλος, ενδεικτικό της περιφρόνησης που νιώθει ο κος Δ. Κανδύλης για τους εργαζόμενους είναι και το ακόλουθο γεγονός: Όταν στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. μεταφέρθηκε ασθενής από το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είχε φυματίωση, το νοσοκομείο έκανε συγκεκριμένες συστάσεις για τη λήψη μέτρων που θα προφύλασσαν τους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους λήπτες των υπηρεσιών στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.. Ο κος Κανδύλης δεν ενημέρωσε καν τους εργαζόμενους ότι ο λήπτης είχε φυματίωση με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να παρουσιαστούν 46 κρούσματα εργαζομένων θετικών στη δοκιμασία μαντού.

Η Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας έχει παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα με σκοπό να διενεργήσει προανάκριση. Αρχίζει, λοιπόν, νέος γύρος εκφοβισμού των εργαζομένων, με σκοπό να καταθέσουν ότι κόλλησαν τη φυματίωση στο λεωφορείο και όχι κατά τις βάρδιές τους κοντά στον ασθενή. (όπως απάντησε ο κος Κανδύλης στην επιθεώρηση εργασίας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα ).

Διεκδικούμε


- Το υπουργείο να διερευνήσει σε βάθος και όχι με τυπικούς και επιφανειακούς ελέγχους τις καταγγελίες μας όσον αφορά τις άδικες και καταχρηστικές απολύσεις μας, την απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά του κου Δ. Κανδύλη απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς και στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει πλέον η Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. στους λήπτες των υπηρεσιών της


- Να απομακρυνθεί ο κος Δ. Κανδύλης από την Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα και να τιμωρηθεί παραδειγματικά όταν αποδειχθεί η αλήθεια όσων έχουμε καταγγείλει


- Να ανακληθούν οι απολύσεις για όσους από τους πρώην εργαζόμενους το επιθυμούν

- Να οριστεί νέα διοίκηση στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.


- Να κινητοποιηθεί άμεσα η εισαγγελία Λάρισας, να προχωρήσει την προανάκριση για την υπόθεση της φυματίωσης για την οποία έχει παραπεμφθεί από την επιθεώρηση εργασίας ο κος Κανδύλης


-Το υπουργείο να πάρει άμεσα θέση και σε σχέση με το παραπάνω σοβαρότατο περιστατικό το οποίο αν προχωρήσει σε εκδίκαση συνιστά κακούργημα

Όπου υπάρχει καπνός….σίγουρα υπάρχει και φωτιά….αυτός ο καπνός σίγουρα δεν είναι  από το burn-out των εργαζομένων……αυτή τη φωτιά κανείς δεν αναλαμβάνει να τη σβήσει …….καθώς κόπιασαν πολλές υπηρεσίες για να ανάψει…..

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης πέφτουν οι μάσκες.

Κοινώς …«Φούσκες» , στην πλάτη πολλών ανθρώπων ….και κάπου εκεί εμφιλοχωρούν και οι εκμεταλλευτές,  η ηθική εξαπάτηση και εκμετάλλευση ανθρώπων που έχουν ανάγκες. Ανάγκες για υπηρεσίες και ανάγκη για δουλειά.

Οι προηγούμενες διοικήσεις στο Υπουργείο Υγείας αγνοούσαν τις καταγγελίες των εργαζομένων στην ψυχική υγεία, κάλυπταν τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των διοικήσεων των δομών, κουκούλωναν τα σκάνδαλα. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να χαράξει μια εντελώς αντίθετη πορεία με γνώμονα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Σας ευχαριστούμε

Οι απολυμένοι της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου