4.21.2015

Για το αίτημα άμεσης καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Ψυχικής Υγείας



 Αθήνα 21/04/2015

Ενημερωτικό για την εξέλιξη σε σχέση με το αίτημα άμεσης καταβολής χρημάτων στους εργαζόμενους

Συνάδελφοι μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 03/04 είχαμε ενημερώσει* μεταξύ άλλων ότι την Μ. Πέμπτη περιμέναμε να πιστωθούν στον κ.2544 6,84εκ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των φορέων. Αυτά τα χρήματα είναι η β δόση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το ΥΥΚΑ για το 2015. Κρίναμε ως κατεπείγον να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα δεδομένου ότι στις περισσότερες δομές οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και καιρό και μάλιστα τονίσαμε να πιεστούν οι διοικήσεις από το Υπουργείο ώστε να καταβληθούν τα χρήματα αυτά σε μισθούς και όχι για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων των φορέων.

Η προθεσμία για τη Μ.Πέμπτη δεν τηρήθηκε και σε νέα επικοινωνία που είχαμε με το ΥΥΚΑ την περασμένη Πέμπτη 16/04 ενημερωθήκαμε πως επειδή ορισμένοι φορείς είχαν υποβάλει λάθος(!) δικαιολογητικά η διαδικασία καθυστέρησε λόγω επανεξέτασης των νέων που στάλθηκαν για έγκριση από το ΥΥΚΑ. Υπήρξε προφορική βεβαίωση ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί εντός δύο ημερών και τη Δευτέρα(χθες) τα χρήματα θα έχουν πιστωθεί κανονικά και θα είναι προς διάθεση από τους φορείς.


Στο Υπουργείο και στο επιτελείο του κυρίου Ξανθού είναι γνωστό το πρόβλημα με τις ενημερότητες που κάθε φορά απειλεί να τινάξει την επιχορήγηση στον αέρα. Εξηγήσαμε και εμείς με τη σειρά μας ότι δεν είναι δυνατόν να είναι κόσμος απλήρωτος μέσα στο Πάσχα και τα χρήματα για άλλη μια φορά να κινδυνεύουν να μην πάνε σε μισθοδοσία λόγω παρέλευσης της 30/04 οπότε και λήγουν οι ενημερότητες των φορέων. Αυτό θα σήμαινε διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου που τον πληρώνουν ως εκ θαύματος πάντα και μόνο οι εργαζόμενοι…

Αν και μας διαβεβαίωσαν πως γνωρίζουν το πόσο πιεστικό είναι το πρόβλημα σήμερα 21/04 ενημερωθήκαμε, και αυτό ακριβώς μεταφέρουμε, ότι η διαδικασία αρχίζει και πάλι από την αρχή με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτή τη φορά.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις, περιμένουμε να δούμε τα πράγματα να γίνονται διαφορετικά από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου τόσο σε ζητήματα που δεν έχουν άμεσο οικονομικό κόστος(πχ. σοβαροί και διαφανείς έλεγχοι) όσο και στα πιο πιεστικά των καθημερινών προβλημάτων όπως είναι η έγκαιρη και με αποκλειστικό τρόπο προς τους εργαζόμενους καταβολή των δεδουλευμένων. Ακόμα περιμένουμε να δούμε φως σε αυτά τα βασικά.

Όσον αφορά τα Κοινοτικά Κονδύλια(ΕΣΠΑ 2015)-το ακριβές ποσό είναι άγνωστο-το ΥΥΚΑ έχει κάνει μέσω της Δ.Ψ.Υ. και της Διεύθυνσης Οικονομικού όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αναμένει την υπογραφή του Γ. Σταθάκη, Υπουργού Οικονομικών. Τέλος για το 2% από τις προμήθειες του ΕΟΠΥΥ υπέρ της Ψυχικής Υγείας το ΥΥΚΑ αναμένει απάντηση στην εισηγητική έκθεση που έχει κάνει στο Γενικό Λογιστήριο. Δεν γνώριζαν να μας πουν ούτε για αυτό τι ποσό αντιστοιχεί στο ποσοστό του 2%, πράγμα για το οποίο θα αποφανθεί το Γ.Λ.

Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο μέχρι να μας δοθεί ένα πραγματικό χρονοδιάγραμμα για το οποίο και θα ενημερώσουμε. Ζητάμε προς το παρόν να μας φερθούν με το σεβασμό και τη σοβαρότητα που αξίζει σε ανθρώπους που δουλεύουν απλήρωτοι και κάνουν υπομονή ώστε να δουν αν κάτι θα αλλάξει τελικά υπέρ τους. Να μην γίνουμε ξανά μπαλάκι όπως εύστοχα θέσαμε στον αναπληρωτή υπουργό Α. Ξανθό περιγράφοντας τα όσα έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια.


Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία 


*διαβάστε όλο το ενημερωτικό από τη συνάντηση στο ΥΥΚΑ στις 03/04 εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου