3.25.2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/03/2016



Αμέσως μετά την υπογραφή της ζοφερής συμφωνίας με την Τουρκία άρχισε μια μαζική μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς σχέδιο χωρίς ενημέρωση των προσφύγων για το που τους πάνε και χωρίς να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος της Λέσβου μας ανακοινώνει ότι θα εκκενωθεί και το ΠΙΚΠΑ το οποίο φιλοξενεί ανάπηρους, ασθενείς και ευάλωτες ομάδες και στην συνέχεια θα μετατρέψει τον χώρο σε παιδικές κατασκηνώσεις και αθλητικό κέντρο, καθώς η ανάγκη ύπαρξής του μετά τα νέα μέτρα εκλείπει. 

Δηλώσαμε στον κ. Γαληνό ότι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δεν μπορούν να μετακινηθούν παρά μόνο αν εξασφαλιστούν συνθήκες φιλοξενίας που θα καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες τους.

Επιπλέον πρόκειται για αιτούντες άσυλο, μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση διαδικασίες που απαιτούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα παραμονής σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για να ολοκληρωθούν.


Η Δημοτική αρχή υποσχέθηκε ότι δεν θα πετάξει στον δρόμο αυτούς τους ανθρώπους αλλά ότι σε κάθε περίπτωση ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί όταν λυθεί αυτό το ζήτημα και να αλλάξει η χρήση του.

Σε μια δραματική στιγμή που η Ευρώπη ξεχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα η κατάργηση του ΠΙΚΠΑ Λέσβου συνδέεται με μια πολιτική επιλογή που επιβάλει:
  • Κλείσιμο ανοιχτών αυτοοργανωμένων χώρων φιλοξενίας
  • Διάλυση ενός συστήματος υποστήριξης και μεταφοράς προσφύγων από την παραλία που στήθηκε με πολύ κόπο.
  • Επίθεση σε αυτόνομες δομές, ιατρεία, κοινωνικές κουζίνες και ομάδες διάσωσης.
  • Κατάργηση ενός αξιοθαύμαστου δικτύου αλληλεγγύης.
Όλα αυτά για να εφαρμοστεί μια συνθήκη που καταργεί στην πράξη το ατομικό δικαίωμα στο άσυλο, επιβάλλει το μέτρο της γενικευμένης κράτησης προσφύγων και αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα ενώ είναι μια χώρα που παράγει πολιτικούς πρόσφυγες, καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στο άσυλο στις εθνικότητες που θα επιστρέφονται σε αυτή.


Η Ευρώπη που χτίζεται πάνω σε μια τέτοια συμφωνία είναι μια Ευρώπη που αρνείται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δικαιωμάτων, μια Ευρώπη στην οποία αρνούμαστε να ζήσουμε.

Ενώ η Ελλάδα με κλειστά σύνορα μετατρέπεται σε παγίδα για χιλιάδες πρόσφυγες και τα νησιά μας σε φυλακές και παράγουν μαζικές απελάσεις υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ.

Μόνη λύση για να ξεφύγουμε από το εφιαλτικό αυτό σενάριο είναι:
  • Η αντίσταση στην εφαρμογή της συνθήκης με κάθε μέσο.
  • Η δημιουργία συνεχώς νέων δομών που θα καλύπτουν και τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων..
  • Δυνατά δίκτυα συνεργασίας ομάδων και αυτοοργανωμένων χώρων.
Η ομάδα αλληλεγγύης Λέσβου που λειτουργεί στον χώρο του ΠΙΚΠΑ επιμένει ότι αυτή είναι η στιγμή που αυτοοργανωμένοι χώροι φιλοξενίας και μάλιστα για ευάλωτες ομάδες δεν νοείται να κλείνουν.

Οι άνθρωποι που φροντίσαμε δεν δεχόμαστε να πεταχτούν σε οποιοδήποτε ακατάλληλο χώρο φιλοξενίας.

Η απόφαση να επαναλειτουργήσουν παιδικές κατασκηνώσεις στον χώρο του ΠΙΚΠΑ πρέπει να συνοδεύεται με μια εναλλακτική πρόταση μετεγκατάστασης της λειτουργίας της δομής σε άλλο χώρο.

Ταυτόχρονα ζητάμε από την δημοτική αρχή της Λέσβου να λάβει υπόψη της τον αγώνας αλληλεγγύης που έδωσε το νησί τους προηγούμενους μήνες και να πάρει θέση σε σχέση με την δημιουργία τεράστιου στρατοπέδου κράτησης στο νησί, την επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων, το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο αλλά και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και την διατήρηση αυτόνομων ανοιχτών χώρων φιλοξενίας.

Το ΠΙΚΠΑ Λέσβου που χαρακτηρίζεται επανειλημμένα ως παρανομία που η δημοτική αρχή καλείται να διορθώσει αποτέλεσε για τριάμισι χρόνια έναν μοναδικό χώρο αλληλεγγύης γνωστό σε όλο τον κόσμο που δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθεί μέσα στην λαίλαπα των απαράδεκτων και απάνθρωπων μέτρων που επιχειρείται να εφαρμοστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου