7.02.2013

Αντιδράσεις για την επαναφορά της διάταξης για τις ιερόδουλες

αναδημοσίευση από το tvxs
 
Η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου για τις οροθετικές ιερόδουλες ήταν η πρώτη κίνηση του νέου υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόκειται για τη διαβόητη διάταξη βάσει της οποίας είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί οι οροθετικές ιερόδουλες λίγο πριν τις εκλογές του 2012. Την διάταξη κατήργησε στη συνέχεια η τέως υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία αντιδρά στην επαναφορά της χαρακτηρίζοντάς τη ρατσιστική διάταξη. «Η δράση της Χρυσής Αυγής δεν είναι διαφορετική από αυτή, είναι παρόμοια» τονίζει. 

Αντιδράσεις και από φορείς.
 
Εξαιτίας της διάταξης Λοβέρδου η Ελλάδα είχε βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπόθεση. Με το πρόσχημα του «περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» η διάταξη προέβλεπε την επιβολή «καραντίνας» σε μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Τώρα ο νέος υπ. Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σπεύδει να επαναφέρει τη διάταξη Λοβέρδου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών, η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες στη «Διαύγεια» και υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου μόλις ένα 24ωρο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της πρώην υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, η οποία δηλώνει στην εφημερίδα ότι είναι απαράδεκτη η επαναφορά μιας καθαρά ρατσιστικής διάταξης που στρέφεται βίαια εναντίον ειδικών ομάδων και δεν είχε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας.
 
«Η κατάργηση της διάταξης ήταν συλλογική απόφαση μετά από ευρείες συζητήσεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, με εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν ήταν προσωπικό μου καπρίτσιο. Καπρίτσιο ήταν η εισαγωγή της για προεκλογικούς λόγους και η τωρινή επαναφορά της. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ρατσισμού. Η δράση της Χρυσής Αυγής δεν είναι διαφορετική από αυτή, είναι παρόμοια» σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Σκοπούλη.

«Η επαναφορά της διάταξης είναι υποκριτική. Υπάρχουν μείζονα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, τα οποία η πολιτεία κάνει ότι δεν τα βλέπει» επισημαίνει από την πλευρά της η Λιάνα Μαΐλη, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

«Με την επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου, που οδήγησε σε νομικά εκτρώματα, δίνει το πολιτικό του στίγμα ο τωρινός υπουργός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ν' ανακατεύει σε ζητήματα ιατρικής φύσης την αστυνομία, και μάλιστα σε συμβολικό επίπεδο, επαναφέροντας μια υγειονομική διάταξη που χρησιμοποίησε τους γιατρούς παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας. Από τη στιγμή που συλλαμβάνεται κάποιος για να κάνει ιατρικές εξετάσεις, υπάρχει θέμα παραβίασης των δικαιωμάτων, της προσωπικότητάς και της αξιοπρέπειάς του. Όταν πρωτίστως κινητοποιούνται οι αστυνομικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται η διάλυση του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ με τη θολή προοπτική να συγχωνευτούν, υπάρχει ένα δομικό λάθος» τονίζει η Κλειώ Παπαντολέων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών η γενική γραμματέας του υπ. Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, κάνει λόγο για «ύπαρξη μικρού νομικού κενού» που άφησε η κατάργηση της διάταξης και δηλώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου