7.02.2013

Πήγαν για εξετάσεις και κατέληξαν στην φυλακή

αναδημοσίευση από το tvxs

Στις 25 Ιουνίου μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός για να κάνουν προγραμματισμένες εξετάσεις υγείας καθώς είναι φορείς του AIDS. Παρόλα αυτά, όταν τελείωσαν τις εξετάσεις τους και θα μετέβαιναν σε άλλο νοσοκομείο για να συνεχίσουν τους προγραμματισμένους ιατρικούς ελέγχους τους σταμάτησαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ για έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι δυο εξ αυτών είχαν νομικές υποχρεώσεις από το παρελθόν. Έτσι συνελήφθησαν και κρατούνται μέχρι σήμερα φυλακισμένοι. Μιλώντας στο tvxs.gr, η Δήμητρα Θηβαίου, υπεύθυνη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, σχολιάζει ότι πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις με ανθρωπιά γιατί ενέχει ο κίνδυνος του υποτροπιασμού ειδικά για ανθρώπους που έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά.

«Ενώ η κρίση επιδεινώνει τα προβλήματα των χρηστών, τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS έχουν αυξηθεί σε ένα μόλις χρόνο κατά 1.500% και ο επιπολασμός του μεταξύ των εξαρτημένων έχει ανέλθει από το 1% στο 8%, η αστυνομία επικεντρώνει τη δράση της έξω από τα νοσοκομεία, "εξασφαλίζοντας" ίσως περισσότερες συλλήψεις, αλλά θέτοντας εμπόδια στο έργο της απεξάρτησης και της φροντίδας της υγείας των εξαρτημένων», αναφέρει το ΚΕΘΕΑ στην καταγγελία του.

Οι εξετάσεις που είχαν βγει τα μέλη της κοινότητας να πραγματοποιήσουν ήταν επαναληπτικές καθώς η κατάσταση της υγείας τους είναι εύθραυστη. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο ελέγχθηκαν από αστυνομικούς και καθώς οι δυο είχαν νομικές εκκρεμότητες από το παρελθόν – την περίοδο που ήταν εξαρτημένοι – προσήχθησαν και συνελήφθησαν.
 
«Μέχρι και σήμερα είναι φυλακισμένοι», δηλώνει η κα Θηβαίου στο tvxs.gr, συμπληρώνοντας ότι νομικοί σύμβουλοι εξετάζουν τις υποθέσεις τους. Η σύλληψή τους για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην δικαιοσύνη μπορεί να στέκει, αλλά όπως εξηγεί η υπεύθυνη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση «αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά ώστε να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν».
 
«Βρίσκονταν σε μια κοινότητα διαμονής και δεν έμεναν έξω», συνεχίζει για να συμπληρώσει: «Και εμείς αυτό ζητάμε. Να επιστρέψουν εδώ για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Έχουν σοβαρά ζητήματα υγείας και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος που έβγαιναν έξω. Οι συνθήκες στις φυλακές γνωρίζουμε όλοι πως είναι και υπάρχει η πιθανότητα να υποτροπιάσουν ή να εκτεθούν σε άλλους κινδύνους».

Το ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, που δραστηριοποιείται στις φυλακές, έχει ενημερωθεί ώστε να τους υποστηρίξει με κάθε τρόπο. Τα δυο μέλη της κοινότητας βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση γιατί βλέπουν ότι επιστρέφουν σε μέρη από όπου είχαν περάσει στο παρελθόν, όπως μεταφέρουν άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ που ήταν σε διαρκή επαφή μαζί τους, οι οποίοι τονίζουν ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι ελπιδοφόρες για τους χιλιάδες ανθρώπους που μάχονται καθημερινά στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης. «Εμείς θα τους προσφέρουμε την στήριξη που χρειάζονται για να μην γυρίσουν πίσω», δηλώνει η Δήμητρα Θηβαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου