7.25.2013

Το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ για την διακίνηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ»

ΑΛΚΑΜΕΝΟΥΣ 8 & ΧΑΡΙΣΣΗΣ ΑΘΗΝΑ , Τ.Κ. 104 39
ΤΗΛ.: 2108257112-15, FAX:2108257113
 email:autoekprosopisi@pepsaee.gr








                                                                                   Αθήνα, 24/7/2013

Προς τη
Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας
Κα  Φ. Κουλούρη

Κοιν: Υφυπουργό Υγείας κα  Ζ. Μακρή

Αγαπητή κα Κουλούρη

              Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την κατάφωρη αντίθεση μας σε ότι αφορά την διακίνηση και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που λαμβάνουν υπηρεσίες από μονάδες ψυχικής υγείας.
Συγκεκριμένα  αυτά τα δεδομένα καταλήγουν σε δύο ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την ψυχική υγεία και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και που τα κατέχουν χωρίς νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχουν τηρηθεί όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
                Καταλαβαίνουμε πως το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να ασκήσει με κάποιο τρόπο έλεγχο για την σωστή λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας προκειμένου να τις χρηματοδοτεί. Ο τρόπος ελέγχου όμως που έχει διαλέξει η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας -δηλαδή με την διακίνηση και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ψυχικά πασχόντων από τις μονάδες ψυχ. υγείας- δεν είναι ο ενδεδειγμένος.
                Εμείς σαν σωματείο ληπτών προτείνουμε αντ’ αυτού ο έλεγχος των δομών να πραγματοποιείται από εκπροσώπους, στελέχη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας των δομών αυτών, με επιτόπου επισκέψεις στις μονάδες ψυχ. υγείας χωρίς καταγραφή και διακίνηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ληπτών υπηρεσιών ψυχ. υγείας από τους ελεγκτές.
          Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα φροντίσει να μην μετατραπεί σε φιάσκο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, εξασφαλίζοντας από την μια την καλή και ασφαλή λειτουργία των δομών ψυχ. υγείας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα και από την άλλη την όσο το δυνατόν ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους λήπτες.

                   Με εκτίμηση

                  για το Δ.Σ. του σωματείου «Αυτοεκπροσώπηση»

                    
         Ο Πρόεδρος, Λεονάρδος Σκόρδος



                                       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου