6.20.2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά για Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού - ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ - ΚΕΔΔΥ και Ειδικά Σχολεία


Το Μνημόνιο απειλεί την λειτουργία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Το πιθανό κλείσιμο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών καταγγέλλουν με επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, Ε. Αγαθοπούλου, Ν. Μιχαλάκης και Β. Κυριακάκης.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ιδρύθηκε το 1965 από το καθηγητή και μετέπειτα υπουργό υγείας Σπύρο Δοξιάδη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.

Υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στην Ελλαδα σε όλο το φάσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας και της κοινωνικής προστασίας του παιδιού. Σήμερα παρέχει εξαιρετικά εξειδικευμένο έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού της χώρας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει έντονη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα

Από το 1973 το Ι.Υ.Π. εφαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών το οποίο προσφέρει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα. Το Ινστιτούτο ασχολείται επίσης με τον Συγγενή Υποθυρεοειδισμό, την Φαινυλκετονουρία, την Γαλακτοζαιμία και την έλλειψη του ενζύμου αφυδρογονάση της 6 – φωσφορικής γλυκόζης (G6PD). Για το 2012 εξετάσθηκαν 102.000 παιδιά περίπου και εντοπίσθηκαν 177 παιδιά τα οποία αντιμετωπίσθηκαν με κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Μη έγκαιρη διάγνωση των παραπάνω ασθενειών οδηγεί σε νοητική υστέρηση, ίκτερο-αιμόλυση κ.α.

Εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες του ΙΥΠ αποτελούν η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπανίων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων και αναπτυξιακών διαταραχών του μεταβολισμού των οστών. Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες είναι μοναδικές στη χώρα μας (μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της Φαινυλκετονουρίας, κέντρο αναφοράς για τη νόσο Gaucher, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Orphanet κ.α.)


Παράλληλα στα πεδία της Αναπτυξιακής και Κοινωνικής παιδιατρικής εφαρμόζονται πλήθος καινοτόμων δράσεων και πιλοτικών παρεμβάσεων μέσω της λειτουργίας πρότυπου Κέντρου Υγείας Παιδιού. Τομείς όπως η προαγωγή υγείας στα σχολεία, η προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, η αντιμετώπιση των μορφών βίας κατά των ανηλίκων αναπτύχθηκαν πρωτοποριακά μέσω του Κέντρου για τη μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των παιδιών. Επίσης το ΙΥΠ είναι φορέας υλοποίησης τεσσάρων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Σήμερα το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των περικοπών στη χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή τηv στιγμή οι εγγεγραμμένες πιστώσεις για το 2013 έχουν μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το 2011 και το Ινστιτούτο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα να καθίσταται ορατή η διακοπή των παρεχόμενων εξειδικευμένων υπηρεσιών του. Εχει καταθέσει από τις 18/4/2013 αίτημα έκτακτης επιχορήγησης ύψους 700.000 ευρώ προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του. Επίσης στις 6/6/2013 έγινε εκ νέου αίτημα της έκτακτης επιχορήγησης, δεδομένου ότι από 1/7/2013 θα είναι αδύνατη η προμήθεια αντιδραστηρίων και κατά συνέπεια και η διενέργεια σημαντικών εξετάσεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον υπουργό Υγείας εάν:

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να ενισχύσει άμεσα τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οφειλές του και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του; Είναι στις προθέσεις του η έγκριση του αιτήματος έκτακτης χρηματοδότησης; 
  2. Γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία από τη διακοπή λειτουργίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού;
  3. Υπάρχουν δημόσιοι φορείς που θα μπορούσαν απρόσκοπτα, με τους ίδιους όρους και την ίδια επάρκεια να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες του ΙΥΠ σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας;
 

Προσωπικό για Ειδικά Σχολεία και ΚΕΔΔΥ ζητούν 11 βουλευτές

Τη στελέχωση των Ειδικών Σχολείων και ΚΕΔΔΥ της χώρας με Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό φέρνουν στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση ένδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, η στοιχειώδης λειτουργία των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας την ερχόμενη σχολική χρονιά βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο", υπογραμμίζουν στην επίκαιρή ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΖΑ Γ, Πάντζας, Τ. Κουράκης, Γ. Αμανατίδης, Μ. Κανελλοπούλου, Χ. Μαντάς, Τ. Βαμβακά, Α. Καρά Γιουσούφ, Π. Κουρουμπλής, Έ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Ν. Συρμαλένιος και Θ. Φωτίου
.

"Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατεθούν μόνο 2.000 πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής Αγωγής, Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, Ξένων και Μειονοτικών κλπ). Από αυτές τις πιστώσεις κανείς δεν γνωρίζει πόσες θα διατεθούν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής για πρόσληψη αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Επομένως, οι ανάγκες αυτές θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με προγράμματα ΕΣΠΑ, στα οποία όμως δεν προβλέπεται η πρόσληψη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π) σε Ειδικά Σχολεία. Από προγράμματα ΕΣΠΑ θα καλυφθούν ανάγκες Ε.Ε.Π και εκπαιδευτικών στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ και ανάγκες Ε.Β.Π για τη λεγόμενη Παράλληλη Στήριξη", συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΕπισημαίνεται ότι, οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, λόγω κατάταξης τους στον Άξονα 9 Σταδιακής Εισόδου, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την εν λόγω Πράξη μέσω ΕΣΠΑ. Επομένως, θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. 
 
Επισημαίνεται επίσης ότι, για τη στοιχειώδη λειτουργία των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας, την επόμενη σχολική χρονιά, απαιτείται η πρόσληψη χιλίων (1000) τουλάχιστον αναπληρωτών από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Σε αντίθετη περίπτωση η συρρίκνωσή τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι ένδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας α) τη δέσμευση της Πολιτείας, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3699/2008, να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, β) τις Συνταγματικές Επιταγές και γ) τις Διεθνείς Συμβάσεις, ερωτούν τον υπουργό Παιδείας :
  1. Πόσες πιστώσεις προτίθεται να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να προσληφθούν αναπληρωτές που θα καλύψουν τις ανάγκες των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης;
  2. Προτίθεται να καλύψει το σύνολο των αναγκών σε Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου;
  3. Με ποιο τρόπο θα καλύψει συνολικά τις ανάγκες των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. σε Ε.Ε.Π. και των Ειδικών Σχολείων σε Ε.Β.Π.;

Εναντίον των σεναρίων συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ τάχθηκαν με επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάς. Α. Ξανθός, Χ. Μαντάς, Β. Κατριβάνου, Ι. Ζερδελής, Ε. Αγαθοπούλου, Β. Κυριακάκης και Ν. Μιχαλάκης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι με βάση "πρόσφατα δημοσιεύματα, επίκειται η κατάθεση σχεδίου νόμου που αφορά τις καταργήσεις 17 φορέων και τις συγχωνεύσεις 53 οργανισμών - φορέων, με στόχο τις απολύσεις εργαζομένων. Ανάμεσα στους υπό συγχώνευση/κατάργηση φορείς, εκτός από τις 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών, αναφέρεται ότι θα απολυθούν εργαζόμενοι/ες από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και το ΚΕ.ΘΕ.Α. μέσω της συγχώνευσης των δύο οργανισμών".

"Βέβαια, ο σχεδιασμός των συγχωνεύσεων/καταργήσεων των παραπάνω δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, έρχεται ως αποτέλεσμα της ακραίας υποχρηματοδότησης αυτών των φορέων. Η κυβερνητική μνημονιακή επιλογή της υποχρηματοδότησης - η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ενισχύει τη συσσώρευση χρεών γίνεται ταυτόχρονα ένα «εργαλείο» απαξίωσης και υπονόμευσης του έργου των δομών έτσι ώστε οι απολύσεις και η ενοποίηση/κατάργηση των φορέων να παρουσιαστεί ως αναγκαία λύση", τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι "μετά τους ήδη 1.500.000 ανέργους και την πραξικοπηματική εντολή κλεισίματος της Ε.Ρ.Τ. με στόχο τις απολύσεις 2.656 εργαζομένων, η καταστροφική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης των απολύσεων δεν έχει τέλος στην αποψίλωση των δημοσίων δομών", ενώ "στην περίπτωση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, η κακοδιαχείρισή του και η συσσώρευση χρεών από τις διορισμένες διοικήσεις του –μη εξαιρουμένης της σημερινής- για τα οποία κατηγορείται και από το Υπουργείο Υγείας, χρησιμοποιούνται ως νομιμοποιητική βάση για την εν λόγω συγχώνευση του φορέα με το ΚΕ.ΘΕ.Α, προκειμένου να  δικαιολογηθούν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι "πρόσφατα ψηφίσθηκε στη Βουλή ο Ν. 4139/ 2013 (Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις) όπου σαφώς αναφέρονται οι δομές απεξάρτησης και μείωσης της βλάβης και ο διακριτός ρόλος των προαναφερομένων δομών (Ο.ΚΑ.ΝΑ-ΚΕ.ΘΕ.Α.) και επιπλέον ορίσθηκε η εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών" και ότι "οι ανάγκες για παροχή πολύπλευρων υπηρεσιών στο χώρο των εξαρτημένων ατόμων συνεχώς αυξάνονται καθώς νέες ουσίες, ιδιαίτερα επικίνδυνες, εξαπλώνονται ταχύτατα (sisa - μεθαμφετάμινη) παράλληλα με την εκθετική άνοδο των νέων μολύνσεων από HIV" κατέθεσαν τις εξής ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας:
  1. Ποια είναι συγκεκριμένα τα σχέδια της κυβέρνησης για τους οργανισμούς Ο.ΚΑ.ΝΑ-ΚΕ.ΘΕ.Α; Υπάρχει σχέδιο συγχώνευσης και τι ακριβώς προβλέπει και αναφορικά με τον ρόλο των συγκεκριμένων δομών και αναφορικά με απολύσεις εργαζομένων; Υπάρχει συγκεκριμένη τοποθέτηση των διοικήσεων Ο.ΚΑ.ΝΑ-ΚΕ.ΘΕ.Α για τα παραπάνω ζητήματα;
  2. Τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για την χρηματοδότηση των δομών; Υπάρχει σχέδιο χρηματοδότης ιδιαίτερα για τον ΟΚΑΝΑ, όπου εμφανίζονται συνεχώς προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατά συνέπεια προβλήματα παροχής υπηρεσιών στους 8.500 εξυπηρετούμενους/μενες, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες εξαρτημένοι/ες βρίσκονται στις λίστες αναμονής;
  3. Ποια πρόβλεψη υπάρχει για την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που λήγει εντός του 2013 και θα πρέπει να την προωθήσει και συνυπογράψει ο ΟΚΑΝΑ, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία ο ΟΚΑΝΑ εποπτεύει επιστημονικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου