Περισσότεροι από 45,2 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις, και ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλυτερος που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή των καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου στις οικογένειες.

Τα τελευταία στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, (όπου δεν συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Συρία που δημιουργήθηκαν φέτος) είναι χαρακτηριστικά, αφού διαπιστώνεται αριθμός-ρεκόρ του αριθμού των προσφύγων διεθνώς από το 1994. Το 55% των προσφύγων προέρχεται μόλις από πέντε χώρες, (Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία, Ιράκ και Σουδάν), ενώ νέες εστίες προσφύγων δημιουργούνται σε Μάλι, ΛΔ Κονγκό, Ν. Σουδάν και Αιθιοπία.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα δημιουργείται τουλάχιστον ένας πρόσφυγας και ότι ως το τέλος του 2012 ο αριθμός των ξεριζωμένων προσφύγων ήταν πάνω από 45.200.000 άτομα σε σχέση με τα 42.500.000 που ήταν στο τέλος του 2011.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή των καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου στις οικογένειες. Η εκστρατεία ονομάζεται «Και μια οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» και επισημαίνει πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο οικογένειες ανά λεπτό διαφεύγουν από τη βία ή τις διώξεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α. ζητά από τον καθένα μας να μπει στη θέση των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να σκεφτεί τι θα έπαιρνε μαζί του, αν αναγκαζόταν να ξεριζωθεί. Καθένας μπορεί να ανεβάσει στη σελίδα http://www.unhcr.gr/1family μια φωτογραφία με το αντικείμενο που θα επέλεγε ή να στείλει ένα σχετικό tweet, χρησιμοποιώντας το hashtag #1family. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο Pinterest, σε ειδική σελίδα για αυτή τη σειρά.
 

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Ν. Δένδια ανακοίνωσε την δημιουργία πέντε νέων στρατοπέδων κράτησης μεταναστών προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα κράτησης στα 10.000 άτομα. Τα πέντε επιπλέον κέντρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα λειτουργούν ένα σε Αθήνα, ένα στην Πελοπόννησο και τρία στη Β. Ελλάδα.