6.30.2013

Όταν το ΔΝΤ δολοφονεί: το πείραμα της υγείας

αναδημοσίευση από το Press Project






Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί βασικό και αναφαίρετo δικαίωμα του ανθΌταν το ΔΝΤ δολοφονεί: το πείραμα της υγείας                   
 
Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί βασικό και αναφαίρετo δικαίωμα του ανθρώπου. Όπως το έθεσε κάποτε ο Τσόρτσιλ, οι υγιείς πολίτες είναι η περιουσία και το μέλλον μιας χώρας.

Φαίνεται όμως πως το μήνυμα αυτό δεν έχει περάσει στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι σπρώχνουν τις χώρες σε όλο και μεγαλύτερη απαξίωση του κλάδου της υγείας, διαλύουν τα εθνικά συστήματα περίθαλψης και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των πολιτών.

Για πάνω από δύο δεκαετίες η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υγεία ήταν μία: ιδιωτικοποίηση. "Ο ιδιώτης είναι καλύτερος" ήταν το μότο, κάτι για το οποίο δεν είναι δύσκολο να πεισθεί ένας λαός όταν επί χρόνια οι κυβερνήσεις του αφήναν τη δημόσια υγεία βορά στους επιτήδειους και την διαφθορά ανεξέλεγκτη.

Το βιώνουμε ήδη στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες, όμηροι ενός εθνικού συστήματος υγείας όπου η διαφθορά και ο χρηματισμός αποτέλεσαν επί χρόνια τον κανόνα, καλούνται τώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό της κρατικής ανικανότητας: Η Τρόικα, ακολουθώντας πιστά την συνταγή, απαιτεί ως αντάλλαγμα της διάσωσης, μείωση των κρατικών δαπανών στο χώρο της υγείας κάτω από το 6% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9%. Παράλληλα προωθείται μείωση στις φαρμακευτικές και υλικοτεχνικές δαπάνες των νοσοκομείων, μείωση μισθών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, λουκέτο ή συγχώνευση σε πενήντα νοσοκομειακά ιδρύματα και εισαγωγή εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι νέες πολιτικές στο χώρο της υγείας οδηγούν ήδη σε κατάρρευση του συστήματος περίθαλψης με χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες να καταφεύγουν στις κλινικές των ανθρωπιστικών οργανώσεων για να εξεταστούν.

Παρόμοιες συνταγές εφαρμόστηκαν στο παρελθόν σε όποια χώρα αντιμετώπισε οικονομικές δυσχέρειες και σε όποιο κράτος είχε την ατυχία να πέσει στα νύχια των διεθνών αρπακτικών. Το χρήμα έρχεται με ένα τίμημα, ακόμα και αν αυτό καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους σε εξαθλίωση και θάνατο.

Από την Αφρική ως την Ασία

Αν η δεκαετία του '70 ήταν η περίοδος που μπήκαν οι βάσεις του νεοφιλελευθερισμού, η δεκαετία του '80 και '90 ήταν η εποχή της δόξας του.

Στην Αφρική, οι πρώην αποικίες των δυτικών δυνάμεων είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα της αποικιοκρατίας. Διεφθαρμένες κυβερνήσεις, πόλεμοι και φυσικές καταστροφές αλλά και τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια της Δύσης, οδήγησαν δεκάδες αφρικανικά κράτη σε οικονομικό μαρασμό και απευθείας στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

6.28.2013

ΕΛΣΤΑΤ: 1245 αυτοκτονίες την τριετία 2009 – 2011

Τις 1.245 έφτασαν συνολικά οι αυτοκτονίες την τριετία 2009-2011 με βάση τα δελτία των ληξιαρχείων της χώρας και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, που συλλέγει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφό του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυτοχειρίες το 2009 ανήλθαν σε 391, το 2010 σε 377 και το 2011 σε 477, συνολικά δηλαδή 1245 αυτοκτονίες την τριετία.

Όπως όμως εξηγεί ο κ. Γεωργίου, η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας ενώ τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. 

Ως προς τη μεθοδολογία, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού, συλλέγει από τα ληξιαρχεία όλης της χώρας τα στατιστικά δελτία θανάτου. Στα δελτία αυτά, τα οποία συμπληρώνονται από τον Ληξίαρχο με βάση τα Ιατρικά Πιστοποιητικά θανάτων, αναφέρεται η αιτία θανάτου, και ειδικότερα, στην περίπτωση βίαιου θανάτου, καταγράφεται αν πρόκειται για αυτοκτονία, ατύχημα ή ανθρωποκτονία.

Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ σε περιπτώσεις αδιευκρίνιστης αιτίας θανάτου, προβαίνει σε συμπληρωματικούς ελέγχους, σε συνεργασία με τις ιατροδικαστικές αρχές και αν δεν υπάρξει οριστικός χαρακτηρισμός (αυτοκτονία, ατύχημα ή ανθρωποκτονία) από τους ιατροδικαστές, οι περιπτώσεις αυτές κατατάσσονται στις «αδιευκρίνιστες». 


17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ - 28, 29 και 30 Ιουνίου 2013 – Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ (Στάση ΗΣΑΠ Ειρήνη)

 Σημαία μας η ισότητα - 'Οπλο μας η αλληλεγγύη

Ζοφεροί καιροί για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.  

Αλλά και για τους ντόπιους εργαζόμενους και εργαζόμενες, οι μέρες δεν είναι λιγότερο άγριες. Οι «από κάτω» στο σύνολό τους πιέζονται μέχρι συνθλίψεως απ’ τους «από πάνω» για να πληρώσουν μια βαθιά κρίση που δε δημιούργησαν οι ίδιο. Παράλληλα, βλέπουν το «κράτος έκτακτης ανάγκης» να περιστέλλει ταχύτατα δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα σε όλο τους το φάσμα. Μαζί με τη λεηλασία της ζωής μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς καθημερινών εικόνων που άλλοτε θυμίζουν Μεσαίωνα, άλλοτε ναζιστική Γερμανία κι άλλοτε αμερικανικό Νότο της εποχής των σκλάβων. Μετανάστες πυροβολούνται στο ψαχνό από τσιφλικάδες ενώ διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, πρόσφυγες κυριολεκτικά απάγονται και παραδίδονται στους κυνηγούς τους τη στιγμή που ζητούν άσυλο, άνθρωποι που πέρασαν απ’ τα σαράντα κύματα για να ζήσουν μια καλύτερη, πιο ασφαλή, ζωή βλέπουν τα μαγαζιά τους να καίγονται από ρατσιστικούς εμπρησμούς, άλλοι οδηγούνται στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από φασίστες, ενώ στα παιδιά τους η πολιτεία αρνείται την Ιθαγένεια –και μαζί μια ισότιμη θέση στον αγώνα για ζωή… Ζούμε το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και των αδιανόητων συνθηκών διαβίωσης στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της χώρας, που έχουν μετατραπεί παράνομα σε φυλακές για εκατοντάδες μετανάστες και όχι μόνον. Βιώνουμε τη βαρβαρότητα της φασιστικής/ρατσιστικής βίας που εκτός απ’ τους «ξένους», απειλεί και τους ντόπιους που έχουν «ενοχλητική» ιδεολογία ή «ενοχλητικό» σεξουαλικό προσανατολισμό. Μπροστά μας εκτυλίσσεται η νομιμοποίηση της ναζιστικής Ακροδεξιάς, οι ρητορείες και τα εγκλήματα μισανθρωπισμού τείνουν να γίνουν ρουτίνα. Την ίδια στιγμή το ζήτημα ενός «αντιρατσιστικού νόμου» εξελίσσεται σε φιάσκο.

Το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ,
η μεγαλύτερη αντιρατσιστική γιορτή της πόλης, υψώνει τη σημαία της ισότητας, σηκώνει το όπλο της αλληλεγγύης και καλεί για μαζικά, ηχηρά, δυνατά «όχι» στη ρατσιστική βία, «όχι» στην περιστολή των δικαιωμάτων Ελλήνων και Μεταναστών, «όχι» στην απαξίωση της κοινωνίας. Αντλεί τη δύναμη και την ελπίδα του από τους όλο και περισσότερους χώρους και ανθρώπους που αυτοργανώνονται και αντιστέκονται –πολλές φορές με τρόπους ιδιαίτερα αποτελεσματικούς και απολύτως φρέσκους. Απ’ τις εκατοντάδες δομές Αλληλεγγύης που ανθίζουν στις γειτονιές προσφέροντας τροφή, φάρμακα και ενισχυτική διδασκαλία σε όσους έχουν ανάγκη μέχρι τα αυτοδιαχειριστικά εργατικά/εργασιακά εγχειρήματα των τελευταίων χρόνων και από την πανσπερμία των αυτοργανωμένων Στεκιών των Συνοικιών μέχρι τις Λαϊκές Συνελεύσεις και τις Αντιφασιστικές Πρωτοβουλίες που στήνονται καθημερινά κατά τόπους απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, είναι αμέτρητοι οι άνθρωποι εκείνοι που δείχνουν αποφασισμένοι να μη συναινέσουν παθητικά στην εδραίωση του τοπίου της μνημονιακής καταστροφής.

Με μια τριήμερη γιορτή στην καρδιά της Αθήνας γεμάτη μουσικές, ιστορίες και γεύσεις από όλες τις γωνιές της γης, θα έχουμε και φέτος την ευκαιρία για παράλληλη κουβέντα, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Θα συζητήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα των μνημονίων, της φασιστικής βίας και της καταστολής, θα διεκδικήσουμε Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση για τους μετανάστες και άσυλο για τους πρόσφυγες, θα προβληματιστούμε για την εργασιακή επισφάλεια, την κατάργηση των συμβάσεων, τις πολιτικές επιστρατεύσεις, θα προβάλουμε την ανάγκη συντονισμού των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, θα κουβεντιάσουμε το παράδειγμα της Χαλκιδικής με τον ηρωικό αγώνα της ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και το ξεπούλημα των κοινών δημόσιων αγαθών και θα αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του σεξισμού και της αυξανόμενης ομοφοβίας. Τέλος, στο τριήμερο αυτό, θα λειτουργήσουν και αρκετοί αυτοργανωμένοι χώροι.

Πληροφορίες

Πρόσβαση
Ο σταθμός Ειρήνη του ΗΣΑΠ είναι απέναντι από την είσοδο του Φεστιβάλ. Επίσης, για τις μεταμεσονύκτιες ώρες υπάρχει η γραμμή 500 Κηφισιά- Πειραιάς (με δρομολόγια ανά 1 ώρα) αλλά και η γραμμή X14 Σύνταγμα- Κηφισιάπου διασχίζει την Κηφισίας και έχει δρομολόγια ανά 20 λεπτά.  
Επίσης ο χώρος του Φεστιβάλ διαθέτει παρκινγκ για αυτοκίνητα.

Εισιτήριο Εισόδου
Το εισιτήριο ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ ενώ υπάρχει και τριήμερο εισιτήριο με 10 ευρώ.
Η είσοδος για μετανάστες/ριες και πρόσφυγες είναι δωρεάν.

Renata Salecl: Ο καπιταλισμός είναι η νεύρωση της ανθρωπότητας

αναδημοσίευση από το tvxs

Όλοι δεν πιστεύουμε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό; Όχι πάντα όμως ,όπως υποστηρίζει η Renata Salecl, φιλόσοφος από τη Σλοβενία. Η ελευθερία να  διαλέγει κανείς  από έναν απεριόριστο αριθμό  επιλογών σταδιοδρομίας ή ακόμα και μάρκα καφέ γίνεται τελικά ένα βάρος. Η σύγχρονη καπιταλιστική μας κοινωνία κυβερνάται από μία  «τυραννία της επιλογής». 

Επιμέλεια: Αναστασία Τέντε

Spiegel: Κυρία Salecl στην αλυσίδα εστιατορίων Subway πρέπει να πάρουμε κάμποσες αποφάσεις πριν καταλήξουμε στο γεύμα που θα απολαύσουμε. Αυτό εννοείτε όταν κάνετε λόγο στις διαλέξεις σας  για την «τυραννία της επιλογής»;
 
Salecl: Προσπαθώ να αποφεύγω μέρη όπως το Subway αλλά αν καταλήξω εκεί πάντα παραγγέλνω το ίδιο γεύμα. Όταν αναφέρομαι στην «τυραννία της επιλογής» εννοώ την ιδεολογία που έχει τις ρίζες της στην εποχή  του μεταβιομηχανικού καπιταλισμού. Ξεκίνησε με το αμερικάνικο όνειρο- την ιδέα δηλαδή ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου που προσπαθεί να βρει το δρόμο του από τα κουρέλια στα πλούτη. Καθώς περνούσαν τα χρόνια αυτό το πρότυπο καριέρας  αναπτύχθηκε σε μία παγκόσμια φιλοσοφία ζωής. Σήμερα πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε την ικανότητα να επιλέγουμε τα πάντα: τον τρόπο που  ζούμε, τον τρόπο που βλέπουμε, ακόμα και όταν πρόκειται για τον καφέ που αγοράζουμε συνεχώς χρειάζεται να ζυγίζουμε τις αποφάσεις μας. Αυτό είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό.
 
Spiegel: Τι γίνεται όμως αν κάνουμε τη σωστή επιλογή;
 
Salecl: Σε αυτήν την περίπτωση νιώθουμε συνεχώς ότι υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο κρυμμένο στην επόμενη γωνία. Έτσι ποτέ δεν είμαστε πραγματικά γεμάτοι και διστάζουμε να συμφιλιωθούμε με το οτιδήποτε.
 
Spiegel: «Μην αφήνεις τον κοινό άνθρωπο να αποφασίσει. Δεν είναι αρκετά έξυπνος». Αυτή η άποψη είχε χρησιμοποιηθεί από τους αριστοκράτες για αιώνες. Πιστεύετε ότι έχουν δίκιο;
 
Salecl: Όχι, δεν επικρίνω την πολιτική ή την εκλογική ελευθερία αλλά την καπιταλιστική διαστροφή της έννοιας: την ψευδαίσθηση ότι έχω τη δύναμη να επιβάλλομαι στη ζωή μου.
 
Spiegel: Μα όμως έχω αυτή την εξουσία. Μπορώ να αποφασίσω για τον εαυτό μου, τι είναι αυτό που θέλω, ακόμα και αν αυτή η σκέψη με αγχώνει.
 
Salecl: Σίγουρα όχι. Ένας φίλος που είναι ψυχολόγος μου είπε κάποτε για μία ασθενή:  μία γυναίκα που ήταν πολύ μορφωμένη, είχε μια καλή δουλειά, ένα σπίτι και έναν υπέροχο σύζυγο. «Έκανα τα πάντα σωστά στη ζωή μου» έλεγε η γυναίκα, «αλλά ακόμα δεν είμαι ευτυχισμένη». Ποτέ δεν έκανε αυτό που εκείνη ήθελε αλλά αυτό που πίστευε πως η κοινωνία περίμενε από αυτήν.
 
Spiegel: Πρέπει λοιπόν να κυνηγάμε την προσωπική μας ευτυχία;
 
Salecl: Ακόμα και αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Η ευτυχία έχει γίνει ένα εμπόδιο και εμείς μετράμε τους εαυτούς μας σύμφωνα με αυτό. Ο κόσμος έχει γεμίσει γυναικεία περιοδικά που προσπαθούν να μας υποδείξουν αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Έχει γεμίσει  από ενημερώσεις status στο Facebook που μας δείχνουν τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Υπάρχουν ακόμα και  δείκτες αξιολόγησης για το πόσο ευτυχισμένα είναι ορισμένα έθνη. Το να είναι κανείς ευτυχισμένος έχει γίνει μία κοινωνική επιταγή. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος, έχεις αποτύχει.
Spiegel: Αν δεν κάνω καμία επιλογή επειδή δεν έχω την αντοχή για τίποτα αυτό θα με κάνει πιο ευτυχισμένο;
 
Salecl: Παραδόξως όχι. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του καπιταλισμού είναι ότι ακόμα και ο προλετάριος σκλάβος νιώθει σαν αφεντικό. Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του. Είμαστε εξαρτημένοι από την ιδεολογία του αυτοδημιούργητου ανθρώπου: δουλεύουμε περισσότερο, καταναλώνουμε περισσότερο και τελικά καταναλώνουμε τους εαυτούς μας. Οι συνέπειες είναι η επαγγελματική εξουθένωση, η βουλιμία και άλλες αρρώστιες που σχετίζονται με τον σύγχρονο  τρόπο ζωής.
 
Spiegel: Γιατί φερόμαστε στους εαυτούς μας τόσο άσχημα;
 
Salecl: Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ανακάλυψε ότι ο πόνος μας δίνει ευχαρίστηση με έναν παράξενο μαζοχιστικό τρόπο. Η τυραννία της επιλογής εκμεταλλεύεται αυτήν την αδυναμία. Η καταναλωτική κουλτούρα μας εξουθενώνει. Υποφέρουμε. Καταστρέφουμε τους εαυτούς μας και δεν μπορούμε να σταματήσουμε.

Spiegel: Παρόλα αυτά δεν είμαστε πράγματι εμείς τα θύματα. Άλλωστε έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας αυτό το σύστημα και όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Σε μεγάλο βαθμό, ο καπιταλισμός αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη φύση.

 
Salecl: Αυτό είναι αλήθεια. Ο Φρόυντ έχει πει επίσης ότι εμείς επιλέγουμε τις νευρώσεις μας. Ο καπιταλισμός είναι η νεύρωση της ανθρωπότητας.
 
Spiegel: Θα μπορέσουμε άραγε να είμαστε ποτέ πραγματικά ελεύθεροι;
 
Salecl: Όχι. Αλλά μπορούμε να έχουμε μία πιο χαλαρή ζωή. Μπορούμε να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας δεν είναι καθοριστικές, αλλά ότι πάντα μπορούν να μεταβληθούν από την κοινωνία. Ότι χάνουμε κάτι κάθε φορά που επιλέγουμε κάτι άλλο και ότι δεν μπορούμε πράγματι να ελέγξουμε τις συνέπειες των αποφάσεών μας.
 
Συνέντευξη στον Stefan Schultz
Πηγή: Spiegel

Καταργείται το πενθήμερο στις ατομικές συμβάσεις

από το PressProject
Άλλη μια τονωτική ένεση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού καπιταλ... ε, συγνώμη, της ελληνικής οικονομίας, που θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη, ευδαιμονία, και όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι στο τέλος: Δουλεύεις με ατομική σύμβαση; Μην κάθεσαι σπίτι τα Σάββατα, έλα για δουλειά χωρίς να πληρώνεσαι παραπάνω. Έληξε η μετενέργειά σου; Ας πρόσεχες που έβριζες τον συνδικαλισμό και τις συμβάσεις. Πάρε τώρα μια μείωση τουλάχιστον 20% 

Στον «αέρα» είναι και πάλι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια.

Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας. Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες αργιών κ.λ.π

Το έγγραφο αναφέρει, ότι με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), «μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα».

Κατά συνέπεια, «οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αλλά και με δημοσίευμα του «Έθνους», η αρχή γίνεται από τα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Ο μισθός θα είναι τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».

Δηλαδή, με απλά λόγια, "εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους". 

Kαι πάλι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
ίναι και πάλι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας. Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες αργιών κ.λ.π

Το έγγραφο αναφέρει, ότι με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), «μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα».

Κατά συνέπεια, «οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αλλά και με δημοσίευμα του «Έθνους», η αρχή γίνεται από τα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Ο μισθός θα είναι τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».
Δηλαδή, με απλά λόγια, "εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους".

Και πάλι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. - See more at: http://www.thepressproject.gr/article/44644/Katargeitai-to-penthimero-stis-atomikes-sumbaseis#sthash.KaTDngaS.wRwjF8s1.dpuf
Στον «αέρα» είναι και πάλι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια

Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας. Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες αργιών κ.λ.π

Το έγγραφο αναφέρει, ότι με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), «μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα».

Κατά συνέπεια, «οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αλλά και με δημοσίευμα του «Έθνους», η αρχή γίνεται από τα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Ο μισθός θα είναι τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».
Δηλαδή, με απλά λόγια, "εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους".

Και πάλι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στον «αέρα» είναι και πάλι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια

Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας. Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες αργιών κ.λ.π

Το έγγραφο αναφέρει, ότι με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), «μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα».

Κατά συνέπεια, «οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αλλά και με δημοσίευμα του «Έθνους», η αρχή γίνεται από τα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Ο μισθός θα είναι τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».
Δηλαδή, με απλά λόγια, "εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους".

Και πάλι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
 

Νοσηλεία-σοκ με χειροπέδες

 
Στη Βουλή ήρθε το θέμα του 16χρονου αυτιστικού, ο οποίος επί 3 εβδομάδες νοσηλευόταν δεμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών 
 
Λόγω της επερώτησης στη Βουλή και της δημοσιοποίησης φωτογραφιών που αποτύπωναν απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας του παιδιού, θεωρήθηκε σημαντικό να προταθεί η… διενέργεια ΕΔΕ

Του Δημήτρη Τερζή

Στη Βουλή ήρθε το θέμα του 16χρονου αυτιστικού, ο οποίος επί 3 εβδομάδες νοσηλευόταν δεμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐ- ας, Νίκου Νικολόπουλου. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας των φορέων ατόμων με αναπηρία με τη διοίκηση του ΠΓΝΠ, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου απουσίαζε.

Η αντιπροσωπεία της διοίκησης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το περιστατικό, όταν μεταφέρθηκε εκεί, βρισκόταν σε οξεία κατάσταση και για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η ακινητοποίησή του. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται έχει επιδείξει θετικά σημάδια και υπολογίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή το παιδί θα έχει πάρει εξιτήριο από την Ψυχιατρική Κλινική.

Επίσης, τόνισαν ότι υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων και ενημέρωσαν ότι έχει αποφασιστεί από το 2012 να συσταθεί μία κλινική στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο με την οποία θα υπάρξει και συνεργασία με το Πανεπιστημιακό.

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ομοσπονδία, ειδικά λόγω της σοβαρότητας της περίπτωσης, πρότεινε να προβεί η διοίκηση του νοσοκομείου σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το παιδί στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης (ΙΠΚ), που είναι κοινοτική δομή του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Αττικής και καλύπτει τον Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, αίτημα το οποίο θα στηρίξει και η Ομοσπονδία με παρέμβασή της.

Επίσης, λόγω της έκτασης που έλαβε το γεγονός και από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που αποτύπωναν τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας του παιδιού, θεωρήθηκε σημαντικό να προταθεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΨΥΕΠΕΑ Αχαΐας, ο 16χρονος με αυτισμό νοσηλεύτηκε για μέρες δεμένος στο κρεβάτι της ψυχιατρικής κλινικής ενηλίκων του ΠΓΝΠ. Ωστόσο, η έκθεση της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας προς τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος χαρακτηρίζει αναπόφευκτο το δέσιμο του παιδιού. Σύμφωνα με αυτήν, ο ασθενής «έφτασε συνοδευόμενος από τους γονείς του και εκπαιδευτικούς λόγω έντονης ψυχοκοινωνικής διέγερσης και αυτοκαταστροφικής και ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, χτυπούσε δυνατά το κεφάλι του στον τοίχο, δάγκωνε τα χέρια του και χτυπούσε τον πατέρα του. Δόθηκε οδηγία από τον παιδοψυχίατρο για ενέσιμη αγωγή λόγω της έντονης διέγερσης».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και μετά από αίτημα των γονέων, το παιδί εισήχθη για νοσηλεία στην ψυχιατρική.

«Είστε όλοι ΕΡΤ», λέει η κυβέρνηση. Πάνε για πολλές απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ το επόμενο διάστημα


Γενικεύονται οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 






Μετά την ΕΡΤ, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ετοιμάζονται για απολύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 4000 απολύσεων, είναι ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ενώ ψηλά στη λίστα παραμένουν οι εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι
Μετά τις απολύσεις στην ΕΡΤ, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει στην τρόικα ως δείγμα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι, έρχεται η σειρά της αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία προκρίνεται η μέθοδος της «αναδιάρθρωσης εν λειτουργία», αλλά και άλλων τομέων του ευρύτερου Δημοσίου.

Στα ΕΛΤΑ, το σχέδιο είναι απόλυση 1000 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ σε ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ- θα είναι το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, και συμφώνησαν να μην ακολουθηθεί το μοντέλο λουκέτο, όπως στην ΕΡΤ, αλλά αναδιοργάνωση εν λειτουργία.
Με περίπου 1.300 απολύσεις να λείπουν από τον στόχο ως τα τέλη του 2013 μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι συμβασιούχοι.
Ένας αριθμός 6.000 ατόμων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο με διάφορες συμβάσεις θα βρεθούν εκτός μέχρι τα τέλη του 2014.
Στις άμεσες απολύσεις το επιτελείο υπολογίζει μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο μετά από δικαστική απόφαση που επέβαλε με προσωρινή διαταγή την επιστροφή τους στην εργασία παρά το γεγονός ότι είχαν βρεθεί εκτός λόγω διαθεσιμότητας κλπ.

Με τον τρόπο αυτό όμως αναμένεται να καλυφθεί μέρος μόνο των απολύσεων. Στα άμεσα σχέδια μετά τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους στους ΟΤΑ μπαίνουν τώρα και οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αυτή τη στιγμή υπηρετούν 7.500 άτομα και 800 διανομείς με σύμβαση έργου. Το σχέδιο προβλέπει σε βάθος χρόνου ακόμη και 1.000 απολύσεις υπαλλήλων.
Οι δε εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται πρώτοι στη λίστα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά άμεσα σε αλλαγές στο Δημόσιο με μετακινήσεις και αποχωρήσεις.
Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει πίστωση χρόνου έως τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με τους επικεφαλής του κλιμακίου τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει επιπλέον 2.000 απολύσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 που έχει τεθεί από την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους 12.500 υπαλλήλους που έπρεπε να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στον χώρο των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης, αφού «στους τομείς αυτούς φαίνεται να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό».
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό.

Και δικαστικές αποφάσεις-εξπρές
Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συρρικνώνουν τον χρονικό ορίζοντα της ισχύος που μπορούν να έχουν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που επιτρέπουν την προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους, θα προωθηθούν σύντομα από την κυβέρνηση στη Βουλή, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος και για ταχύτερες απομακρύνσεις συμβασιούχων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με ένα «ρετουσάρισμα» των ρυθμίσεων που έφτιαξε ο προκάτοχός του Α. Ρουπακιώτης, ύστερα από τη γνωστή «κόντρα» που είχε προκύψει για το ζήτημα αυτό με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.

Οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και τώρα υφίστανται ένα νέο «χτένισμα», προβλέπουν διαδικασίες-εξπρές, μέσα από τις οποίες θα κρίνονται οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν συμβασιούχους ή άλλου είδους εργαζομένους στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, όμως προβλέπουν ότι με αντίστοιχους ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να «τρέχει» και η προσωρινή δικαστική προστασία για άλλες υποθέσεις (όπως για χρηματικές απαιτήσεις, διαταγές πληρωμής, ακίνητα, οικογενειακές διαφορές κ.λπ.).

Με τις νομοθετικές αλλαγές θα εμποδίζεται η καταχρηστική αξιοποίηση των προσωρινών διαταγών ώστε να μη διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπει «φρένο» στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που συνήθως πετύχαιναν οι συμβασιούχοι, καθώς παρά τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης κατόρθωναν τελικά να παραμένουν στις θέσεις τους για 1 - 2 χρόνια (ίσως και περισσότερο) μέσα από προσωρινές διαταγές και αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οι νέες ρυθμίσεις θα επιχειρήσουν να συντομεύσουν τον χρόνο της προσωρινής δικαστικής προστασίας, ώστε να κρίνεται σύντομα η ουσία της υπόθεσης και το κατά πόσον πρέπει κάποιος να απομακρυνθεί ή αν δικαιούται να παραμείνει εργαζόμενος.
Ο βασικός γνώμονας των νομοθετικών αλλαγών είναι να ξεκαθαρίζεται μέσα σε σύντομο διάστημα 2 - 4 μηνών το εργασιακό ζήτημα.

Με τις ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν και τώρα «ρετουσάρονται», η προσωρινή διαταγή θα ισχύει για μικρό διάστημα, αφού τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητούνται μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της διαταγής. Σε περίπτωση αναβολής -μόνο για σπουδαίο λόγο, που αφορά το διάδικο- η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται μέσα σε ένα μήνα, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή, με το δικαστήριο να έχει δικαίωμα να κρίνει εάν πρέπει ή όχι να παρατείνει την ισχύ της.

Αν εκδοθεί ασφαλιστικό μέτρο πριν την υποβολή αγωγής, αυτή πρέπει να κατατίθεται μέσα σε ένα μήνα. Δυνατότητα αναβολής δίνεται μόνο μία φορά με προσδιορισμό συζήτησης μέσα σε δύο μήνες, ενώ δεύτερη αναβολή επιτρέπεται μόνο για λόγους ανώτερης βίας (π.χ. σοβαρό πρόβλημα υγείας) με νέα δικάσιμο σε ένα μήνα. Η απόφαση πρέπει να ακολουθεί σε δύο μήνες για εργατική διαφορά. Αν δεν υποβληθεί αγωγή μέσα σε ένα μήνα από τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε αίρεται αυτοδίκαια η προσωρινή προστασία.



Γενικεύονται οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
 2
Μετά την ΕΡΤ, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ετοιμάζονται για απολύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 4000 απολύσεων, είναι ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ενώ ψηλά στη λίστα παραμένουν οι εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι
Μετά τις απολύσεις στην ΕΡΤ, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει στην τρόικα ως δείγμα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι, έρχεται η σειρά της αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία προκρίνεται η μέθοδος της «αναδιάρθρωσης εν λειτουργία», αλλά και άλλων τομέων του ευρύτερου Δημοσίου.

Στα ΕΛΤΑ, το σχέδιο είναι απόλυση 1000 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ σε ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ- θα είναι το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, και συμφώνησαν να μην ακολουθηθεί το μοντέλο λουκέτο, όπως στην ΕΡΤ, αλλά αναδιοργάνωση εν λειτουργία.

Με περίπου 1.300 απολύσεις να λείπουν από τον στόχο ως τα τέλη του 2013 μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι συμβασιούχοι.
Ένας αριθμός 6.000 ατόμων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο με διάφορες συμβάσεις θα βρεθούν εκτός μέχρι τα τέλη του 2014.
Στις άμεσες απολύσεις το επιτελείο υπολογίζει μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο μετά από δικαστική απόφαση που επέβαλε με προσωρινή διαταγή την επιστροφή τους στην εργασία παρά το γεγονός ότι είχαν βρεθεί εκτός λόγω διαθεσιμότητας κλπ.

Με τον τρόπο αυτό όμως αναμένεται να καλυφθεί μέρος μόνο των απολύσεων. Στα άμεσα σχέδια μετά τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους στους ΟΤΑ μπαίνουν τώρα και οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αυτή τη στιγμή υπηρετούν 7.500 άτομα και 800 διανομείς με σύμβαση έργου. Το σχέδιο προβλέπει σε βάθος χρόνου ακόμη και 1.000 απολύσεις υπαλλήλων.

Οι δε εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται πρώτοι στη λίστα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά άμεσα σε αλλαγές στο Δημόσιο με μετακινήσεις και αποχωρήσεις.
Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει πίστωση χρόνου έως τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με τους επικεφαλής του κλιμακίου τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει επιπλέον 2.000 απολύσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 που έχει τεθεί από την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους 12.500 υπαλλήλους που έπρεπε να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στον χώρο των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης, αφού «στους τομείς αυτούς φαίνεται να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό».
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό.

Και δικαστικές αποφάσεις-εξπρές

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συρρικνώνουν τον χρονικό ορίζοντα της ισχύος που μπορούν να έχουν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που επιτρέπουν την προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους, θα προωθηθούν σύντομα από την κυβέρνηση στη Βουλή, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος και για ταχύτερες απομακρύνσεις συμβασιούχων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με ένα «ρετουσάρισμα» των ρυθμίσεων που έφτιαξε ο προκάτοχός του Α. Ρουπακιώτης, ύστερα από τη γνωστή «κόντρα» που είχε προκύψει για το ζήτημα αυτό με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.

Οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και τώρα υφίστανται ένα νέο «χτένισμα», προβλέπουν διαδικασίες-εξπρές, μέσα από τις οποίες θα κρίνονται οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν συμβασιούχους ή άλλου είδους εργαζομένους στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, όμως προβλέπουν ότι με αντίστοιχους ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να «τρέχει» και η προσωρινή δικαστική προστασία για άλλες υποθέσεις (όπως για χρηματικές απαιτήσεις, διαταγές πληρωμής, ακίνητα, οικογενειακές διαφορές κ.λπ.).

Με τις νομοθετικές αλλαγές θα εμποδίζεται η καταχρηστική αξιοποίηση των προσωρινών διαταγών ώστε να μη διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπει «φρένο» στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που συνήθως πετύχαιναν οι συμβασιούχοι, καθώς παρά τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης κατόρθωναν τελικά να παραμένουν στις θέσεις τους για 1 - 2 χρόνια (ίσως και περισσότερο) μέσα από προσωρινές διαταγές και αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οι νέες ρυθμίσεις θα επιχειρήσουν να συντομεύσουν τον χρόνο της προσωρινής δικαστικής προστασίας, ώστε να κρίνεται σύντομα η ουσία της υπόθεσης και το κατά πόσον πρέπει κάποιος να απομακρυνθεί ή αν δικαιούται να παραμείνει εργαζόμενος.
Ο βασικός γνώμονας των νομοθετικών αλλαγών είναι να ξεκαθαρίζεται μέσα σε σύντομο διάστημα 2 - 4 μηνών το εργασιακό ζήτημα.

Με τις ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν και τώρα «ρετουσάρονται», η προσωρινή διαταγή θα ισχύει για μικρό διάστημα, αφού τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητούνται μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της διαταγής. Σε περίπτωση αναβολής -μόνο για σπουδαίο λόγο, που αφορά το διάδικο- η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται μέσα σε ένα μήνα, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή, με το δικαστήριο να έχει δικαίωμα να κρίνει εάν πρέπει ή όχι να παρατείνει την ισχύ της.

Αν εκδοθεί ασφαλιστικό μέτρο πριν την υποβολή αγωγής, αυτή πρέπει να κατατίθεται μέσα σε ένα μήνα. Δυνατότητα αναβολής δίνεται μόνο μία φορά με προσδιορισμό συζήτησης μέσα σε δύο μήνες, ενώ δεύτερη αναβολή επιτρέπεται μόνο για λόγους ανώτερης βίας (π.χ. σοβαρό πρόβλημα υγείας) με νέα δικάσιμο σε ένα μήνα. Η απόφαση πρέπει να ακολουθεί σε δύο μήνες για εργατική διαφορά. Αν δεν υποβληθεί αγωγή μέσα σε ένα μήνα από τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε αίρεται αυτοδίκαια η προσωρινή προστασία.
- See more at: http://www.thepressproject.gr/article/44641/Genikeuontai-oi-apoluseis-ston-eurutero-dimosio-tomea#sthash.UAA6HA16.XSkvZld7.dpuf