5.17.2013

Πετούν στο δρόμο και τα παιδιά των ψυχικά πασχόντων

από την Ελευθεροτυπία 

Ονομάζεται ξενώνας «Μελία» και έχει την εξής ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί παιδιά 5 έως 12 ετών, των οποίων οι γονείς είναι ψυχικά πάσχοντες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο γονεϊκό τους ρόλο. Η πρότυπη αυτή δομή καταρρέει λόγω του δημοσιονομικού «νοικοκυρέματος» το οποίο την τελευταία τριετία έχει μετατρέψει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε διάτρητο κουρέλι. 

Το υπουργείο Υγείας, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκεται ο ξενώνας, έχει συρρικνώσει στο ελάχιστο τη χρηματοδότησή του και τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. 

Ο ξενώνας βρίσκεται στην περιοχή της Λαμπρινής (όρια δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου) και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2006 έως σήμερα. Παρ' όλο που το προσωπικό παραμένει απλήρωτο εδώ και δέκα μήνες, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε νήπια και παιδιά που προέρχονται από τόσο προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα. Πρόκεται για μία πρότυπη δομή της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΠΥΨΕ), στην οποία επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αν. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντης. 

Μοναδικό στήριγμα
 
«Η λειτουργία του έχει στόχο την πρόληψη της ψυχικής ασθένειας σε αυτά, αλλά και την υποστήριξη των γονέων τους ως προς το γονεϊκό τους ρόλο. Επιπλέον, λειτουργεί και ως συμβουλευτική υπηρεσία για οικογένειες στις οποίες δεν απαιτείται η προσωρινή απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι, ενώ συνεχίζει το συμβουλευτικό έργο σε παιδιά που έμειναν στη δομή, όπως επίσης και στους γονείς τους», εξηγεί η υπεύθυνη του ξενώνα, ψυχολόγος Δέσποινα Σαββόγλου.
Και προσθέτει: «Η σημασία της λειτουργίας γίνεται φανερή όταν αναλογιστεί κανείς ότι οι ψυχικά πάσχοντες γονείς συχνά δημιουργούν μονογονεϊκές οικογένειες και χάνουν συστηματικά την επιμέλεια των παιδιών τους. Επιπροσθέτως, μόλις το 1/3 από τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν ψυχική ανθεκτικότητα». 

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της «Μελίας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου