5.17.2013

«Πνίγουν» τον πόνο τους στις καταχρήσεις


«Πνίγουν» τον πόνο τους στις καταχρήσεις 

Η διάλυση της καθημερινότητας, η οικονομική κρίση, η έλλειψη οραμάτων και προοπτικής πρώχνουν τους Ελληνες στην παραμέληση της υγείας τους –παρότι ανησυχούν γι’ αυτήν– αλλά και στην αυτοκαταστροφή


Της Ντάνι Βέργου

getFile (84)Αγχος, κατάθλιψη, ποτό, τσιγάρα και ναρκωτικά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα των Μνημονίων.

Η διάλυση της καθημερινότητας, η έλλειψη οραμάτων και προοπτικής σπρώχνουν τους Ελληνες στην παραμέληση της υγείας τους –παρότι ανησυχούν γι’ αυτήν- αλλά και στην αυτοκαταστροφή.

Ακρως ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από δειγματοληπτικές έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στη ζωή και την υγεία των Ελλήνων και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της διοργάνωσης του 39ου ετήσιου συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ).

«Καταγράφεται σημαντική αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό, καθώς και της αυτοκτονικότητας τη χρονική περίοδο 2008-2011», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, αναφερόμενος σε μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη του ΕΠΙΨΥ δέχθηκε αυξημένο αριθμό κλήσεων με άμεση ή έμμεση αναφορά στην οικονομική κρίση.

H κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε, δείχνει άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε υπό την ευθύνη του καθηγητή Ι. Υφαντόπουλου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 ατόμων. Προ κρίσης οι πολίτες αξιολογούσαν την υγεία τους στο 86,06 της κλίμακας του «Υγειόμετρου» και μετά την κρίση 76,7.

Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες (77,4%) δηλώνουν σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Οι Ελληνες δεν ικανοποιούνται από το εργασιακό τους περιβάλλον και δεν βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Στους φοιτητές, 1 στους 2 (ποσοστό 46%) δηλώνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του στα μαθήματα.

Διέξοδος το ποτό 


Το ποτό εμφανίζεται ως διέξοδος στην κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Σ.Π. Ντουράκης, παθολόγος–ηπατολόγος της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Σχεδόν 2 στους 10 Ελληνες πίνουν περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ το 3% των γυναικών πίνει πάνω από 2 ποτά την ημέρα. Σε κατάσταση μέθης έχουν βρεθεί, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, 1 στα 3 αγόρια και 1 στα 5 κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων, πάνω από 5 ποτά τη φορά, για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, αναφέρουν ότι έχουν κάνει το 43% των αγοριών και το 30% των κοριτσιών.

Από το ποτό απέχουν μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των δεκαπεντάχρονων μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη (2010) έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ελλάδα:

*1 στους 3 εφήβους καταναλώνει κάποιο ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

*1 στα 4 αγόρια και 1 στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά.

*Το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

*Τα αγόρια πίνουν περισσότερο από τα κορίτσια.

*2 στους 5 εφήβους έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου