5.12.2013

Ο ψυχίατρος της Χρυσής Αυγής

 αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Με χαρακτηριστική ευκολία εκδίδει σε ομοϊδεάτες πιστοποιητικά για άδειες οπλοφορίας, τρελόχαρτα και βεβαιώσεις κατάθλιψης για αναβολές από δικαστήρια. Εχει κληθεί σε απολογία, αλλά αποφεύγει να απαντήσει, επικαλούμενς ασθένεια


Σύμφωνα με στοιχεία από το αρχηγείο της Αστυνομίας, τα τελευταία 4 χρόνια εν μέσω οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν κατά 51% οι άδειες οπλοφορίας (1.908 το 2012 από 1.260 το 2008)

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

getFile (18)Τους δίνουν πιστοποιητικά ψυχικής υγείας, τους χορηγούν άδειες οπλοφορίας, τους αθωώνουν στα δικαστήρια και μετά «καταδικάζουν» τις πράξεις βίας εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012. Ψυχίατρος της 4ης Ψυχιατρικής Κλινικής Δαφνίου, πρώην νεοδημοκράτης και υποψήφιος της Χ.Α. στις δημοτικές εκλογές του 2010, χορηγεί κατά τη διάρκεια της εφημερίας του δύο πιστοποιητικά ψυχικής υγείας σε 2 άτομα που και μόνον η όψη τους παραπέμπει στη συγκεκριμένη ναζιστική πολιτική οργάνωση, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες-γιατροί. Το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου τον καλεί να απολογηθεί ύστερα από αναφορά που γίνεται από τον διευθυντή της 9ης Ψυχιατρικής Κλινικής Θ. Μεγαλοοικονόμου, αλλά ο εν λόγω γιατρός εδώ και έναν χρόνο αποφεύγει να απαντήσει, επικαλούμενος ασθένεια.

Η γενική συνέλευση των γιατρών στο ΨΝΑ είχε έγκαιρα καταγγείλει τον ψυχίατρο στις 8/2/2012 για τις ανοιχτά φιλοχουντικές θέσεις που προέβαλε σε τηλεοπτική εκπομπή του Kontra Channel. «Τέτοιες θέσεις όχι μόνο δεν εκφράζουν τους γιατρούς και τους εργαζομένους του ΨΝΑ, αλλά αποτελούν κατάφωρη προσβολή στην παράδοση των αγώνων που έχουν δοθεί στον χώρο του ΨΝΑ και γενικότερα της κοινωνίας για δημοκρατικές διεκδικήσεις και ελευθερία ασθενών και εργαζομένων, ενάντια σε κάθε απολυταρχικό θεσμό και κάθε παραβίαση των δημοκρατικών κατακτήσεων όλου του λαού». Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν αντέδρασε άμεσα.

Δεν ήταν όμως η πρώτη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο συγκεκριμένος γιατρός.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η υποψήφια βουλευτής της Χ.Α. και διαβόητη «αγανακτισμένη» κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα, Θέμις Σκορδέλη, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός Αφγανού μετανάστη. Η Σκορδέλη παρουσιάζει βεβαίωση ότι πάσχει από «κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής», η δίκη της αναβάλλεται για τρίτη φορά. Ο ψυχίατρος που υπογράφει τη γνωμάτευση δεν είναι άλλος από τον ίδιο ψυχίατρο στο ΨΝΑ Δαφνί. Παρά τις… τάσεις αυτοκαταστροφής, η ίδια κατεβαίνει στις εκλογές. Η υπόθεση της Σκορδέλη μέχρι σήμερα δεν έχει εκδικαστεί (έχει πάρει 7 αναβολές).

Αύξηση στις άδειες οπλοφορίας

«Ξεκάθαρα ο άνθρωπος αυτός είχε όπλο στο πίσω μέρος του παντελονιού του. Του κρατούσαν τα χέρια μπροστά και προσπαθούσε να το βγάλει». Ενας βουλευτής της Χ.Α., επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, προσπερνά την αστυνομία και προσπαθεί να γρονθοκοπήσει τον δήμαρχο Αθήνας. Ο αυτόπτης μάρτυρας διακρίνει με τρόμο το όπλο του βουλευτή της Χ.Α., Γ. Γερμενή.

Δεν είναι μια σκηνή από μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου αλλά από το κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν από το Πάσχα του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία από το αρχηγείο της αστυνομίας, τα τελευταία 4 χρόνια εν μέσω οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν κατά 51% οι άδειες οπλοφορίας (1.908 το 2012 από 1.260 το 2008).

Το εξωφρενικό είναι πως για να πάρει κάποιος άδεια οπλοφορίας αρκεί ένα πιστοποιητικό ψυχικής υγείας, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί από οποιονδήποτε ψυχίατρο, νευρολόγο, ακόμα και παθολόγο! Η αστυνομία ως υπεύθυνη για τη χορήγηση της άδειας οπλοφορίας, παρότι διαθέτει ψυχιάτρους, εξετάζει μόνο τους λόγους για τους οποίους κάποιος κάνει την αίτηση και όχι την ίδια την ψυχική κατάσταση του αιτούντος.

Πιστοποιητικά για πλάκα!


«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολα οι ψυχίατροι εκδίδουν καθημερινά σχεδόν πιστοποιητικά ψυχικής υγείας, πολλά από τα οποία έχουν στόχο την απόκτηση άδειας οπλοφορίας», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο ψυχίατρος στο Δαφνί Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος προτείνει την αυστηροποίηση (αν όχι κατάργηση) της διαδικασίας. «Μπορεί ο ψυχίατρος, έτσι αβασάνιστα, να το “παίζει” απλώς “διεκπεραιωτικός” και “ουδέτερος”, αλλά ταυτόχρονα και εγγυητής (ενώπιον του νόμου και της κοινωνίας) της “σωστής” και “ψύχραιμης” χρήσης του όποιου όπλου από τον οποιονδήποτε που εξετάζει μια φορά στο εξωτερικό ιατρείο – μοιράζοντας, δηλαδή, πιστοποιητικά σε όποιον του ζητήσει, χωρίς να υπόκειται σε κανένα έλεγχο;».

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχιατρικής, ριζικά αντίθετη στην οποιαδήποτε χορήγηση όπλων, εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι «η Ψυχιατρική και οι ψυχίατροι δεν έχουν τις γνώσεις ούτε τα μέσα για να μπορούν να βεβαιώσουν με ασφάλεια εάν ένα πρόσωπο μπορεί να φέρει πυροβόλο όπλο ή άλλο φονικό όργανο και πολύ περισσότερο να βεβαιώσουν ότι το πρόσωπο αυτό σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις θα αντιδράσει σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου και τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις που επικρατούν».

Ο ψυχίατρος μπορεί να βεβαιώσει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο «δεν πρέπει να φέρει όπλο», αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο «μπορεί να φέρει όπλο». Είναι δεδομένο, εξηγούν οι ψυχίατροι, ότι στο πλαίσιο μιας ψυχιατρικής εξέτασης, όσο εμπεριστατωμένη και αν είναι αυτή και όσες δοκιμασίες κι αν χρησιμοποιηθούν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί η δυνατότητα και η ικανότητα για ψύχραιμη αντίδραση ενός ατόμου τη στιγμή που θα εμπλακεί στη χρήση του όπλου.

Η έκδοση πιστοποιητικών για άδειες οπλοφορίας την εποχή της έξαρσης της κοινωνικής βίας όχι μόνο του λεγόμενου κοινού εγκλήματος, αλλά κυρίως αυτής που βασίζεται στο κοινωνικό μίσος και στις δολοφονικές, ρατσιστικές βιαιοπραγίες, δεν μπορεί να μην τυγχάνει της προσοχής της πολιτείας αλλά και των αρμόδιων οργάνων των ψυχιατρικών κλινικών. Την επόμενη φορά μπορεί να μην έχουμε απλώς έναν μώλωπα σε ένα 12χρονο κορίτσι.

………………………………………………………………..

«Ελληνική» αιμοδοσία στο Κρατικό Νίκαιας

Η επιχείρηση αιμοδοσίας… φρέσκου ελληνικού αίματος συνεχίστηκε χθες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με πρωινή επιδρομή περίπου 60 χρυσαυγιτών στο τμήμα αιμοδοσίας. Μάλιστα τράβηξαν και φωτογραφίες με το σόου, προφανώς για να εμπλουτίσουν φωτογραφικά τις «κοινωφελείς» δράσεις τους. Βέβαια, όσοι δουν τις φωτογραφίες δεν θα γνωρίζουν προφανώς ότι μόνο δέκα από αυτούς έδωσαν αίμα αφού ενημερώθηκαν από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό ότι το αίμα θα πάει σε όποιον το έχει ανάγκη. Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, τα στοιχεία του οποίου είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.», μας ενημέρωσε ότι δεν τόλμησαν να πουν κουβέντα μετά τη σαφή αυτή δήλωση του ιατρικού προσωπικού.

Το σόου και οι ψιλοτραμπουκισμοί έγιναν έξω για ευνόητους λόγους δημοσιότητας άλλης μιας «καλής» πράξης στη ναζιστική σειρά μόνο για Ελληνες. Εννοείται ότι όπου κατάφεραν να δώσουν αίμα οι χρυσαυγίτες, μια και σε πολλές περιοχές εμποδίστηκαν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε απαίτησή τους για την παροχή του αίματος αποκλειστικά σε Ελληνες.

08/05/2013 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου