5.26.2013

Επιτυχημένη και με μαζική συμμετοχή η ανοιχτή εκδήλωση του ΣΕΨΑΕΚΟ





Επιτυχημένη και με μαζική συμμετοχή η ανοιχτή εκδήλωση του ΣΕΨΑΕΚΟ
 Αντώνης Δημάκης,
Αγγελική Συλλιγαρδάκη
Την Τετάρτη 22/05 στην ΕΣΗΕΑ το Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα:

«Τι ωραίο πλιάτσικο – Η ψυχική υγεία στον καιρό του μνημονίου»



Η εκδήλωση οργανώθηκε από Σωματείο Εργαζομένων και όχι από κάποια-ες διοικήσεις φορέων και έβαλε μια εντελώς διαφορετική οπτική και προοπτική για την Ψυχική Υγεία, για τις συνθήκες, τα προβλήματα, την καθημερινότητα των ανθρώπων στις υπηρεσίες αυτές και τους σημαντικούς αγώνες που δίνουμε στην πιο σκληρή περίοδο για την κοινωνία και το εργατικό κίνημα.



Συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα και μίλησε κόσμος από 13 χώρους.

Από δομές ψυχικής υγείας, κέντρα ημέρας, ξενώνες, οικοτροφεία:

  • Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ.)
  • ΠΕΨΑΕΕ
  • Λόγος-Νους
  • Βαβέλ
  • ΕΔΡΑ
  • Περιβολάκι
  • Νέστορας
  • Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)

Από συγγενείς χώρους:

  • ΟΚΑΝΑ
  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Δαφνί
  • 18ΑΝΩ
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)
  • Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών  Ελλάδος (ΣΚΛΕ)

Από τέσσερα σωματεία στην Ψυχική Υγεία

  • Σωματείο Εργαζόμενων ΕΔΡΑ
  • Σωματείο Εργαζόμενων Περιβολάκι
  • ΣΕΨΑΕΚΟ
  • Σωματείο ληπτών «Αυτοεκπροσώπηση»



Στην εκδήλωση συμμετείχαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Χ. Μαντάς, Β. Κατριβάνου, Α. Ξανθός και Κ. Ζαχαριάς.



Στην εκδήλωση είχε καλεστεί και το ΚΚΕ ώστε να συμμετέχουν και τα δυο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ). Δυστυχώς δεν ήρθε στην εκδήλωση εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρά την αρχική συμφωνία. Για την αλλαγή αυτή ειδοποίησε 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε να συμμετέχει σε «μια στείρα αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ» (αν και γνώριζαν ότι πρόκειται για εκδήλωση σωματείου,  το περιεχόμενό της και όλους τους καλεσμένους από τις 10/05).



Πρώτος μίλησε ο Α.Βασιλικόπουλος, εργαζόμενος στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Με μια σύντομη αναφορά στην πορεία της Ψυχικής Υγείας μίλησε για τις διαδοχικές περικοπές που μας φέρνουν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και  για τις πολιτικές ηγεσίες που ποτέ δεν θέλησαν να λύσουν τα προβλήματα του χώρου και πολεμούν την ουσία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης(αποασυλοποίηση, ευαισθητοποίηση κοινότητας, καταπολέμηση στίγματος, δικαιώματα και ελευθερίες των ασθενών). Αναφέρθηκε σε διοικήσεις φορέων οι οποίες απολαμβάνουν της ατιμωρησίας της πολιτικής ηγεσίας παρά τα μεγάλα λόγια για "κάθαρση" και ελέγχους από Υπουργούς, Υφυπουργούς κοκ, που πραγματικό στόχο έχουν να φαίνεται πως η Ψυχική Υγεία είναι συνολικά ένας χώρος διαφθοράς και αξίζει να συρρικνωθεί /καταργηθεί.



Μετά μίλησε ο εκπρόσωπος του Σωματείου ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», ανθρώπων που είναι λήπτες των υπηρεσιών και ταυτόχρονα εργαζόμενοι στο χώρο. Είπε πως οι λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας βλέπουν εργαζόμενους που παρά την αυτοθυσία τους δεν μπορούν να προσφέρουν πια την ίδια ποιότητα υπηρεσιών καθώς η εξάντληση και η έλλειψη μέσων τους τσακίζουν. Περιέγραψε πώς στη ναζιστική Γερμανία οι ψυχικά ασθενείς και τα άτομα με εκ γενετής αναπηρίες χαρακτηρίστηκαν βάρος για το κοινωνικό σύνολο και οι υπηρεσίες για την υποστήριξή τους σαν σπατάλη των χρημάτων των γερμανών φορολογούμενων. Εξήγησε πως η πολιτική της κυβέρνησης, που καταστρέφει τις δομές ψυχικής υγείας μετατρέπει τους θεραπευόμενους σε περιθωριοποιημένα, άβουλα πλάσματα δίχως δικαιώματα και έτσι κάνει πράξη όσα η ναζιστική Χρυσή Αυγή προπαγανδίζει ξεκάθαρα για εξόντωση των ψυχικά πασχόντων.



Τελευταία μίλησε η Α.Συλλιγαρδάκη, πρόεδρος του ΣΕΨΑΕΚΟ, για  τις περικοπές στη χρηματοδότηση της Ψ.Υ. και του συνδικαλισμό στο χώρο, για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από εργαζόμενους και τον εκφοβισμό και τις απειλές που ανώνυμα έχουν υπάρξει (Λόγος – Νους, Ξένιος Ζευς), για παραδείγματα διεφθαρμένων διοικήσεων (πχ Ίρις) που παραμένουν ατιμώρητοι. Τόνισε ότι η σημερινή και οι προηγούμενες ηγεσίες και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κοροϊδεύουν όλους όσους διεκδικούν ποιοτικές υπηρεσίες και αξιοπρεπή δουλειά. Έγινε ένας απολογισμός των αγώνων που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στην Ψ.Υ., του χτισίματος του συντονισμού των εργαζομένων σε Ψ.Υ., Πρόληψη Απεξάρτηση και Ειδική Αγωγή και της κατάληψης του Υπουργείου Υγείας. Τέλος εξήγησε ότι  αν και το κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση αυτό θα αλλάξει γιατί τα προβλήματα είναι εκρηκτικά τόσο στο χώρο μας όσο και στην ελληνική κοινωνία συνολικά και πως μαζί με άλλους κλάδους στο μέλλον θα δώσουμε ξανά πολύ δυνατές μάχες.



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Μαντάς αναφέρθηκε στην κοροϊδία του Υπουργείου προς τους εργαζόμενους σχετικά με το νέο σύμφωνο που έχει υποτίθεται υπογράψει ο Υπουργός με την Ε.Ε. για την ψυχική υγεία και προειδοποίησε ότι δεν θα υπογραφεί κάτι που θα ωφελεί πραγματικά την Ψ.Υ. Συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο για την Ψ.Υ. με εργαζόμενους και λήπτες συμμέτοχους στη λήψη αποφάσεων και για ένα πραγματικό σχέδιο δημόσιας και δωρεάν ψυχικής υγείας με ένταξη όλων των φορέων.



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β.Κατριβάνου συμφώνησε απόλυτα με τα αιτήματα που θέτουμε απέναντι στην κυβέρνηση, ότι είναι σημαντικό να κρατηθεί ο αγώνας αυτός και ότι η αλληλεγγύη είναι ένα πολύ δυνατό όπλο. Τόνισε πως η ενότητα στη δράση μέσα από εκδηλώσεις και κοινές κινητοποιήσεις ειδικά σε έναν χώρο τόσο ευαίσθητο και χτυπημένο όσο η Ψ. Υ. είναι παράδειγμα δύναμης και επιμονής για όλη την κοινωνία.



Ο Θ.Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Ψ. Τ. του ΨΝΑ (Δαφνί) και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγ.Αναργύρων αναφέρθηκε στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τα δημόσια ψυχιατρεία. Επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας δικαστικών ψυχιατρείων - άθλιων αποθηκών ανθρώπων όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία - με αφορμή την κρίση. Τόνισε τον κίνδυνο φασιστικοποίησης κομματιών της κοινωνίας, ειδικά στο πως βλέπουν τους ψυχικά ασθενείς λόγω των κυβερνητικών πολιτικών περιθωριοποίησης και των περικοπών που θα αναγκάσουν το προσωπικό, υπό τον φόβο της απόλυσης και μαζικής ανεργίας, να χειρίζεται τους ασθενείς απάνθρωπα(καταστολή με φάρμακα, καθηλώσεις κλπ). Κατέληξε πως το σύστημα είναι σε κρίση, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση μέσα σε αυτό και χρειάζεται συνολική ανατροπή.



Από το Σύλλογο Εργαζόμενων ΟΚΑΝΑ η Έ.Κουτσοπούλου τόνισε τη σημασία του συντονισμού, της κοινής δράσης των εργαζομένων και τον αγώνα των εργαζόμενων του ΟΚΑΝΑ στην κατάληψη έξι βδομάδων του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσ/νίκη που έφερε σημαντικές παραχωρήσεις στα αιτήματά τους. Έκλεισε με το ότι πρέπει να παλέψουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω για να μπορέσουμε να βοηθάμε ανθρώπους να κερδίζουν τη δική τους ζωή πίσω.



Οι εργαζόμενοι από διάφορους χώρους της Ψ.Υ.(ΕΔΡΑ, Λόγος – Νους, Βαβέλ, Νέστορας, ΕΠΙΨΥ) αναφέρθηκαν στην ενότητα και τη σημασία ύπαρξης ζωντανών σωματείων. Μίλησαν και για την επίσχεση που έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν, τις απειλές και πιέσεις που δέχονται, τις δυσκολίες και το φόβο που υπάρχει και την αδικία που νιώθουν αφού το Υπουργείο δεν προχωρά σε καμία ουσιαστική διερεύνηση και τιμωρία όσων καταγγέλλονται.



Οι εκπρόσωποι από τον ΣΚΛΕ και την ΠΟΜΕΕΑ έθιξαν τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εξήγησαν ότι η κοινή δράση, τα κοινά αιτήματα και η αλληλοϋποστήριξη είναι αναγκαία. Τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσουμε ώστε να πείσουμε περισσότερους να συμμετέχουν πιο δραστήρια.

.

Τέλος ένας θεραπευόμενος από το 18ΑΝΩ τόνισε πως δεν έχουμε περιθώρια να αφήσουμε την κυβέρνηση, που πετά στα σκουπίδια ανθρώπους, να κλείσει δομές που προσφέρουν τόσο ζωτικές υπηρεσίες στην κοινότητα. Συνόψισε με τις λέξεις "αλληλεγγύη", "συλλογικότητα", "αξιοπρέπεια".



Η εκδήλωση αυτή, ως η πρώτη που διοργανώνεται από το ΣΕΨΑΕΚΟ, ήταν επιτυχημένη και έφερε πιο κοντά εργαζόμενους από διάφορους χώρους και λήπτες των υπηρεσιών που είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε.



2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας
    γνωρίζω ότι για το ΔΣ του Σωματείου όλοι οι φορείς το ίδιο πράγμα είναι όπως και όλοι οι χώροι εργασίας. Γνωρίζω επίσης ότι όταν γίνεται κάτι θετικό στις μονάδες ψυχικής υγείας αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους. Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα, ως επιστ. υπεύθυνος του Βαβέλ, να διευκρινίσω κάτι που έτσι όπως είναι γραμμένο στην "απολογιστική" ανακοίνωση που υπογράφει το ΔΣ του σωματείου μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις. Οι συνάδελφοί μου συμμετείχαν στη συνάντηση (όπως και εγώ, για λίγο) και πήραν το λόγο για να αναφερθούν στην ανάγκη ενότητας των εργαζομένων και ύπαρξης ζωντανών σωματείων. Αυτά και ο νοών νοείτω...
    Νίκος Γκιωνάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά να διευκρινίσω ότι το κείμενο είναι υπογεγραμμένο από εμένα, Αγγελική Συλλιγαρδάκη (πρόεδρο ΣΕΨΑΕΚΟ) και Αντώνη Δημάκη (πρόεδρο Σωμ. Εργαζ. Περιβολάκι και μέλος ΣΕΨΑΕΚΟ) κι όχι από ΔΣ ΣΕΨΑΕΚΟ όπως εκ παραδρομής είχε φανεί στο μπλογκ ότι είχε υπογραφεί.

    Επειδή και εμείς προσωπικά αλλά και ως εκπρόσωποι των σωματείων μας μιλάμε και γράφουμε πάντα συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα σπεύδουμε να αποσαφηνίσουμε την παράγραφο που πράγματι μπορεί να παρεξηγηθεί, όπως και έγινε. Ένα ρεπορτάζ μιας εκδήλωσης όμως δε μπορεί να τα περιλαμβάνει όλα και δε μπορούν να περιέχονται λεπτομέρειες: Σε γενικές γραμμές και πάλι, λοιπόν, ειπώθηκαν τα εξής:

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους Κέντρου Ημέρας «Βαβέλ» έγινε λόγος για την σημασία και την ύπαρξη μιας σταθερότητας από την πλευρά του υπουργείου σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας. Επισήμαναν τη δυσκολία που έχει φέρει η παρούσα κατάσταση (υποχρηματοδότηση) στη λειτουργία της δομής. Σχολιάστηκε το περιεχόμενο της έννοιας «ομοιογενοποίηση» που αναφέρεται στο μνημόνιο για την ψυχική υγεία, τη στιγμή που όλοι καλούνται να υπερασπιστούν τη διαφορετικότητα.

    Από το Σωματείο εργαζομένων της Έδρας αναφέρθηκαν στη συμβολή των αγώνων των εργαζομένων για την ύπαρξη έως και σήμερα των δομών ψυχικής υγείας αλλά και τόνισαν επίσης το ζήτημα της ενότητας και τη σημασία ύπαρξης ζωντανών σωματείων. Είπαν πως και στην Έδρα έκαναν επίσχεση εργασίας.

    Από το «Λόγος- Νους» είπαν για την επίσχεση των εργαζόμενων εκεί και τις απειλές και πιέσεις που δέχονται, και εξέφρασαν την απογοήτευσή που νιώθουν αφού το Υπουργείο δεν προχωρά σε καμία ουσιαστική διερεύνηση και τιμωρία όσων καταγγέλλονται.

    Εργαζόμενος από το Νέστορα έθιξε τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεγάλες περικοπές των μισθών των εργαζομένων και το ενιαίο μισθολόγιο. Για το Νέστορα ωστόσο αναφέρθηκαν από εμένα απολύσεις εργαζομένων που έκαναν επίσχεση το προηγούμενο διάστημα.

    Εργαζόμενος από το ΕΠΙΨΥ και γραμματέας του ΣΕΨΑΕΚΟ αναφέρθηκε στους κινδύνους της υποχρηματοδότησης της ψυχικής υγείας συνδέοντάς την και με τη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος και την παιδεία. Ανέδειξε την αναγκαιότητα και τη σημασία της καλής επικοινωνίας και του συντονισμού των εργαζομένων στην ψυχική υγεία με άλλους κλάδους της υγείας, τους φοιτητές, κοινωνικούς φορείς.

    Αγγελική Συλλιγαρδάκη


    ΑπάντησηΔιαγραφή