2.20.2013

Πολλές δεκάδες χιλιάδες στις σημερινές απεργιακές διαδηλώσεις

αναδημοσίευση του ρεπορτάζ του PressProject για τη σημερινή απεργία
η εικόνα του μπλοκ του Συντονισμού μας από το Left.gr
Παρέλυσε ο δημόσιος τομέας – Μεγάλη συμμετοχή σε τομείς του ιδιωτικού – Μεταξύ 50.000 - 100.000 οι διαδηλωτές στην Αθήνα – Μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας – Επεισόδια στα Εξάρχεια

 
Στους δρόμους, σήμερα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και εφοριακοί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ναυτεργάτες. Στην Αθήνα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε μετά τις 11.00 στο Πεδίον του Αρεως. Λίγο πιο νωρίς πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι διαδηλωτές, μετά το τέλος των ομιλιών, κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα όπου και συνεχίζεται η πορεία. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν, επίσης, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πωλητές λαϊκών αγορών, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οικοδόμοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Το βίντεο του Guardian

Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ περίπου δύο ώρες νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.
«Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει μία απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος, διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο» δήλωσε η Αλ.Παπαρήγα.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στο Πεδίον του Αρεως λίγο μετά τις 11 το πρωί. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Ο ελληνικός λαός πλέον δεν μπορεί να περιμένει να σωθεί από κανέναν σωτήρα και κανέναν ευεργέτη. Έχει καταλάβει ότι μόνο αν πάρει την τύχη στα χέρια του και μόνο με τη δική του πλάτη θα μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο.
» Λύση από αυτή την καταστροφή δεν μπορεί να υπάρξει με μνημόνιο, παρά μονάχα με δημοκρατία, ανεξαρτησία, και δίκαιη ανάπτυξη» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ακολούθησε η πορεία προς το Σύνταγμα με την κεφαλή της να «μπαίνει» στην πλατεία λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.
Οι δυνάμεις της Αστυνομίας δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν την οδό Γεωργίου Α', μπροστά από τα ξενοδοχεία.

Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οπότε άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά στην κυκλοφορία οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, περίπου 70.000 - 100.000 πολίτες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στην Αθήνα. Η Αστυνομία μιλά για περίπου 50.000 διαδηλωτές.

Το σημερινό hashtag στο twitter

Βασικά αιτήματα της γενικής απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».

Μικροένταση σημειώθηκε, νωρίτερα, στην πλατεία Κοραή και στην οδό Βουκουρεστίου, όταν ομάδα αντεξουσιαστών εκτόξευσε μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν στα Εξάρχεια και την πλατεία Ομονοίας. Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης εξομαλύνεται σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου