3.26.2012

Επιστολή- Κραυγή αγωνίας για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας

 αναδημοσίευση από το tvxs
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας «τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης» στην Ελλάδα, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, λόγω υποστελέχωσης και μειωμένης χρηματοδότησης, με τους εργαζόμενους να δίνουν τη δική τους μάχη ώστε να επιβιώσουν οι εν λόγω δομές του τομέα της Ψυχικής Υγείας. Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία βυθίζεται, σύμφωνα και με τις τελευταίες έρευνες, στην «κατάθλιψη», λόγω οικονομικής κρίσης, η πολιτεία αδυνατεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των Κέντρων, η σημαντικότητα των οποίων επισημαίνεται από ψυχολόγους, εργαζόμενους, αλλά κυρίως από τους ίδιους τους επισκέπτες. Μία εξ αυτών, η Μαριαλένα Δισακιάαπέστειλε επιστολή-κραυγή αγωνίας προς τους αρμόδιους φορείς και το tvxs.gr, που με την έγκρισή της, την κοινοποιεί. «Σας φωνάζω και ελπίζω να ακούτε...»
 Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, σε σχετική ανακοίνωση, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας έχουν γυρίσει την πλάτη στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, στην Ψυχική Υγεία και την Πρόνοια. Σε ψήφισμά τους, από την κινητοποίηση της 13ης Μαρτίου, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως οι σημερινές πολιτικές κατεδαφίζουν την Ψυχική Υγεία και την Υγεία γενικότερα και την καταργούν ως δημόσιο και υψηλού ποιοτικού επιπέδου αγαθό. 
 
Η Μαριαλένα Δισακιά, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις οικονομικές και ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, απευθύνθηκε σε ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ωστόσο, μετά από μερικές επισκέψεις, που όπως αναφέρει την βοήθησαν σημαντικά, πληροφορήθηκε πως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που επισκεπτόταν, θα κλείσει. Η Μαριαλένα Δισακιά αποφάσισε να στείλει μία επιστολή-διαμαρτυρία προς  τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας να μάθει τους λόγους που θα κλείσει το Κέντρο, αλλά και ζητώντας από το Υπουργείο να δώσει άμεσα μία λύση. Κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της.

Το tvxs.gr δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή της Μαριαλένας Δισακιά (σ.σ. Το κέντρο Ψυχικής Υγείας στο οποίο αναφέρεται η Μαριαλένα Δισακιά, ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών).
 
«Κύριοι,

τους τελευταίους μήνες όντας μακροχρόνια άνεργη και αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα -και κατ' επέκταση ψυχολογικά, έκανα χρήση του δικαιώματος μου ως πολίτης να επισκεφτώ το κέντρο ψυχικής υγείας στην Αθήνα (Βασ.Ηρακλείτου 8).

Μετά από μια σειρά επισκέψεις, μπορώ να πω ότι βιώνω σημαντική διαφορά και θεωρώ σπουδαία τη βοήθεια που προσφέρουν οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό.
Ακούγοντας, μάλιστα, τα νούμερα αυτοκτονιών των τελευταίων μηνών και ζώντας αυτά που ζω προσωπικά μπορώ να καταλάβω απόλυτα τους λόγους που κάνουν την στιγμή τόσο δυσβάσταχτη που ο θάνατος μοιάζει λύση. 

Αποφάσισα να μην προχωρήσω στην λύση της σχέσης μου με τη ζωή, αλλά να μαχηθώ για να μπορώ να έχω αυτό που κάθε άνθρωπος δικαιούται σε μία δύσκολη στιγμή: βοήθεια και υποστήριξη.

Στην τελευταία μου, όμως,  επίσκεψη στο κέντρο, έμαθα οτι θα κλείσει. Και σας ρωτάω, γιατί; Είναι δυνατόν; Πως πάρθηκε μια τέτοια απόφαση και για ποιο λόγο;
Η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν το καλύτερο χαρτί μας, όμως σημαντικά βήματα έγιναν. Τώρα πάμε πίσω;

Βρίσκεστε εκεί ως εκπρόσωποι και ως προστάτες των πολιτών. Ως τέτοιοι λοιπόν οφείλετε να δράσετε! Δεν ζητάμε, δεν παρακαλούμε, απαιτούμε.
Λύση θα βρεθεί και πρέπει να βρεθεί. Αρκεί να θέλετε. Γι' αυτό είστε εκεί άλλωστε.

Σας φωνάζω και ελπίζω να ακούτε. Προστατέψτε τους πολίτες και δώστε νόημα στον τίτλο Αλληλεγγύης, αλλιώς αλλάξτε και το ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και το ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε κάτι άλλο.

Παρακαλώ να μου απαντήσετε γιατί μπορεί να σας αδικώ και να δίνετε την μάχη σας για την επιβίωση του κέντρου ψυχικής υγείας ή να μου διαφεύγουν σημαντικές λεπτομέρειες για τους λόγους που καθιστούν την απόφαση μονόδρομο.

Ευχαριστώ»

Ψυχολόγος που εργάζεται σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μιλώντας στο tvxs.gr σημείωσε τον «εξαιρετικά σημαντικό» ρόλο των Κέντρων Υγείας. «Είναι ένας θεσμός που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα», τονίζει και προσθέτει πως η δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου δικτύου θα βοηθούσε στην ανάπτυξη καλύτερης επικοινωνία με την κοινότητα, δίνοντας τη δυνατότητα για παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει στο tvxs.gr «αυτό που προσφέρει ένα κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νοσοκομείο ή ένα άσυλο». «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιβίωση αυτής της υπηρεσίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες».
Το ΕΚΕΨΥΕ (Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών), ο μεγαλύτερος φορέας παροχής εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και η επιβίωσή του τίθεται εν αμφιβόλω. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, εκτός αυτών του ΕΚΕΨΥΕ. Ορισμένα έχουν ήδη κλείσει.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Τιμολέοντα Γονή, ο οποίος επισήμανε πως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.

«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υποστελέχωσης τόσο στα Κέντρα στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια», τονίζει και σημειώνει πως από πέρυσι το ΕΚΕΨΥΕ, το οποίο δούλευε με 300 εργαζόμενους, λειτουργεί με 100 άτομα λιγότερα, λόγω της λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και της πρόωρης συνταξιοδότησης, εξαιτίας της εφεδρείας. «Αυτό σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης», τονίζει ο κ. Γονής.

Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΨΥΕ αναφέρεται και στα σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Όπως τονίζει, τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από τα απαιτούμενα. «Οι εργαζόμενοι τον ένα μήνα πληρώνονται, τον άλλο όχι. Περνάει ενάμισης μήνας για να πάρουν το δεκαπενθήμερο. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα με τους προμηθευτές, ακόμα και με την εξόφληση των ενοικίων», σημειώνει στο tvxs.gr.

Όπως εξηγεί «αυτό είναι μία οριζόντια παθογένεια για όλο τον τομέα της Ψυχικής Υγείας, που δεν ανήκει στο στενό Δημόσιο Τομέα» και προσθέτει πως «εδώ και αρκετά χρόνια οι προϋπολογισμοί είναι περικομμένοι».

Τα εν λόγω προβλήματα, χρηματοδότηση και υποστελέχωση, έχουν προκαλέσει αρκετές συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του ΕΚΕΨΥΕ, με το οριστικό κλείσιμο να εντάσσεται στη συζήτηση. «Ακούγονται πολλά για το μέλλον του ΕΚΕΨΥΕ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γονής.

«Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει μία πρόταση, με την οποία συμφωνεί εγγράφως και η διοίκηση του ΕΚΕΨΥΕ. Το υπουργείο λέει πως την εξετάζει. Ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, με δηλώσεις του σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ανέφερε πως πρόθεσή του είναι να μην κλείσει το ΕΚΕΨΥΕ, αλλά πως θα πρέπει να επιτευχθούν κάποιες οικονομίες κλίμακας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΨΥΕ προτείνουν την ένταξη με λειτουργικό και συγκεκριμένο τρόπο των κλινικών υπηρεσιών του Κέντρου και του προσωπικού, που τις παρέχει, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα προτείνουν το ΕΚΕΨΥΕ να παραμείνει ως φορέας υποστήριξης, μία υποστήριξη, που όπως λέει στο tvxs.gr o κ. Γονής είναι «αναγκαία», καθώς υπάρχει η ανάγκη «παρακολούθησης, προτύπων ποιότητας, αλλά και μετεκπαίδευσης των επαγγελματιών».

«Με αυτόν τον τρόπο το ΕΚΕΨΥΕ μπορεί να δώσει πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, που λείπουν από το ΕΣΥ. Και στο ΕΣΥ δεν γίνονται προσλήψεις. Και στο ΕΣΥ υπάρχουν υπηρεσίες που υπολειτουργούν. Είναι μία καλή ευκαιρία να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις, ώστε και ανθρώπινο δυναμικό να ενταχθεί στο ΕΣΥ και οι υπηρεσίες να συνεχίσουν να παρέχονται, αλλά και να αυξηθούν, με τις υπηρεσίες του ΕΚΕΨΥΕ που θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ», δηλώνει.

«Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παρέχονται, είναι υποχρεωμένο το κράτος να τις παρέχει», σημειώνεται και αναφέρεται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τον τότε Υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον τότε επίτροπο και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Βλαντιμίρ Σπίντλα, το γνωστό και ως σύμφωνο Σπίντλα, με το οποίο το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την εξέλιξη της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας της χώρας μας.
 
«Πάρα πολλά πράγματα που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια στο τομέα της Ψυχικής Υγείας είναι συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Για αυτό μπόρεσαν και αναπτύχθηκαν δομές στη κοινότητα, όπως οικοτροφεία, ξενώνες, κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας, επειδή υπήρχε μία πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από την ΕΕ», τονίζει.

«Η πρόταση μας δεν είναι παράλογη. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, Δεν ζητάμε χιλιάδες προσλήψεις ή τεράστιους προϋπολογισμούς. Να γίνει εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και λειτουργικού κόστους, αλλά με έναν ορθολογικό τρόπο και πιστεύουμε πως η πρότασή μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνει. «Έτσι κι αλλιώς και στα δύο χρηματοδότης, επόπτης και συντονιστής είναι το κράτος», προσθέτει.

Από την ένταξη των δομών του ΕΚΕΨΥΕ στο ΕΣΥ, όπως σημειώνει, επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση πόρων, καθώς στον προγραμματισμό ορισμένων νοσοκομείων συμπεριλαμβάνεται, λόγω σχεδιασμού, και η δημιουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας σε περιοχές, που ήδη λειτουργού Κέντρα του ΕΚΕΨΥ.

«Για παράδειγμα ο σχεδιασμός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής προβλέπει τη δημιουργία οκτώ υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κάποιες περιοχές στην Αττική. Το ΕΚΕΨΥΕ λειτουργεί ήδη σε κάποιες από αυτές τις περιοχές κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Έτσι αυτές οι υπηρεσίες που πρέπει να δημιουργήσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο καλύπτονται από τις ήδη λειτουργούσες υπηρεσίες του ΕΚΕΨΥΕ», αναφέρει.

Την ίδια στιγμή που τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας παλεύουν για την επιβίωσή τους, έρευνες δείχνουν αύξηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της αυξανόμενης οικονομικής δυσχέρειας. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) ένας στους δύο Έλληνες αισθάνεται μελαγχολικός ή πεσμένος, σε καθημερινή βάση, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας. «Υπάρχει αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής Υγείας λόγω οικονομικής κρίσης», επιβεβαιώνει o κ. Γονής

Παλαιότερο ρεπορτάζ του tvxs.gr αποκάλυπτε πως οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα που οφείλονται σε οικονομικά αίτια έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι άνθρωποι που δίνουν τέλος στη ζωή τους, στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες από 35 έως 60 ετών, αυξήθηκαν κατά 40% τους πρώτους 5 μήνες του 2011.

«Ελπίζουμε το υπουργείο να αξιολογήσει θετικά την πρότασή μας. Ξέρουμε πως τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί σύντομα θα τελειώσει ο βίος αυτής της κυβέρνησης και θα πάψει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία. Προσπαθούμε να πιέσουμε», καταλήγει ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Τιμολέοντας Γονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου