11.16.2014

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ "ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ" - "ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ": Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εισηγείται περικοπές


 
Αποδοχή των περικοπών στην Υγεία, της έλλειψης προσωπικού και της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις εφορίες των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο».

Με έγγραφό του ο πρύτανης, Θ. Φορτσάκης, εκ μέρους της Συγκλήτου, αναφέρεται στην «οικονομική δυσπραγία» «του Πανεπιστημίου και της χώρας γενικότερα» και ζητά «οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές» για την «αποδοτική λειτουργία» και τη «διατήρηση της αυτοδυναμίας τους». Για «την επίτευξη των σκοπών αυτών», «είναι απαραίτητη η αλληλοκάλυψη γειτονικών υπηρεσιών με κοινό αντικείμενο, δεδομένης της αφυπηρέτησης πολλών μελών διοικητικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού».

Η Σύγκλητος ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, όπως αποτυπώθηκε και στον πρόσφατο νόμο για την αυτοχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Νοσοκομεία «αυτοδύναμα» και «αυτοτελή» σημαίνει σταθερά ελάχιστο προσωπικό, εξαντλητική δουλειά, κλειστά κρεβάτια, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και πληρωμές για τους ασθενείς.

Στα δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία το κενό στις οργανικές θέσεις είναι μεγαλύτερο της τάξης του 40% καθώς, σύμφωνα με στοιχεία των εφοριών, «την τελευταία δεκαετία δεν έχουν διοριστεί εργαζόμενοι στις θέσεις των αφυπηρετησάντων». «Είναι ενδεικτικό και χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική, Τεχνική και Γενικών Καθηκόντων εργασία, οι οποίοι για τις ανάγκες της υπηρεσίας εργάζονται αντί για 5 ημέρες, 6 ή 7» και «η υπηρεσία οφείλει δεδουλευμένα ρεπό που αντιστοιχούν σε δεκάδες ημέρες, έως και εκατό. Παρεμφερή φαινόμενα θα μπορούσαν να αναφερθούν και στις άλλες ομάδες εργαζομένων».

«Τα κενά "καλύπτονται" με εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Τον τελευταίο καιρό στο Αρεταίειο δεν λειτουργούν δυο κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς οι θέσεις "καλύπτονταν" με νοσηλευτές που είχε "χορηγήσει" η Εθνική Τράπεζα!», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ σε «Αιγινήτειο» - «Αρεταίειο».

Τέλος, η Σύγκλητος ζητά από τις Διοικήσεις και τους Συλλόγους των εργαζομένων «να δείξουν προσαρμοστική δυνατότητα, ώστε να μην αναγκαστούμε να αποδεχτούμε λύσεις που θα διακυβεύσουν την αυτοτέλεια των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων».

«Η Σύγκλητος μας λέει αυτά είναι τα δεδομένα: Θα είστε χωρίς προσωπικό, η δουλειά θα είναι εξαντλητική από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Μας ζητά να συναινέσουμε στο νοσοκομείο που θα ψάχνει να βρει τρόπους χρηματοδότησης, με κλινικές κλειστές που λείπουν από τους ασθενείς. Πώς θα επιτευχθεί η αυτοχρηματοδότηση και η αυτοτέλεια; 

Μήπως με συμφωνίες με επιχειρηματικούς ομίλους για έρευνες, με ΣΔΙΤ και με κακοπληρωμένους εργαζόμενους και επιστήμονες χωρίς σταθερή δουλειά; Εμείς παλεύουμε μαζί με τους ασθενείς για νοσοκομεία ανοιχτά στο λαό χωρίς να πληρώνει, με προσωπικό μόνιμο με σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ.

Πηγή: 902.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου