5.13.2015

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ PRAKSIS ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ


Προς κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, Βουλευτή Ηρακλείου, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» ΚΑΙ «PRAKSIS»
ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2015
Αρ. Πρωτ.:

Οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS», έχουμε συγκροτήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας με σκοπό την  αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την αύξηση της ορατότητάς τους στη δημόσια σφαίρα, καθώς και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κύριων διαμορφωτών των πολιτικών και της κοινής γνώμης, όπως το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης.


Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή την παρουσία και τις δηλώσεις σας στην εκπομπή του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, όπου με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το θάρρος ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει «παιδάκια με AIDS». Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρoύ, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIVδε μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί.

Επιπρόσθετα, ο χαρακτηρισμός «παιδάκια με AIDS» είναι εξίσου ανακριβής. Είναι σκόπιμο να σταθούμε στη συγκεκριμένη αναφορά, καθώς το AIDS αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δε φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο έγκυρη προϋπόθεση για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν αρθρώνεται με το εφόδιο  της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του  δεσμευτικού λόγου ,που διαθέτει ο  βουλευτής.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να συμβάλλετε στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το HIV/AIDS, αντί να τροφοδοτείτε την αναπαραγωγή τους. Είμαστε βέβαιοι πως θα σας βρούμε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.


Με εκτίμηση,

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος, Κέντρο Ζωής

Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος, PRAKSIS

Για την επίσημη επιστολή πατήστε Εδώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου