5.29.2015

Ψυχική Υγεία του... 18ου αιώνα



«Δικαιούται ο ψυχικά ασθενής να θεραπευτεί με μεθόδους που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα δικαιώματά του... Χρησιμοποιούνται απάνθρωπες μέθοδοι, όπως οι μηχανικές καθηλώσεις ή και η πολυφαρμακία... Γίνονται ακούσιες νοσηλείες σε πολύ υψηλά ποσοστά και η επαγγελματική επανένταξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

Μ' αυτές τις διαπιστώσεις γραμμένες προ δεκαπενταετίας, που παραμένουν επίκαιρες αφού «τίποτα δεν άλλαξε», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Χριστόφορος Παπαδάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ), μιλώντας, χθες, στην ενότητα με τίτλο «Η Σκοπιά των Ασθενών», στο συνέδριο «Ψυχική Υγεία: πολιτικές επιταγές και οικονομικές προκλήσεις σε περιόδους κρίσης». «Αντιλαμβάνεστε ότι το “Ψυχαργώς” είναι της ψυχής μας το... αργός. Χρειάζεται πολιτική πράξη με πυρήνα τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε στην κατάμεστη αίθουσα με επαγγελματίες του χώρου και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αξιολογώντας το «Ψυχαργώς», είχε σταθεί στην «έμφυτη, σε ανάλογα συστήματα, αντίσταση στην αλλαγή, αντίσταση που αφορούσε -και δυστυχώς εξακολουθεί συχνά να αφορά- όχι μόνο μέρος της κοινότητας αλλά και μέρος τόσο των πολιτικών ηγεσιών όσο και των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας».

Κοινή παραδοχή, η καθήλωση των ασθενών από τις αναχρονιστικές μεθόδους του δεσίματος και του ψυχοφαρμάκου αλλά και του συστήματος που βιώνει τις διαλυτικές επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον χώρο, με αποκορύφωμα τα διαδοχικά μνημόνια που έφεραν την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του κράτους πρόνοιας.


Στο «ζοφερό αυτό τοπίο», όπως το χαρακτήρισε, ο αν. υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για «αλλαγή παραδείγματος, αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος και εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Μια μεταρρύθμιση το όραμα της οποίας έχει καταρρεύσει. Στη θέση της εικόνες και σκηνές καθήλωσης που θυμίζουν τα ψυχιατρεία του 18ου αιώνα και σωρεία ακούσιων νοσηλειών συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και όχι ανθρώπων του ΕΚΑΒ, γεγονός που υποδηλώνει την αντιμετώπισή τους ως «δυνάμει επικίνδυνων προσώπων» και όχι ως ασθενών, που καταγράφονται καθημερινά στις ψυχιατρικές δομές, όπως ανέδειξε με δημοσίευμά της η «Εφ.Συν.» (25/5).

Τα ψυχικά νοσήματα αυξάνονται

 

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Pedro Montellano, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Συμμαχίας των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών (GAMIAN), «πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών και να μην αντιμετωπίζουν τους ασθενείς αυτούς σαν ζόμπι». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε το θέμα του στίγματος γενικά και ειδικά».

Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo, παρουσιάζοντας τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών-μελών του σημείωσε: «Δυστυχώς, τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, ενώ τα πρώτα περιστατικά εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ξεκινούν στην ηλικία 15 ετών εξαιτίας του εφηβικού άγχους κ.ά.»

Η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων που παρατηρείται, πρόσθεσε, έχει ένα κόστος ύψους 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ. «Ωστόσο, οι πόροι είναι περιορισμένοι. Δυστυχώς παρουσιάζεται το φαινόμενο της υποεπένδυσης στις υπηρεσίες υγείας».

Εργαζόμενοι ΨΝΑ: Να φύγει ο Π. Θεοδωράκης

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της διοίκησης του ΨΝΑ, ύστερα από κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, για την άμεση αποπομπή του διοικητή του νοσοκομείου, Π. Θεοδωράκη, «υπεύθυνου για μια σειρά ενεργειών που σκοπό έχουν την αποδόμηση και την κατάρρευση του νοσοκομείου», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, μιλούν για μηδενικές προσλήψεις προσωπικού για το ΨΝΑ από τις πρόσφατες 906 που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, για τις απλήρωτες πάνω από 6 μήνες εφημερίες γιατρών-ψυχολόγων και την υπερωριακή απασχόληση του λοιπού προσωπικού.

Οι περίπου ογδόντα εργαζόμενοι κατέθεσαν ψήφισμα στον διοικητή ζητώντας του να παραιτηθεί, ενώ κατέλαβαν συμβολικά το γραφείο του. Ο Π. Θεοδωράκης αποχώρησε και ο σύλλογος κλείδωσε και παρέδωσε τα κλειδιά του γραφείου στον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

πηγή www.efsyn.gr


ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ:

 
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΔΑΦΝΙ)

Χαϊδάρι, 29/05/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Διοικητής του ΨΝΑ ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΨΝΑ στις 26/5/2015 στο Γραφείο του, και η οποία συνεχίζεται, με καθολικό αίτημα, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για άμεση αποπομπή του για μια σειρά ενεργειών, αποδόμησης και κατάρρευσης του Νοσοκομείου μας προέβει σε καταγγελία στον αρμόδιο Εισαγγελέα ζητώντας την ποινική δίωξη των μελών του Σωματείου, συγκεκριμένα του Προέδρου του Σωματείου Νίκού Παναγούλη, του Γραμματέα Γιάννη Κουρμουλάκη και του μέλους Δημήτρη Μαγριπλή. 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει άμεσα. 

Οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωση. 

Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία και όλους τους φορείς Ψυχικής Υγείας για την ενεργό συμπαράστασή τους. 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
Ο Γραμματέας, Ι. ΚΟΥΡΜΟΥΛΑΚΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου