5.16.2014

Μαθήματα ενότητας και αγώνα!!! - Στο παρά πέντε δικαιώθηκαν οι καθαρίστριες..

katharistries  
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε χθες ότι οι 397 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που ζητούσαν την επαναπρόσληψή τους, εργάζονταν στον στενό πυρήνα του Δημοσίου. Σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας των καθαριστριών και από αύριο θα βρίσκονταν εκτός δημοσίου τομέα.
    
Θετική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που είχαν κινηθεί δικαστικά κατά της απομάκρυνσής τους από το Δημόσιο.

katharistries

Τα χέρια δεν λύνονται. Είναι τόσο σφιχτά δεμένα μεταξύ τους όσο οι καρδιές τους που χτυπούν όλες μαζί δυνατά, σαν μία… Μέχρι τη νίκη! (Φωτ. και λεζάντα: Τατιάνα Μπόλαρη)

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 397 καθαριστριών, από το σύνολο των 465 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι οποίες ζητούσαν την απόσυρση της ΚΥΑ και την επαναπρόσληψή τους, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η απόφαση κρίνεται προσωρινά εκτελεστή ή όχι.

katharistries2

Ηταν ακόμα νύχτα όταν ξεκινήσαμε. Σιγά σιγά ο ήλιος ανέβηκε ψηλά. Η απόφαση: «Εδώ μέχρι τις εκλογές». Χέρια ψηλά, σκούπες ψηλά, χέρια σφιχτοδεμένα, όπως οι αλυσίδες που κρατούν αυτές τις γυναίκες εδώ και πολλούς μήνες στον δρόμο – (Φωτ. και λεζάντα: Τατιάνα Μπόλαρη)

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος, το δικαστήριο αναγνώρισε πως οι καθαρίστριες ήταν εργαζόμενες του στενού πυρήνα του Δημοσίου, βάζοντας έτσι σε «κίνδυνο» το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφάρμοσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

katharistries3

Και σήμερα ήταν εκεί, φορώντας ακάνθινα στεφάνια στο κεφάλι. Μετά τα έδεσαν στα κάγκελα του υπουργείου Οικονομικών. Ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός ευρέθη; – (Φωτ. και λεζάντα: Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύμφωνα με την απόφαση οι καθαρίστριες πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα, δηλαδή η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, και σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί από τον δικηγόρο τους στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αφού είναι η τελευταία ημέρα παραμονής τους στις υπηρεσίες του υπουργείου.

katharistries4

Γιορτάζει η γυναίκα. Μπροστάρισσες σε μια πορεία γυναικών που ξεκίνησε από την Καπνικαρέα και κατέληξε στη Βουλή. Η καθεμιά χώρεσε τη ζωή της σε μια εικόνα. Μετά οι ζωές κρεμάστηκαν στη Βουλή, όπως έχουν κρεμαστεί οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων, θυσία στις υπογραφές μερικών δεκάδων… – (Φωτ. και λεζάντα: Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο δικαστής εκτός των άλλων, παραδέχεται, ότι «αποδείχτηκαν εξαιρετικοί λόγοι από το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ενάγοντες είναι γυναίκες, στερήθηκαν τη μοναδική βάση βιοπορισμού τους, μολονότι η ανάγκη για τις υπηρεσίες τους δεν εξέλειψε, κατά πλειοψηφία δε ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 45 – 65 ετών με αποτέλεσμα να είναι εκμηδενισμένες οι πιθανότητες εξεύρεσης άλλης εργασίας με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τις δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας γυναικών σε μεγάλη ηλικία με μειωμένα τυπικά προσόντα ενώ επιπλέον πολλές εξ αυτών είναι διαζευγμένες και έχουν την ευθύνη ανηλίκων τέκνων ή τέκνων με αναπηρία ή την ευθύνη υποστήριξη υπερηλίκων γονέων και επομένως η αποστέρηση της θέσης εργασίας τους θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη δυνατότητα διαβίωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των προστατευομένων προσώπων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου