11.02.2013

ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ, ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ...

...ΕΝΩ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ "ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ" ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Βόμβα για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ( ΕΟΠΥΥ) και τις μνημονιακές πολιτικές αποτελούν οι δύο εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στις εκθέσεις του κάνει λόγο για ένα Οργανισμό που δείχνει να έχει χάσει εντελώς τον αρχικό του στόχο , που πορεύεται χωρίς στρατηγική, πυξίδα και χάρτη. Ενας Οργανισμός που συγκροτήθηκε πρόχειρα, χωρίς βασικό σχέδιο και με ανυπαρξία ελέγχου των δαπανών και της ποιότητας των υπηρεσιών.
Οι εκθέσεις κάνουν λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών από την ανοργανωσιά του ΕΟΠΥΥ, αφού πολλές περιφέρειες δεν διαθέτουν ελεγκτές ιατρούς με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι των περιοχών τους να ταλαιπωρούνται με πρόσθετη αναγκαστική μετακίνηση στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας για την πιστοποίηση της νόσου και την έγκριση των παροχών.
Επιπλέον οι εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θέτουν και θέμα νομιμότητας,λειτουργίας και επεξεργασίας των αρχείων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αφού από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν είχε ενημερώσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ούτε για την τήρηση τέτοιου αρχείου ούτε για το ποιοί φορείς εκτελούν την επεξεργασία ( Intrasoft, ΗΔΙΚΑ ΑΕ ). Συνεχίζοντας ο κ. Λ. Ρακιντζής προσθέτει ότι οι δυσχέρειες συντονισμού έχουν αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα προγραμματισμένα από καιρό ραντεβού των ασθενών, να καθυστερεί η εξυπηρέτησή τους και να αυξάνει ο χρόνος αναμονής των ασθενών για ραντεβού.
Προξενεί, εξάλλου, μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ για το εσωτερικό της χώρας δεν εγκρίνεται η νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ωστόσο εγκρίνεται για το εξωτερικό όπου η δαπάνη είναι πολλαπλάσια.
Τέλος, αναφέρει ότι παρατηρείται το φαινόμενο ασφαλισμένοι από εύρωστα, κατά τεκμήριο, κοινωνικά στρώματα να  πραγματοποιούν νοσηλεία στο εξωτερικό και εκ των υστέρων να ζητούν και να επιτυγχάνουν την έγκριση και πληρωμή των νοσηλείων από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι διαπιστώσεις αυτές, όμως, ενώ δείχνουν σωστές είναι δεδομένο ότι θα ενταχθούν στην στρατηγική συρίκνωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Από την ψυχική υγεία θα ξεκινήσει τον νέο κύκλο διαθεσιμότητας-κινητικότητας εργαζομένων στην Υγεία ο Αδ. Γεωργιάδης που αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα 300 εργαζομένους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» και 80 του «Δρομοκαΐτειου» και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός είναι αμετακίνητος στην απόφασή του καθώς «δεν βγαίνουν τα νούμερα».
«Οι διαθεσιμότητες-κινητικότητες αυτή τη φορά πιθανόν να είναι απολύσεις»,επισημαίνει ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής της 9ης Ψυχιατρικής Κλινικής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. «Ούτως ή άλλως, η ψυχική υγεία είναι συνεχώς υποβαθμιζόμενος χώρος της Υγείας, που οι μνημονιακές πολιτικές τον οδηγούν στην κατάργηση. Ηδη στο “Δαφνί”, οι 100 αποχωρήσεις τον χρόνο εργαζομένων που βγαίνουν σε σύνταξη και η μη αντικατάστασή τους σημαίνουν το κλείσιμο του νοσοκομείου σε ένα χρόνο, αφού δεν θα έχει προσωπικό», προσθέτει. «Απλώς επισπεύδεται η διαδικασία με τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων. Οι ελλείψεις είναι τρομακτικές τόσο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία όσο και στις εξωνοσοκομειακές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία). "Είμαστε μπροστά σε μία πλήρη διάλυση της ψυχικής υγείας, κυριολεκτική, όχι μεταφορική", τονίζει.
Εξάλλου με υπουργική απόφαση ,  τίθεται ανώτατο όριο νοσηλείας των ασθενών στις ψυχιατρικές μονάδες-γενικά νοσοκομεία, κλινικές ψυχιατρείων! Μέχρι τρεις μήνες «ανώτατο όριο», όπως αναφέρει, θα νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες οι οποίοι, ανεξαρτήτως αν είναι καλά ή όχι, θα πηγαίνουν σπίτι τους με την πάροδο της προθεσμίας, έχοντας  το δικαίωμα μιας μόνο τρίμηνης παράτασης!
Εδώ και τώρα,  το Υπουργείο Υγείας ορίζει στη νέα του απόφαση ότι «τίθεται σε προτεραιότητα η μετάβαση των χρονίως ψυχικά πασχόντων» και σε άλλο σημείο ότι «οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013». Διατάζει επίσης οι 400 χρόνιοι ασθενείς να μεταφερθούν και να προσαρμοστούν άμεσα σε οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, ενώ μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα μεταφερθούν σε προνοιακά ιδρύματα!

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο», τα οποία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι επιβεβλημένα από την στρατηγική της Ε.Ε., όπως αυτή εξειδικεύτηκε με το πρόγραμμα Ψυχαργώς και πρόσφατα με το μνημόνιο συνεργασίας Andor – Λυκουρέντζου.
«Η ψευδεπίγραφη ψυχιατρική αποασυλοποίηση είναι μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας που στοχεύει να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, να μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους,να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις Μ.Κ.Ο. που θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι αντιτίμου, για τους ασφαλισμένους που δεν θέλουν να περιμένουν σε λίστες προτεραιότητας. Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως λόγω των συνθηκών «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, όπως θα θέλαμε».
«Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι -υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτών», δήλωσε απαντώντας σε όσους τονίζουν πως πρόκειται για απόφαση που υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών δήλωσε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας». 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από το Μνημόνιο, όταν οι πολίτες στοιβάζονται σαν σακιά στα ράντσα, τους διαδρόμους και τα εξεταστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, η δικομματική ελληνική κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης,ασχολείται, καταναλώνοντας κόπο και χρόνο, όχι με το να επιλύσει τα προβλήματα αυτά, αλλά με τα «μαγειρέματα» των ονομάτων των νέων διοικητών των νοσοκομείων!
Προφανώς, η πολιτική τάξη που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για την υγεία των ανθρώπων, αλλά για τη μακροημέρευση της εξουσίας της! Γι' αυτό και σαν καλοί κυβερνητικοί συνεταίροι, τα δύο κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μοιράζουν τα ιμάτια της διοίκησης των κρατικών νοσοκομείων, σε αναλογία 70% - 30%, αντίστοιχα!
Οι επιλογές, βέβαια, δεν προέρχονται από αξιοκρατικές διαδικασίες. Ολοι, σχεδόν, οι νέοι διοικητές είναι γνήσια παιδιά του κομματικού σωλήνα. Αναδείχθηκαν μέσα στο πολιτικό κέλυφος που ώς το 2010 τους παρείχε πλήρη προστασία και ασυλία.
Για τον υπουργό Υγείας και τους άλλους κομματικούς ινστρούχτορες δεν έχουν καμία αξία οι τίτλοι σπουδών, η αξιοσύνη, η διαφάνεια. Ολα γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται στο παρασκήνιο, με γνώμονα μια αποδεκτή μοιρασιά των δημόσιων αξιωμάτων στους ημετέρους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου