9.04.2012

Παραμένει το «μπλακ άουτ» στην Υγεία

'Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, εν μέσω της κινητοποίησης που άρχισε από το Σάββατο με τη διακοπή της παροχής φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν έλαβαν δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ, όπως είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, «δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής όσων μας οφείλονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας».

Την πρόταση αυτή υιοθέτησαν το βράδυ ομόφωνα οι φαρμακοποιοί της Αττικής, που αποφάσισαν να συνεχίσουν να μη δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να πληρώνονται 90 ημέρες μετά την εκτέλεση των συνταγών και όχι 45 που ισχύει σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να δίδεται η ανάλογη χρονική πίστωση σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου. Το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί ήταν «πώς θα πληρωνόμαστε σε 90 ημέρες όταν θα πρέπει να εξοφλούμε άμεσα τις φαρμακαποθήκες;»

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαίου. Παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες». Πρόσθεσε πως «αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί θα παρέμβουμε πιο δραστικά, αναλαμβάνοντας να λύσουμε το άγχος της επιταγής του φαρμακοποιού, δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στην διανομή. Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους».

Την ίδια, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από σήμερα και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, κάτι που σημαίνει πως ασφαλισμένοι θα πρέπει πληρώσουν εκτός από τα φάρμακα και την ιατρική επίσκεψη και στη συνέχεια να ζητήσουν τα χρήματα από το Ταμείο. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ως υπεύθυνο για τον ΕΟΠΥΥ και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, στην οποία θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Οργανισμός.

Μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ ζητά:

Την απευθείας χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
Τη δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ.
Την πρόβλεψη σαφούς χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των 570.000.000 ΕΥΡΩ των παλαιοτέρων οφειλών.
Τη χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.
Την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τον κατά τόπο Ιατρικό Σύλλογο τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους.
Τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά στον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων).
Τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε όλα τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά), και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα».
Τον συμψηφισμό των οφειλομένων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των ιατρών από ασφαλιστικούς φορείς με οφειλές τους προς την εφορία.

Την ίδια ώρα, και οι νοσοκομειακοί γιατροί ΟΕΝΓΕ αντιδρώντας στην ενδεχόμενη μείωση στα ειδικά μισθολόγια, προχωρούν σε στάσεις εργασίας. Έχουν, ήδη, προαναγγείλλει ότι την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει στις 11.30 το πρωί διάβημα έντονης διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ενώ από τις 11το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου θα γίνει στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

«Καλούμε την ίδια μέρα τους γιατρούς του λεκανοπεδίου στο υπουργείο Οικονομικών (πλατεία Συντάγματος)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΟΕΝΓΕ, η οποία μετά τη συγκέντρωση θα συνεδριάσει στα γραφεία της, για να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου