9.01.2012

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων 'Περιβολάκι' στα πολιτικά κόμματα


Προς:
Νέα Δημοκρατία
Συνασπισμό ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς
Πανελλήνιο ΣΟσιαλιστικό Κίνημα
Ανεξάρτητους Έλληνες
Δημοκρατική Αριστερά
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κοινοποίηση σε:
Καθημερινή
Το Βήμα
Αυγή
Ριζοσπάστης
Εργατικό Κέντρο Αθήνας
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας
Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων
Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ‘ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ’

Ύδρας 25, Χαλάνδρι, 15232

Χαλάνδρι, 29 Αυγούστου 2012

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Ως εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην Ελλάδα σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να εκθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες μας και για τους ανθρώπους που εμπλέκονται καθημερινά, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του μνημονίου στη χώρα μας.
           
Οι υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων κρέμονται από μία κλωστή. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει καταρρεύσει προ πολλού. Τα δικαιώματα και οι ζωές των ασθενών παραβιάζονται ως συνέπεια κλεισίματος και συγχωνεύσεων δομών και μονάδων φροντίδας, εξαιτίας των βάρβαρων περικοπών σε πόρους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Το 1989 οι εικόνες των ασθενών που δένονταν γυμνοί με ιμάντες στα κρεβάτια, έκαναν ομαδικό μπάνιο με λάστιχο και άλλες σκηνές φρίκης, έκαναν τον γύρο του κόσμου σοκάροντας με την απανθρωπιά των συνθηκών νοσηλείας που επικρατούσαν στο ψυχιατρείο - κολαστήριο της Λέρου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι όσα παραθέτονται σε επίσημο έγγραφο της διοίκησης του Κρατικού Ψυχιατρείου Λέρου που φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τις μνήμες του 1989. Εν έτη 2012, οι τρόφιμοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από ασιτία την ώρα που - βάσει νόμου (Ν. 2071/92 ΦΕΚ 123/92 τ.α , άρθρο 47) - «ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σε αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση». Oι γιατροί της Λέρου, από τις 5 Ιουνίου, έχουν ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας - με αρ. πρωτοκόλλου 5779 και με το χαρακτηρισμό του "εξαιρετικά επείγοντος" - ότι το Κρατικό Ψυχιατρείο της Λέρου, αδυνατεί να ταΐσει τους 350 ασθενείς, εξαιτίας των χρεών του ιδρύματος προς τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν σταματήσεις τις παραδόσεις σε τρόφιμα. Η έκφραση «ανθρωπιστική κρίση» μπορεί να μην φτάνει για να περιγράψει τη μαζική εξόντωση στην οποία εξωθείται, λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων, ένας ολόκληρος –ο πιο ευαίσθητος- πληθυσμός. Μάλιστα, στην πιο δύσκολη περίοδο, αυτή της οικονομικής κρίσης, που σοβαρότατες ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη παρουσιάζουν δραματική αύξηση, το κοινωνικό κράτος αντί να ενισχύεται καταργείται. Αυτό είναι κάτι που το καταγγέλλουμε και θα συνεχίσουμε να το καταγγέλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι μόνοι που σηκώνουμε το βάρος διατήρησης μιας υποτυπώδους προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τόσο στους ενήλικους ασθενείς εντός και εκτός στεγαστικών δομών, όσο και στα παιδιά και τους έφηβους με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές, είμαστε εμείς, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Σημειώνουμε ότι έχουν υπάρξει περικοπές σε μισθούς των 1000 και 900 ευρώ, ενώ έχουμε από το 2005 υπάρξει πολλές φορές απλήρωτοι για περιόδους που έχουν φτάσει και τους 9 μήνες(!). Επίσης, η μείωση 55% του προϋπολογισμού που έχει ανακοινωθεί για το τρέχον έτος σημαίνει πως τα χρήματα για τη διατήρηση των δομών ψυχικής υγείας ήδη εξανεμίστηκαν προ πολλού.

Όσον αφορά το χώρο μας, οι 43 από του 78 έμπειρους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι, μέχρι τον Ιούλιο 2012,  εργαζόμασταν στις τρεις δομές του Περιβολάκι (ΝΠΙΔ χρηματοδοτούμενο από το ΥΥΚΑ, που παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, δηλ αυτισμό, παιδική ψύχωση κλπ. και στις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του Ψυχαργώς), είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα. Δυστυχώς, η διοίκηση του Περιβολάκι μεθόδευσε με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς καμία διαφάνεια το κλείσιμο των δύο δομών του στο Χαλάνδρι, στερώντας από τον πληθυσμό που εξυπηρετούσε: Α) Κέντρα Ημέρας, Β) το μοναδικό στην Ελλάδα Ξενώνα βραχείας διαμονής και Γ) την Ομάδα Διάγνωσης και Αξιολόγησης. Επέλεξε να παραδώσει μέρος του επιστημονικά καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού στο ΥΥΚΑ με δυο άδεια από εξοπλισμό κτήρια, χωρίς αντικείμενο εργασίας, αφήνοντας στον αέρα εργαζόμενους που έχουν στηρίξει τον φορέα πολλά χρόνια. Τα κριτήρια της επιλογής δεν κοινοποιήθηκαν, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν να παραμείνουν στην δομή. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παραπέμφθηκαν σε ειδικά δημόσια σχολεία - όπως απαιτεί ο νόμος για την ειδική αγωγή- παρόλο που τα σχολεία αυτά, κατ’ ομολογία και των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά και παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους, αδυνατούν να καλύψουν τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον ορισμένα ιδιαίτερα βαριά περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά, προσχολικής ηλικίας θα μεταφερθούν στο Περιβολάκι 3, στην Παιανία, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Παράλληλα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι αν και η διοίκηση του Περιβολάκι μαζί με το ΥΥΚΑ υπόσχονταν και δεσμευόταν ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα δρομολογούταν η μεταβίβαση, αφού υπήρξε ενδιαφέρον από άλλον φορέα να αναλάβει τις 2 δομές, ακόμα δε φαίνεται να έχουμε καμία εξέλιξη. Ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε στο σύνολο μας να αγωνιζόμαστε να διατηρηθούν οι υπηρεσίες της Ψυχικής Υγείας σε ένα τόσο ευαίσθητο κλινικά πληθυσμό.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση Περιβολάκι και τους επιστημονικά υπευθύνους που πήραν αυτές τις αποφάσεις για συρρίκνωση των υπηρεσιών στον πιο ευαίσθητο πληθυσμό των παιδιών, αλλά και το ΥΥΚΑ που το επιτρέπει. Τα Υπουργεία Υγείας όλα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, επιδίωκαν τη συρρίκνωση των δομών με την επιλογή τους να μη χρηματοδοτούν επαρκώς και έγκαιρα τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα όσες είχαν αναθέσει σε μη κερδοσκοπικά σωματεία ή σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Άφησαν την ψυχική υγεία χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την οικονομική διαχείριση με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη κακοδιαχείριση κονδυλίων. Σήμερα, επικαλούμενοι την κρίση και με μηδαμινή χρηματοδότηση για το 2ο εξάμηνο του 2012 ουσιαστικά μεθοδεύουν με τη σειρά τους το κλείσιμο των δομών ή τη μετατροπή τους σε άσυλα πάλι.

Επειδή θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν περισσεύουν στην κοινότητα, ειδικά την περίοδο αυτή, επειδή η χρηματοδότηση που δόθηκε για τις υποδομές και το σχεδιασμό των δομών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ελληνικό κράτος δόθηκε για να υπάρξει συνέχεια των αναγκαίων υπηρεσιών, επειδή οι υπηρεσίες δεν ανήκουν στη διοίκηση αλλά στα παιδιά και τις οικογένειες τους, σας ζητάμε να υποστηρίξετε τη μη διακοπή  της λειτουργίας των δομών αυτών, όπου θα συνεχίσουν να εργάζονται οι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου, ώστε να μη βρεθούν κι αυτοί στο ήδη μεγάλο πηγάδι της ανεργίας.

Εμείς, από τη μεριά μας θα παλέψουμε μαζί με εργαζόμενους, χρήστες υπηρεσιών και τις οικογένειες τους, από όσο το δυνατό περισσότερους χώρους της ψυχικής υγείας αλλά και από άλλους ευαίσθητους κοινωνικούς χώρους, καθώς και από το χώρο της υπόλοιπης υγείας για να αποτρέψουμε την έκπτωση του κοινωνικού κράτους. Οι πολιτικές του μνημονίου εξαθλιώνουν και  σκοτώνουν κόσμο στο όνομα μιας σωτηρίας που δεν αφορά όμως εμάς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια αν ενδιαφέρεστε να πάρετε θέση δίπλα μας στον αγώνα αυτό, γιατί μόνο αν κάθε διαθέσιμη φωνή δημοσιοποιήσει άμεσα το πρόβλήμα μας και βρεθεί συμπαραστάτης στους αγώνες μας υπάρχει ελπίδα να αποτρέψουμε το κοινωνικό έγκλημα που συντελείται.


Με εκτίμηση,

το Δ.Σ.  του Σωματείου Εργαζομένων στο Περιβολάκι
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου