12.05.2012

Συνεχίζεται η στάση πληρωμών στην Ψυχική Υγεία



Την Πέμπτη 29/11/12 εκπρόσωποι Σωματείων Ψυχικής Υγείας από όλη την Ελλάδα βρεθήκαμε στο υπουργείο, διεκδικώντας συνάντηση η οποία είχε προγραμματιστεί με το Γενικό Γραμματέα Καλλίρη. Έπειτα από μεγάλη αναμονή, ο Καλλίρης μας ενημέρωσε ότι τελικά δεν υπάρχουν τα 10 εκατομμύρια που περίμεναν από τον ΕΟΦ. Όσο για τα 5 εκατ. από το 2% των προμηθειών των νοσοκομείων που περιμένουμε από το Σεπτέμβριο, βρίσκονται ακόμα στο υπουργείο και η διαδικασία έχει παγώσει. 

Του μεταφέραμε την πληροφόρησή μας από τη Διεύθυνση ψυχικής υγείας σχετικά με την πρόταση που θα κατατεθεί για να γίνει κάποια διευθέτηση με την ασφαλιστική ενημερότητα των φορέων, ώστε να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο μέρος για τη μισθοδοσία μας.  Ο Καλλίρης είπε ότι θα δρομολογήσει μια συνάντηση μεταξύ του υπουργείου, του διοικητή του ΙΚΑ, εκπροσώπων των φορέων και εκπροσώπων των εργαζομένων το συντομότερο δυνατόν – η οποία ήδη εκκρεμεί από προηγούμενη συνάντησή μας, που του είχαμε θέσει το ίδιο θέμα. 

Στο μεταξύ, την Τετάρτη το γραφείο της Υφυπουργού Υγείας Σκοπούλη έστειλε εγκύκλιο στα ΝΠΙΔ σύμφωνα με την οποία «πριν από κάθε διοικητική πράξη που αφορά έγκριση σκοπιμότητας, έγκριση χρηματοδότησης ή πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων ή μη δράσεων, προγραμμάτων και μονάδων ψυχικής υγείας, η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας καλείται να βεβαιώνει την ορθότητα της διοικητικής λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης των ΝΠΙΔ». Το Δίκτυο σε επιστολή του υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία χρηματοδότηση άμεσα. 

Σήμερα Τρίτη 4/12, έπειτα από προσπάθειες από την προηγούμενη εβδομάδα για ραντεβού με την υφυπουργό Σκοπούλη, βρέθηκαν στο υπουργείο υγείας οι σε επίσχεση εργαζόμενοι στην ΠΕΨΑΕΕ. Το αίτημα για συνάντηση με την υφυπουργό δεν ευοδώθηκε, όπως και την προηγούμενη Πέμπτη, λόγω φορτωμένου προγράμματος. Το ίδιο συνέβη και με τον Καλλίρη, καθώς καμία από τις δύο γραμματείες δεν μας κανόνισε ραντεβού, ούτε για την ίδια ούτε για άλλη μέρα. Οι συνάδελφοι συνάντησαν τον Καλλίρη περιμένοντας στην είσοδο του υπουργείου όπου ενημερώθηκαν ότι σχετικά με την απάντηση από το οικονομικών δεν υπάρχουν νεώτερα για τα 5 εκ. που αναμέναμε, καθώς και ότι το ραντεβού με το διοικητή του ΙΚΑ και το δίκτυο Αργώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα (πιθανότατα για Πέμπτη ή Παρασκευή)....

Γίνεται αντιληπτό από όλους μας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιπλέον χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση εφαρμόζει την λογική της στάσης πληρωμών και στο Ψυχαργώς.

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για τις εξελίξεις, και σύντομα θα οριστεί ανοιχτή συνάντηση Συντονισμού από τα σωματεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου