12.24.2012

Ένα σχόλιο για την Ψυχική Υγεία



Ένα σχόλιο για την Ψυχική Υγεία



Σκοπούλη προς ψυχικά ασθενείς: "Να καλλιεργείτε μόνοι σας αν θέλετε να τρώτε..." (Ελεύθερος Τύπος, 9/10/2012)
Σκοπούλη προς εκπροσώπους εργαζομένων σε συνάντηση μέρα πανελλαδικής απεργίας και κινητοποίησης στο ΥΥΚΑ 13/11: «δεν έχω τίποτα πάνω μου να σας δώσω....αν έχεις πέντε(5) αχλάδια και δέκα(10) παιδιά τι κάνεις - κόβεις τα αχλάδια στη μέση και δίνεις από μισό στο καθένα» (Ανακοίνωση Σωματείων Ψυχικής Υγείας, http://syntergpsyex.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html ,14/11/2012).
Από τη μία έχουμε συνεχείς καταγγελίες από εργαζόμενους στις Δομές Ψυχικής Υγείας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, διοικητική και οικονομική κακοδιαχείριση των φορέων και ατιμωρησία από πλευράς ΥΥΚΑ(Λόγος-Νους, Περιβολάκι). 
Από την άλλη έχουμε ένα Υπουργείο Υγείας και μια πολιτική ηγεσία που αποφεύγουν να απαντήσουν καθαρά γιατί έχουν παρατήσει ωφελούμενους και εργαζόμενους στην τύχη τους. 
Γιατί κόβουν συνεχώς τη χρηματοδότηση από το 2005 και μετά και μάλιστα από το 2011 σε δραματικό βαθμό.
Γιατί νεκρανασταίνουν επιτροπές ελέγχου(που μέχρι τώρα είναι κλεισμένες σε κάτι φακέλους) ενώ την ίδια ώρα παραδέχονται ότι έχουν στοιχεία και «μια αξιολόγηση από θεσμούς η οποία είναι αντικειμενική»(Φ.Σκοπούλη στη συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την Υγεία, 19/10/2012).
Γιατί όταν πρέπει να επέμβουν για όσα οι ίδιοι δηλώνουν ότι γνωρίζουν αρνούνται να παρέμβουν στο εσωτερικό φορέων αλλά παγώνουν, κόβουν και ξανακόβουν χρηματοδοτήσεις εν μία νυκτί στο όνομα της διαφθοράς.
Η απάντηση, όσο και αν θα θέλαμε να μην ίσχυε κάτι τέτοιο, είναι ότι απλά κάνουν τη δουλειά τους. Τη δουλειά για την οποία τους διόρισε η κυβέρνηση της Τρόικας που στόχο έχει να μην αφήσει τίποτα όρθιο.
Πριν από μερικές μέρες από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός για την Ψυχική Υγεία για το 2013 (05-12-2012 αρ.πρωτ.: ΔΥ5α/οικ 114787) όπου στον ΚΑΕ2544 πιστώνονται 44,85εκ. ευρώ.\

Γνωρίζαμε καλά ότι μια πολιτική ηγεσία που δεν έχει προτεραιότητα τη διαφύλαξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την κοινότητα και τον πληθυσμό που τις χρειάζεται ή θα τις χρειαστεί, δεν είχε σκοπό να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν ή έστω να επαναφέρει τον προϋπολογισμό σε βιώσιμα επίπεδα.

Όμως αυτό που εκ νέου λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας αποτελεί μια ξεδιάντροπη ομολογία από μέρους τους ότι θέλουν οι δομές να κλείσουν, θέλουν οι λήπτες των υπηρεσιών να εγκαταλειφθούν, θέλουν οι εργαζόμενοι να ριχτούν στο άπατο πηγάδι της ανεργίας.

Με νέα απόφαση λοιπόν, μια βδομάδα μετά, το ΥΥΚΑ μειώνει(!) κι άλλο τον ανύπαρκτο στην πραγματικότητα προϋπολογισμό(13-12-2012, αρ.πρωτ.: ΔΥ5α/οικ 118157) για την Ψυχική Υγεία στα 39,85εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 ήταν αρχικά  περίπου 85εκ.ευρώ κόπηκε μέσα στη χρονιά πραγματοποίησης του, και συγκεκριμένα τέλος Αυγούστου του 2011 κατά 50% και τελικά μετά από σκληρούς αγώνες και υπό το φόβο της ολικής κατάρρευσης του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα δόθηκαν περί τα 74εκ. με έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

Για το 2012(45εκ.) όμως όπως και για το 2013(39,85εκ.) τα ποσά μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις μισές ανάγκες ενώ μέσα στην κρίση το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των συνανθρώπων μας θα χρειάζεται βοήθεια. Ως εργαζόμενοι ήδη είμαστε απλήρωτοι από 6 έως 9 μήνες αυτή τη στιγμή. Όσοι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν, το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα έχουν κάπου να στραφούν. Αυτό γίνεται ξεκάθαρα με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της συγκυβέρνησης που διαρκώς και με τον πιο κυνικό τρόπο περικόπτουν την χρηματοδότηση των δικών μας αναγκών.

Φαίνεται ότι η Σκοπούλη το εννοούσε κυριολεκτικά όταν μας έλεγε να καλλιεργούμε τους κήπους των ψυχιατρείων και των ιδρυμάτων και να μοιράζουμε αχλάδια μεταξύ μας για να ξεγελάσουμε την πείνα μας. 

Αν το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δε μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα τα δημιουργούν τότε γιατί τους χρειαζόμαστε; 

Εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε τη συμβουλή της υφυπουργού και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε όχι αυτό που μας παροτρύνει αλλά αυτό που θέλουμε και χρειαζόμαστε.

Κάποιοι συνάδελφοι αποφάσισαν να κάνουν επίσχεση εργασίας δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν αλλά και δεν αντέχουν να παρέχουν υπηρεσίες απλήρωτοι αλλά ακόμη. Οι περισσότεροι συνάδελφοι όμως δεν αντιδρούν ακόμα, δεν κινητοποιούνται συλλογικά κυρίως λόγω φόβου ότι θα χάσουν τελείως τη δουλειά τους. Ίσως δεν ελπίζουν ότι έχουν κάτι στα αλήθεια να κερδίσουν αν κινητοποιηθούν. Κι όμως, αν κάτι μπορεί να σώσει την ύπαρξη της εργασίας μας, του μισθού μας και των υπηρεσιών μας είναι η συντονισμένη, μαζική, δυναμική και με διάρκεια κινητοποίηση. Η Ψυχική Υγεία συρρικνώνεται πλέον καθημερινά και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι να εκλείψει. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε αδιαμαρτύρητα τη δουλειά μας, θα αφήσουμε το σχέδιό τους να υλοποιηθεί αθόρυβα και εύκολα, αν όμως αποφασίσουμε να το παλέψουμε τότε τα ενδεχόμενα είναι περισσότερα, μπορεί και να κερδίσουμε.....





Αντώνης Δημάκης

πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Περιβολάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου