12.26.2012

Επιστολές της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας

αναδημοσίευση από το psi-action

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με επιστολές της προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Υγείας Α. Λυκουρέντζο, τονίζει την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όχι μόνο για θεραπευτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς, αφού το κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την έλλειψη υπηρεσιών αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο από αυτό που απαιτείται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ακολουθεί η επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα


Αθήνα 19/12/2012
Αρ. Πρωτ. 235Κύριο Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

Σας γράφουμε σήμερα, εκπροσωπώντας τους περίπου 1600 Έλληνες ψυχιάτρους της χώρας μας για να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα μεγάλης σημασίας που αφορά όχι εμάς ως επαγγελματική ομάδα αλλά τους συμπολίτες μας με ψυχικά προβλήματα που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε.

Είναι γνωστό σε όλους, κ. Υπουργέ, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, μια από τις κατ’ εξοχήν θιγόμενες ομάδες του πληθυσμού είναι η ομάδα των ατόμων με ψυχικά προβλήματα καθώς και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δυνητικά θα εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα κάτω από την επίδραση του σοβαρού ψυχοκοινωνικού στρες που συνεπάγεται η τρέχουσα οικονομική κρίση.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, θα ανέμενε κανείς να διατεθούν ηυξηµένα κονδύλια για την αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων και κυρίως για την προφύλαξη του πληθυσμού από ψυχικά προβλήματα. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι ότι υπάρχει, αντιθέτως, μεγάλος περιορισμός των κονδυλίων που διατίθενται για την ψυχική υγεία.

Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, την κρισιμότητα των καταστάσεων και τον αγώνα που εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας κάνουν για να μπορέσει πάλι η χώρα να βρει τον βηματισμό της.

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι υπάρχει σωρεία ενδείξεων που προκύπτουν από καλής μεθοδολογίας μελέτες που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣ (cost-effective). Το μικρό κόστος που θα απαιτηθεί για να κρατηθεί η λειτουργία των δομών ψυχιατρικής φροντίδας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα αποδώσει µακροχρονίως. Πολλαπλάσιο θα είναι το κόστος που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν αν τώρα δεν διατεθούν τα σχετικά μικρά ποσά που απαιτούνται για την θεραπεία των ψυχικώς ασθενών και για την πρόληψη ψυχοπαθολογίας των μελλοντικών ασθενών (που ασφαλώς θα προκύψουν αν δεν υιοθετηθεί η πολιτική που προτείνουμε).

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία στο θέμα αυτό που το θεωρούμε κομβικής σημασίας για την υπόθεση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Μπορούμε να σας διαθέσουμε την σχετική βιβλιογραφία που πιστεύουμε ότι θα σας πείσει ότι η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι οικονομικά επωφελής (π.χ. Wahlbeck K and Mc Daid D. Actions to alleviate the Mental health impact of the economic crisis, World Psychiatry 2012, 11, 139-145, Christodoulou GN. Depression as a consequence of the Economic crisis. Packet of material for the World Mental Health Day 2012, World Federation for Mental Health, 2012, Mc Daid D, Park A-L. Investing in Mental health and Well-being: findings from the Data Prev Project. Health Promot. Int. 2011, 26 (syppl.1) I 108-139).

Μπορούμε επίσης να σας εκθέσουμε και την δική μας προσωπική μαρτυρία για την ακρίβεια των όσων υποστηρίζουμε.

Με την βεβαιότητα ότι θα θελήσετε να ασχοληθείτε με το σοβαρό αυτό θέμα εκ παραλλήλου με τα εξ’ ίσου σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζετε στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος καθώς και η Υφυπουργός κα Φωτεινή Σκοπούλη (προς τους οποίους κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή) είναι σύμφωνοι και αλληλέγγυοι με τις παραπάνω εκτιμήσεις και θα συναινέσουν στο αίτημά μας που εκτίθεται παραπάνω.

Περιμένοντας την ανταπόκρισή σας στο αίτηµά μας.

Με τιμή
Για την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία 

Ο Πρόεδρος, καθηγητής Ι. Γκιουζέπας
Ο Γ. Γραμματέας, Κων/νος Κόντης


Η Επιστολή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα εδώ

Η Επιστολή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο εδώ

Η Επιστολή της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο εδώ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου