3.12.2015

Μια μικρή Λέρος στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού! Εικόνες Ντροπής

 
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015
 
Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη
αναδημοσίευση από  http://www.healthreport.gr

Στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού οι ασθενείς δεν είναι απλά υπεράριθμοι, αλλά σχεδόν πάντα υπερδιπλάσιοι της δύναμης των κλινών της κλινικής.

Περνώντας το κατώφλι του 9ου ορόφου του Ευαγγελισμού, οι εικόνες που αντικρίζεις βγαίνοντας από το ασανσέρ είναι αρχικά σοκαριστικές και εν συνεχεία ντροπιαστικές. Ντροπιαστικές για το ανθρώπινο είδος, εικόνες που ο νους δεν μπορεί να συλλάβει εάν δεν τις δει. Εκεί στον 9ο όροφο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες.. Συνάνθρωποι μας με βαριές ψυχικές ασθένειες, οι οποίοι στοιβάζονται σε ράντζα εντός και εκτός θαλάμων.

evaggelismos

Η ψυχιατρική κλινική είναι δυναμικότητας είκοσι κλινών αλλά οι ασθενείς δεν είναι ποτέ κάτω από πενήντα. Εκεί συναντάς εικόνες πολέμου με τις λιγοστές νοσηλεύτριες να τρέχουν να καλμάρουν τους οξύθυμους ασθενείς και τους δύο γιατρούς που συναντήσαμε να κοιτάνε τους ιατρικούς φακέλους για να δουν από ποιον ασθενή πρέπει να ξεκινήσουν. Οι λιγοστοί συνοδοί των ασθενών, προσπαθούν από την πλευρά τους να βοηθήσουν τις νοσηλεύτριες, ηρεμώντας συχνά-πυκνά τους δικούς τους ανθρώπους..


evaggelismos 2
Τα ράντζα μόνιμο…διακοσμητικό!

Είναι άλλωστε γνωστά τα ατυχήματα που έχουν συμβεί στη κλινική στο πρόσφατο παρελθόν για τα οποία ακόμη και τώρα »σέρνεται» στα δικαστήρια το νοσηλευτικό προσωπικό.Οι ιστορίες που ακούς πολλές.. Δεν είχε να πληρώσει την δόση του δανείου και έπεσε σε κατάθλιψη, έχασε τη δουλειά του και τον εγκατέλειψαν γυναίκα και παιδιά.
Στην Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού δεν υπάρχει προαύλιο αφού λειτουργεί στο 9ο όροφο (παγκόσμια ίσως, ΑΡΝΗΤΙΚΗ πρωτοτυπία).Αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση των ασθενών σε αντίθεση με κάθε έννοια θεραπείας , μη έχοντας την δυνατότητα προαυλισμού. Η ένταση μεταξύ των ασθενών κορυφώνεται με συμπλοκές αφού οι ασθενείς δεν εκτονώνονται.

evaggelismos3
Ο διάδρομος γίνεται…θάλαμος!

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Ευαγγελισμού έχει αναδείξει πολλές φορές την απαράδεκτη εικόνα που επικρατεί στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Μάλιστα την Δευτέρα 9 Μαρτίου, εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση με πρωτοβουλία του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής.
Η Διοίκηση δεσμεύτηκε για μία ακόμα φορά να μεταφέρει το πρόβλημα στο Υπουργείο Υγείας και να παρθεί απόφαση ώστε με πρακτικά μέτρα να γίνει αποσυμφόρηση της κλινικής με αξιοποίηση των δομών των Ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι: Είναι σαφές, ότι δεν φτάνουν τα διαβήματα και οι επιστολές,ούτε θα αρκεστούμε σε υποσχέσεις ή και «μέτρα» που συντηρούν το πρόβλημα,όπως κατ επανάληψη έχει γίνει στο παρελθόν.
Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να λυθεί αυτό το μείζον πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα γεμίζει με ανυπέρβλητες δυσκολίες την εργασία του προσωπικού της κλινικής.
Απαιτούμε τονίζουν οι εργαζόμενοι, επείγοντα μέτρα: άμεσα να αξιοποιηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων (ψυχιατρικών, γενικών, πανεπιστημιακών), όπως έχει ήδη προταθεί από τους νοσηλευτές και τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής κλινικής.
Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθούν εδώ και τώρα και οι δομές ψυχικής υγείας με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού και όχι να συγχωνευτούν – συρρικνωθούν – καταργηθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες με πρόσχημα την απόασυλοποίηση…
Και αναρωτιόμαστε! Ως πότε η ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού θα συνεχίσει να είναι αποθήκη ψυχών;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου