1.22.2014

Δρομοκαίτειο - "Έδωσαν εξιτήριο στην ευαισθησία"

Διαβοητη Συντονιστρια Διευθυντρια "ιατρος" του Δρομοκαϊτειου (γνωστη για την ακροδεξια της αναισθησια ) "ξαναχτυπησε" βγαζοντας εξιτηριο σε σοβαρα πασχοντα ψυχιατρικο ασθενη (ανηλικο προσφυγα) μεσα σε μια ωρα!!!. Ασθενη , που δεν ανηκε καν στο τμημα της και οι συναδελφοι της (εφημερευοντες ιατροι ) εκριναν οτι χρειαζεται οπωδηποτε νοσηλεια.....



Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής άφησε στα αζήτητα ανήλικο ψυχικώς πάσχοντα από το Αφγανιστάν που θα ταξίδευε στη Σουηδία για να επανενωθεί με την οικογένειά του. Τελικά επιστρέφει στο Δρομοκαΐτειο για νοσηλεία

Του Γιάννη Μπασκάκη από Εφημερίδα των Συντακτών
Με απόλυτη ανευθυνότητα αντιμετώπισε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο την περίπτωση ανήλικου μετανάστη, δίνοντάς του εξιτήριο παρά τη βαριά ψυχιατρική διαταραχή του και εκθέτοντάς τον ουσιαστικά σε κίνδυνο. Αν και στο παρά πέντε, φαίνεται ότι η υπόθεσή του θα έχει αίσιο τέλος με την επιστροφή του στο ίδρυμα και την επανενεργοποίηση της διαδικασίας επανένωσης με την οικογένειά του στη Σουηδία.
Πρόκειται για έναν 17χρονο από το Αφγανιστάν. Νοσηλεύτηκε για περίπου τρεις μήνες στο Δρομοκαΐτειο με χρόνια βαριά ψυχική διαταραχή, με έντονη εικόνα αποδιοργάνωσης και κρίση ταυτότητας. Με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες είχε προγραμματιστεί η επανένωση με τους γονείς του, οι οποίοι ζουν στη Σουηδία ως αιτούντες άσυλο. Το ταξίδι μάλιστα θα πραγματοποιούνταν με τη συνοδεία κοινωνικού λειτουργού. Μία εβδομάδα όμως πριν από την πτήση για τη σκανδιναβική χώρα, ο 17χρονος Αφγανός φαίνεται ότι βίωσε έντονη αναστάτωση λόγω της ψυχικής του κατάστασης και δραπέτευσε από τους αστυνομικούς που τον φύλαγαν. Μετά την επίμονη αναζήτησή του εδώ και δύο μήνες από τους κοινωνικούς λειτουργούς, βρέθηκε μόλις προχθές, μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε στο Καματερό, όταν ο 17χρονος προσπάθησε να μπει σε ιδιωτική αποθήκη. Αφού συνελήφθη μεταφέρθηκε πίσω στο ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Μέσα σε μία ώρα

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες στην «Εφ.Συν.», χθες το πρωί στο τμήμα όπου φιλοξενήθηκε το βράδυ έγιναν αστραπιαίες διαδικασίες και, παρά την πλήρη γνώση του ιστορικού του και το γεγονός ότι έχρηζε νοσηλείας, του χορηγήθηκε εξιτήριο μέσα σε μία ώρα. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Εισαγγελία όπου από τον εισαγγελέα ακροάσεων, παρά το ακαταλόγιστο, του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Μετά την παρέμβαση της συνηγόρου του Κατερίνας Δρακοπούλου, παραπέμφθηκε στην εισαγγελέα Ανηλίκων και αφέθηκε με περιοριστικούς όρους και με ακούσια νοσηλεία. Επιστρέφει λοιπόν στο ίδρυμα, με μια ποινική δίωξη σε εκκρεμότητα μεν, αλλά και με την αποδοχή από το σουηδικό κράτος του αιτήματος για επανένωση με τους γονείς του.

Δεν υπάρχουν ξενώνες

Ολο αυτό το διάστημα που νοσηλευόταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, οι κοινωνικοί λειτουργοί έψαχναν κάποιον ξενώνα όπου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί εάν έμενε εκτός ιδρύματος.
Στη χώρα μας όμως δεν υπάρχει κανένας ξενώνας ανηλίκων που να είναι κατάλληλος για φιλοξενία ψυχιατρικών περιπτώσεων. Ετσι παιδιά σαν τον 17χρονο καταλήγουν να μένουν για καιρό σε νοσοκομεία για νοσηλεία, για όσο μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί. Γιατί πάντα -ακόμη και για καθαρά οικονομικούς λόγους- ελλοχεύει ο κίνδυνος του εξιτηρίου και της εγκατάλειψης. Και στην περίπτωση που ο ανήλικος με ψυχική διαταραχή είναι μετανάστης, μπορεί η κατάληξή του να είναι κάποιο κέντρο κράτησης, όπως η Αμυγδαλέζα, και όχι ένας χώρος όπου θα μπορεί να του παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη.

Η παθογένεια του συστήματος

«Μέσα από την ταλαιπωρία και την περιπέτεια αυτού του παιδιού, βλέπουμε την παντελή απουσία μηχανισμού προστασίας ενός ανηλίκου, που στην περίπτωσή μας είναι ψυχικά ασθενής και πρόσφυγας. Φαίνεται λοιπόν όλη η παθογένεια του συστήματος απέναντι σε ανθρώπους με μεγάλο βαθμό ευαλωτότητας, όπως οι ψυχικά ασθενείς και οι πρόσφυγες», τονίζει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

αναδημοσίευση από http://www.psyspirosi.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου