3.31.2013

Η υποχρηματοδότηση απειλεί σοβαρά τις δομές ψυχικής υγείας

αναδημοσίευση από την Αυγή 

Ρεπορτάζ: “Όσοι από μας ζούμε ή και δουλεύουμε με παιδιά και ενήλικες με αυτιστικού τύπου διαταραχές πρέπει να προσπαθούμε να μπούμε στον κόσμο τους, μιας και αυτοί δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο που τους οδηγεί στον δικό μας. Χρειαζόμαστε να μάθουμε να κατανοούμε και να βιώνουμε με συμπάθεια τις αυτιστικές τους εμπειρίες ώστε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε κάθε άτομο να τα βγάλει πέρα με ένα σύστημα κοινωνικών κανόνων που του είναι ξένο”.

Το θέμα του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Λάρισας έφερε στη Βουλή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ του νομού Η. Διώτη
Το παραπάνω απόσπασμα διαβάζει κανείς αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων ν. Λάρισας. Και το ερώτημα έρχεται αβίαστα: πώς μπορεί εργαζόμενοι στη ψυχική υγεία που παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες -από τον περασμένο Οκτώβριο- να επιτελέσουν το τόσο σύνθετο και σημαντικό λειτούργημά τους; Εξίσου αβίαστα έρχεται η απάντηση από την πρόεδρο του συλλόγου, Ε. Καλογεροπούλου: “Ειδικά στην ψυχική υγεία, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καλά οι ίδιοι. Πώς θα μπορέσει να προσφέρει ο εργαζόμενος όταν ο ίδιος αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα επιβίωσης;”

Οι... γενναίες περικοπές του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία, η μείωσή του δηλαδή κατά 50%, έχει προκαλέσει και στον σύλλογο της Λάρισας έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες. Το προηγούμενο διάστημα, ο σύλλογος αποφάσισε να διαθέσει την περικομμένη επιχορήγηση για την πληρωμή του προσωπικού (από τον περασμένο Οκτώβριο ούτε αυτό είναι δυνατό) και για λοιπές λειτουργικές δαπάνες. Όμως, όπως και πολλοί ακόμη ομοειδείς σύλλογοι, για να συνεχίσει τη λειτουργία του, αποφάσισε να μην καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα λοιπόν, έχει βρεθεί να οφείλει εισφορές από τον περασμένο Απρίλιο ενώ έχει προβεί σε ρυθμίσεις με τις ΔΕΚΟ που φθάνουν στα όριά τους. Αποτέλεσμα της μη καταβολής εισφορών είναι ότι δεν έχει δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας (εν προκειμένω πρόκειται για 450.000 ευρώ για τα έτη 2011 και 2012) και την ίδια στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί πρόγραμμα κατάρτισης των εργαζόμενων που απασχολούνται στον σύλλογο - πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής του νομού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη, με ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Βέβαια, αν κρίνουμε από τη μέχρι σήμερα πρακτική της κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει όχι μέριμνα, αλλά ούτε καν απάντηση...

Ο σύλλογος

Στις δομές του συλλόγου απασχολούνται 40 εργαζόμενοι (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γυμναστές κ.ά.), ενώ υπηρεσίες απολαμβάνουν άτομα με αυτισμό από ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα -είναι ο μοναδικός φορέας στην περιοχή που προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες, ενώ στηρίζει, με καθημερινή σχεδόν επικοινωνία, γονείς από ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο στον ξενώνα, δέκα άτομα με -μέτριο και βαρύ- αυτισμό απολαμβάνουν υπηρεσίες επί 24ώρου βάσης, ενώ πολλές δεκάδες ακόμη παιδιά και ενήλικες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες στα δύο τμήματα του Κέντρου Ημέρας. Ο σύλλογος εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα “Ψυχαργώς” και, όπως προαναφέραμε, λειτουργεί δύο δομές: τον ξενώνα “Ελευθερία” και το Κέντρο Ημέρας “Χαρά”, το οποίο περιλαμβάνει δύο τμήματα, ένα για ενήλικες και ένα για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η Ε. Καλογεροπούλου έχει απευθυνθεί στον υπουργό Υγείας, Α. Λυκουρέντζο, με επιστολή που απέστειλε στα τέλη Ιανουαρίου, θέτοντας συνολικά τα προβλήματα της ψυχικής υγείας. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου