4.20.2012

Οι εργαζόμενοι στο ΘΕΤΙΣ για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΕΤΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες-
από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.

Μαχάτμα Γκάντι.

Ό,τι χτίζεται με κόπο, δεν γκρεμίζεται με διοικητικές αποφάσεις!

Η αιφνίδια απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, επιστημονικά υπεύθυνου του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), στις 10 Απριλίου 2012, παραμένει ακατανόητη και άδικη για όλους εμάς που γνωρίζουμε τη δράση, το έργο και την προσφορά του στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” (Ξενώνας – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης), λειτουργεί από το 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, και παρέχει στέγη, φροντίδα και υποστήριξη σε δώδεκα άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δύο εκ των οποίων διαμένουν πλέον σε προστατευόμενο διαμέρισμα. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στελεχώνουν ανάλογες κοινοτικές δομές.

Από τον περασμένο χρόνο, όπου η ΕΠΑΨΥ ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού “Η Θέτις”, αιφνίδιες διοικητικές αποφάσεις, όπως η μη ανανέωση της σύμβασης της ψυχολόγου και η διακοπή των εποπτικών συναντήσεων της ομάδας εργαζομένων, έχουν διαταράξει τη λειτουργία της δομής.

Η αυθαιρεσία των “διοικητικών αποφάσεων” κορυφώθηκε όταν η διοίκηση της ΕΠΑΨΥ ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων, έτσι ώστε να παρακρατηθεί μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των εξυπηρετούμενων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των Μονάδων. Με την παραπάνω πρόταση ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος διαφώνησε ανοιχτά, αφενός γιατί αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ενοίκων των δομών -θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πολυετούς υποχρηματοδότησης, οι ένοικοι καλύπτουν με τα επιδόματα και τις συντάξεις τις ατομικές τους ανάγκες- και αφετέρου γιατί η παρακράτηση ήταν παράνομη! 

Έκτοτε, οι πιέσεις της διοίκησης προς τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο ήταν συχνές και έντονες. Ωστόσο, όταν ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του για το θέμα της παρακράτησης επιδομάτων και συντάξεων, σε θεσμική συνάντηση του φορέα (διοίκησης και εργαζομένων), η διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή της, αναγνωρίζοντας ότι είναι παράνομη. Στην ίδια συνάντηση ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ, Στέλιος Στυλιανίδης, προφανώς ενοχλημένος από τη διαφωνία των εργαζομένων του Κοινοτικού Σπιτιού και θέλοντας να δείξει ότι όσοι διαφωνούν με τις διοικητικές αποφάσεις “δεν χωράνε” στην ΕΠΑΨΥ, πρότεινε στους ίδιους να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινοτικού Σπιτιού.

Το επόμενο διάστημα, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο χώρο του Κοινοτικού Σπιτιού, στις οποίες οι εργαζόμενοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η διοίκηση επιθυμεί να βελτιωθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. 

Όμως, μόλις δύο εβδομάδες μετά από την παραπάνω διαβεβαίωση, ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος κλήθηκε να παρουσιαστεί στα γραφεία της ΕΠΑΨΥ όπου του ανακοινώθηκε η απόλυσή του με την αιτιολογία ότι δεν “ταιριάζει η χημεία” (!), χωρίς να δοθεί ούτε το ελάχιστο χρονικό διάστημα για τον αποχωρισμό με τους ενοίκους και το “πέρασμα” της δουλειάς στον νέο υπεύθυνο. 

Θεωρώντας άδικη και εκδικητική την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, ο οποίος εργαζόταν επί 14 χρόνια στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις”, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη από αυτή της διοίκησης της ΕΠΑΨΥ, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας και ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Κοινοτικού Σπιτιού καθώς και να προστατευθεί ο χώρος από παρόμοιες αυθαίρετες αποφάσεις και συμπεριφορές εις βάρος των συναδέλφων μας.

Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται και να τιμωρούνται με απολύσεις συνάδελφοι που εκφράζουν την άποψή τους και αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Το γεγονός ότι φορείς ψυχικής υγείας, που με κάθε ευκαιρία διακηρύττουν το ενδιαφέρον τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ανέχονται ούτε καν τις διαφορετικές απόψεις είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΤΙΣ

ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΖΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΥ
ΛΙΛΙΑΝ ΤΣΑΚΙΡΗ
ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΥΒΕΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΥΤΑΡΙΑ
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΖΑΛΑΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΚΟΛΥΡΗ

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχετε δίκαιο που διαμαρτυρηστε για την άδικη απόλυση του συναδέλφου σας, αλλά γιατι δεν ζητάτε ανοικτά την άμεση ανάκληση της απολυσής του?
    Εξ' άλλου αν περάσει "αναίμακτα" η τελευταία απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης, σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή