10.08.2011

Δελτίο Τύπου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σχετικά με τα γεγονότα στο νοσοκομείο της Νίκαιας

Δελτίο Τύπου: "Σχετικά με τα Γεγονότα στο Νοσοκομείο της Νίκαιας" 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β. Τηλ.:             2265023590      ,             2102409015      ,             2273023443      .
Φαξ: 2265072441, 2273023441. Κινητά:             6945833231      ,             6936828341      ,             6978741064      . Email: prolipsiworkers@yahoo.gr


Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου: Σχετικά με τα Γεγονότα στη Νίκαια
 
Ως Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας, εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι κλήθηκαν άρον-άρον να στελεχώσουν την "μονάδα" χορήγησης υποκαταστάτων στο Νοσοκομείο της Νίκαιας αλλά και στους λήπτες των υπηρεσιών τους. Οι υπερβολές ομάδων περιοίκων που αντιδρούν επιθετικά στην εγκατάσταση της "μονάδας" σε αυτό το Νοσοκομείο, δεν μπορεί να ειδωθούν ως «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά ως τραγικά αποδεικτικά στοιχεία τόσο της οικονομικής κρίσης, που βιώνεται πολυδιάστατα από την ελληνική κοινωνία εν γένει, όσο και της αγωνίας που γεννά η συνεχής υποβάθμιση της ζωής των πολιτών ειδικά σε περιοχές που βιώνουν ιδιαίτερα την φτώχεια και τις ανισότητες.

Από νωρίς είχαμε επισημάνει ότι είναι ολισθηρός ο δρόμος που επέλεξε η Κυβέρνηση με την πρόχειρη διάλυση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ και την δημιουργία σημείων χορήγησης υποκαταστάτων σε νοσοκομεία: η κραυγαλέα έλλειψη σχεδιασμού, η ανεπαρκής και ακατάλληλη στελέχωση, η απουσία μελετών για την χωροθέτηση αυτών των υπηρεσιών, η αναπαραγωγή αντιεπιστημονικών στερεοτύπων περί εξάρτησης και εξαρτημένων και κυρίως η αδιαφορία των ασκούντων πολιτικές για προηγούμενη αγωγή κοινότητας που θα συνεχίζεται παράλληλα με την λειτουργία των μονάδων είχαν εγκαίρως διαπιστωθεί από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης γνωρίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας με στόχο την δυναμική μετατόπιση κοινωνικών αναπαραστάσεων ώστε ο εξαρτημένος χρήστης που παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης να μην θεωρείται "επικίνδυνος" και τα προγράμματα "όχληση" για την κοινωνία είναι κομβικό σημείο για κάθε πολιτική κατά των ναρκωτικών. Οι παρατηρήσεις των εργαζομένων, όμως, δεν εισακούονται, διότι μόνος γνώμονας των κινήσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι τα επικοινωνιακά οφέλη από την «απορρόφηση της λίστας αναμονής» και την «μείωση του κόστους» στο πλαίσιο της πιο πιστής τήρησης των εντολών της τρόικας. Όταν με τέτοιες διαδικασίες διαλύει το Υπουργείο Υγείας μια μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων σε μια περιοχή (κέντρο Πειραιά) επειδή «δημιουργεί όχληση», στην «καλύτερη» περίπτωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει το ίδιο σε μια γειτονική περιοχή, όπου μεταφέρεται μέρος των δραστηριοτήτων της μονάδας που διαλύει.

Τονίζουμε, ωστόσο, ότι η αδιαφορία και η κυνικότητα των υπευθύνων του Μνημονιακού Κράτους, δεν μπορεί να λειτουργούν σαν δικαιολογία για υβριστικές επιθέσεις στους λήπτες των υπηρεσιών, που δίνουν έναν αγώνα -έστω και υπό αυτές της συνθήκες- να ξεφύγουν από την περιθωριοποίηση, αλλά και στους συναδέλφους μας εργαζόμενους, που βιώνουν τις δυσκολίες μιας δουλειάς γεμάτης απαιτήσεις και κινδύνους και επιπλέον αγωνιούν υπό την απειλή της «εργασιακής εφεδρείας», τις περικοπές χρηματοδότησης, τις αλλαγές πλαισίων, τη γενικότερη υποβάθμιση του ρόλου και των δικαιωμάτων τους, που τους επιφυλάσσουν οι εκφραστές "του λιγότερου κράτους"…

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Νίκαιας να στρέψουν στις αιτίες των προβλημάτων την οργή τους και όχι σε συμπολίτες τους εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών, που με ευθύνη άλλων βρέθηκαν εκεί που βρίσκονται με τόσο πρόχειρο τρόπο. Να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και των ληπτών για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Η απεξάρτηση είναι δικαίωμα που, όπως και το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό, πρέπει όλοι οι πολίτες ενωμένοι να προασπίσουμε, ενάντια στις πολιτικές που τα συρρικνώνουν.

Το Δ.Σ. του Σωματείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου