10.25.2011

Κατάληψη διαρκείας της διοίκησης και των ταμείων στο ΨΝΑ

Σε μια νέα μαζικότατη γενική τους συνέλευση, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης των γραφείων της διοίκησης καθώς και των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων. Η κατάληψη αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην συνέλευσή τους της Δευτέρας,17 Οκτώβρη, όπου είχε αποφασιστεί και η συμμετοχή στη Γενική Απεργία της 19-20 Οκτώβρη, στην οποία οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ συμμετείχαν κάτω από το πανώ του σωματείου με μια συμμετοχή χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά το ΨΝΑ. 

Το κεντρικό ζήτημα στην κατάληψη αφορά (πέρα από την επίθεση που, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, δέχονται στις αποδοχές τους, με το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο και τα κάθε είδους χαράτσια) το ζήτημα του οργανισμού, ο οποίος σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ του Λοβέρδου, θα πρέπει να διαμορφωθεί στις 750 κλίνες (από 2400 που ήταν παλιά) συμπεριλαμβανομένων και των εξωνοσοκομειακών κλινών, του ξενώνων, των οικοτροφείων και των προστατευόμενων διαμερισμάτων. Μια τέτοια προσαρμογή θα σημαίνει την απόλυση, μέσω εφεδρείας και άλλων διαδικασιών, εκατοντάδων εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων. Ακόμα και με την εξαίρεση του «νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού» από τις διατάξεις για την εφεδρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο (ενάντια στο οποίο έγινε η Γενική Απεργία) παραμένει το ζήτημα του υπόλοιπου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, διοικητικών, τεχνικών, ακόμα και κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ, στο βαθμό που δεν περιλαμβάνονται στο «παραϊατρικό» προσωπικό. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε, όλο αυτό το προσωπικό πρέπει να μειωθεί κατά 10% μέχρι τέλους του 2011 και κατά 30% τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2014, χωρίς να ληφθούν υπόψιν αυτοί που στο μεταξύ φεύγουν σε σύνταξη και δεν αντικαθίστανται (λόγω του κανόνα 10 προς 1, που έγινε 10 προς 0) και ενώ γερό μαχαίρι θα πέσει στις θέσεις εργασίας από το 2012, με διαδικασίες μείωσης του προσωπικού (πέραν αυτών της τωρινής εφεδρείας) μέσω «επαναξιολόγησης», «εξορθολογισμών», συγχωνεύσεων μονάδων κλπ. 

Η απειλή των απολύσεων, εφεδρείας και συγχωνεύσεων είναι πολύ μεγάλη, επίσης, για το 18 Ανω, που είναι μονάδα του ΨΝΑ και απειλείται με ποικίλους τρόπους, ν΄ αποσπαστεί από αυτό και να συγχωνευτεί με άλλες μονάδες απεξάρτησης, σε μια προοπτική διάλυσης. 

Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι εντός του ΨΝΑ κυμαίνονται περί τους 550 (με περί τις 250 κλίνες στα τμήματα εισαγωγών) ενώ οι κλίνες φιλοξενίας στις στεγαστικές εξωνοσοκομειακές δομές περί τις 680.Τόσο τα τμήματα εντός όσο και οι δομές εκτός είναι άκρως υποστελεχωμένες και ορισμένες λειτουργούν κυριολεκτικά οριακά. Υπήρξε μια πρόταση από τη μεριά των διοικητικών και συνδικαλιστικών μηχανισμών για διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας στη βάση του ως άνω αριθμού νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων, κάτι που, προφανώς, αντιβαίνει στις αποφάσεις του Λοβέρδου για μείωση των κλινών, όπως διατυπώνονται στο σχετικό ΦΕΚ. Ενας οργανισμός του νοσοκομείου θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να διατυπωθεί σε εντελώς διαφορετική βάση, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να αναπτυχθούν στη διαδικασία του μετασχηματισμού του ψυχιατρείου, όχι στη βάση των κλινών, αλλά στη βάση των αναγκών και των θεραπευτικών προγραμμάτων. Ενας τέτοιος υπολογισμός που θα ελάμβανε υπόψιν πραγματικές ανάγκες και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και δεν θα περιοριζόταν σε ποσοστά επί αφηρημένων κλινών (μετατρέποντας το νοσοκομειακό οργανισμό σε φρούριο, πολύ σαθρό ωστόσο, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας) –ένας τέτοιος οργανισμός θα απαιτούσε τουλάχιστον τριπλασιασμό των θέσεων εργασίας των ποικίλων ειδικοτήτων του προσωπικού.
Το Σωματείο Εργαζομένων, αλλά και η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ καλούν :

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 7.30 ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου