Δεκατρία χρόνια μετά, το ρολόι σταματά. Το σκηνικό στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην οδό Καποδιστρίου στην καρδιά της Αθήνας αλλάζει. Η μεγαλύτερη μονάδα υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ με 700 άτομα να εξυπηρετούνται καθημερινά βάζει λουκέτο. Οι χρήστες που τόσα χρόνια παίρνουν μεθαδόνη ανέβασαν ένα πανό που γράφει «Δεν φεύγουμε»...
Η διαμαρτυρία τους εκπλήσσει. Δεν ακούγονται δυνατά συνθήματα όλα είναι σιωπηλά και υπάρχει θλίψη, αβεβαιότητα: «Ερχομαι στη μονάδα από το 2000. Εφτιαξα τη ζωή μου με βάση αυτή τη διεύθυνση, τη δουλειά μου, το σπίτι μου, την οικογενειά μου» μας λέει ο Πέτρος.
Από την περασμένη Τετάρτη οι χρήστες μετακινούνται ανάλογα με τον τόπο διανομής τους προς στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» στα Μελίσσια, «Αγίας Ολγας» στη Νέα Ιωνία και στο νοσοκομείο στο στρατόπεδο «Βαρύτη» στο Γουδί.
Ο Γ. Κατσιβαρδέας είναι άνεργος μουσικός, φιλοξενείται στην Κυψέλη και μόλις έμαθε ότι τον «στέλνουν» στο «Σισμανόγλειο»: «Νιώθω οργή. Τόσα χρόνια πάλεψα την κοκαΐνη μόνος, η ηρωίνη, όμως δεν παλεύεται, χρειάζομαι μεθαδόνη. Πώς θα πηγαίνω στα Μελίσσια, πού θα βρίσκω τα χρήματα για ταξί, όταν απεργούν κάθε δύο μέρες τα πάντα; Γιατί με γυρίζουν στην ηρωίνη; Πέστε μου, ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για τη ζωή μου;».
Η αλλαγή φαντάζει γι' αυτούς Γολγοθάς, παρά το ότι δεν διαφωνούν που οι μονάδες μεταφέρονται στους χώρους των νοσοκομείων. Ισχυρίζονται ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε, δεν τους εξήγησε τι πρόκειται να αλλάξει.
Ο Ανδρέας σπουδάζει στο Αιγάλεω Διοίκηση Επιχειρήσεων, χρόνια παλεύει λόγω της χρήσης να τελειώσει τις σπουδές του: «Το λεωφορείο περνά έξω από τα ΤΕΙ και με φέρνει απευθείας έξω από τη μονάδα, εάν με πάνε στο Γουδί ανατρέπονται όλα. Εδώ οι περισσότεροι είμαστε στην κοινωνική επανένταξη, σπουδάζουμε,μ έχουμε δουλειές, οικογένειες».
Τα ερωτήματα πολλαπλά: «Τελευταία το δάχτυλο δείχνει πάντα εμάς. Τι άλλαξε στη Σοφοκλέους που έφυγε η μονάδα; Η πλατεία Βάθης από το 1978 δεν ήταν στέκι; Δήλωναν ότι η Καποδιστρίου δεν θα έκλεινε, αλλά το σχέδιο άλλαξε. Γιατί όμως ο ξεριζωμός γίνεται απάνθρωπα;».
Η Μαριγώ, χρήστρια με κινητικά προβλήματα -την στέλνουν και αυτή στο «Σισμανόγλειο»- διακόπτει τη συνομιλία μας: «Ολα τέλειωσαν, μας διώχνουν, η διοίκηση έστειλε τις λίστες». Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ολες οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας. Την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται και η μονάδα της Ερεσσού από τα Εξάρχεια. Αμεσα ανοίγουν μονάδες στο «Ελπίς», το «Λαϊκό», το «Αλεξάνδρα» και στο γυναικείο τμήμα του νοσοκομείου «Ελενα».
Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ (όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει στην «Κ.Ε.») παρά τις αντιδράσεις που είχε για το κλείσιμο της Καποδιστρίου και της Ερεσσού, κατέληξε να συναινέσει στη μετακίνησή τους. Είχε προηγηθεί δημόσια συζήτηση, όπου οι τοπικές κοινωνίες επέμεναν ότι τα προβλήματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είχαν ως πηγή τις μονάδες υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΚΑΝΑ Δ. Πλατανιάς μάς λέει ότι ακολούθησαν τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας: «Η πολιτική άλλαξε, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες που έχουν οι χρήστες, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Τους διαβεβαιώνω όμως ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στις υπηρεσίες του οργανισμού. Η Καποδιστρίου ήταν μεγάλη σαν μονάδα και η θεραπεία της ψυχοκοινωνικής επανένταξης δεν απέδιδε όπως έπρεπε».
Ο υπεύθυνος της μονάδας στην Καποδιστρίου Β. Καφετζόπουλος μας αναφέρει ότι την όλη αναστάτωση την φέρνει η έλλειψη αλλά και η μετακίνηση του προσωπικού: «8 Νοεμβρίου που θα ανοίξει η μονάδα στο νοσοκομείο «Ελπίς» με μεθαδόνη, όσοι χρήστες μένουν στο κέντρο θα μετακινηθούν σε αυτό. Επίσης, με την παράδοση των μονάδων θα γίνει επανεξέταση από την αρχή πού τελικώς θα πάει ο καθένας».