9.30.2011

Ξαναστήνει τον Καιάδα ο Βενιζέλος

αναδημοσίευση από το Δρόμο

Μισή επιχορήγηση, μισή ζωή για ψυχικά ασθενείς και εξαρτημένους.

Του Μάριου Διονέλλη.

Στην πλήρη εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας αλλά και των προγραμμάτων πρόληψης προχωρά η κυβέρνηση με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η κρίση στέλνει όλο και περισσότερους πολίτες στην πόρτα των ειδικών για αναζήτηση βοήθειας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη λάβει απόφαση περικοπής των πόρων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που επιβλέπονται από το κράτος αλλά και για συγχωνεύεις πολλών από αυτά. Συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κόπηκαν σχεδόν στο μισό οι χρηματοδοτήσεις των φορέων Ψυχικής Υγείας – από 82 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 210 Μονάδες Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα). Όλες αυτές οι δομές μένουν στην κυριολεξία στον αέρα καθώς δεν πρόκειται να καλυφθούν οι λειτουργικές τους δαπάνες. Με τα νέα οικονομικά δεδομένα οδηγούμαστε στο κλείσιμο πολλών από αυτές, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και φυσικά στην εγκατάλειψη τουλάχιστον 35.000 πολιτών που αυτή τη στιγμή είναι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις τραγικές εικόνες των ψυχασθενών στα ψυχιατρεία της Λέρου και αλλού. Δόθηκε μάλιστα τότε γενναία κοινοτική επιχορήγηση 1,4 δισ. για την αποασυλοποίηση των ασθενών και συνολικά για τη χρηματοδότηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Τα νέα μέτρα θα σημάνουν κατ' ουσία επιστροφή στα ψυχιατρεία για 1.500 ψυχικά πάσχοντες που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές ενώ θα απολυθούν 3.050 επαγγελματίες ψυχικής υγείας και θα κλείσουν πολλές από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης.


 «Τα λεφτά του 2011 έχουν ήδη τελειώσει»

«Η χρηματοδότηση για το 2011 κόπηκε στη μέση και έχει ήδη δαπανηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της την ώρα που οι ανάγκες για ενοίκια, για είδη διατροφής και για λοιπές στεγαστικές δομές παραμένουν τεράστιες» λέει στον Δρόμο η Ήβη Κοτσίνη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Επαγγελματικής Επανένταξης.

«Για μετά το 2011 δεν έχουμε παρά μόνο προφορικές υποσχέσεις για τους πόρους του 2012. Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ψυχική υγεία την ίδια στιγμή που αποδεδειγμένα η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ή υποστήριξης. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που εποπτεύει τις δομές μας αλλά δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση. Οι κινητοποιήσεις μας πλέον στρέφονται και κατά του υπουργείου Οικονομικών με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυξάνονται οι ανάγκες

Σχεδόν το σύνολο των ψυχιατρικών ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνουν την άμεση σχέση της οικονομικής κρίσης με την επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας σε μια χώρα. Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους ο ψυχολόγος Γ. Μπούρας και ο ψυχίατρος Λ. Λυκουράς, στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται τριπλασιασμός των ψυχωτικών επεισοδίων, διπλασιασμός της κατάχρησης αλκοόλ, διπλασιασμός ή ακόμα και τριπλασιασμός των καταθλιπτικών επεισοδίων. Αντίστοιχη μελέτη σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία έδειξε σαφή σχέση χρέους και κακής ψυχικής υγείας ενώ και στην Ινδία αναφέρεται αύξηση των περιστατικών που αιτούνται ψυχολογικής βοήθειας εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με την οικονομική κρίση. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης να πραγματοποιείται ήδη αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία στην παρούσα κρίση ενώ μελέτη από τη Χιλή βρήκε ισχυρή σχέση μεταξύ απότομης μείωσης του εισοδήματος και εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, με τη μείωση του εισοδήματος να λαμβάνει χώρα σε διάστημα 6 μηνών πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Και στην Ελλάδα

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν από τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Π. Σκαπινάκη και τα ευρήματα μεγάλης έρευνας στην Ελλάδα μεταξύ 5.000 ενηλίκων τα οποία έδειξαν πως περίπου ένας στους πέντε Έλληνες με πολλές οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Παράγοντας ραγδαίας επιδείνωσης της ψυχικής υγείας είναι η ανεργία, καθώς τα στοιχεία της ελληνικής μελέτης έδειξαν ότι οι άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής ψυχοπαθολογίας έως και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, περίπου 120.000 άτομα στην Ελλάδα παρουσιάζουν ή θα παρουσιάσουν προβλήματα σοβαρής ψυχοπαθολογίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ως απάντηση σε αυτό, το υπουργείο Οικονομικών περικόπτει στο μισό τις δαπάνες που διατίθεντο για την υποστήριξη των σημερινών 35.000 ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

«Ιστορική ύβρις»

«Οι εμπνευστές των περικοπών παίρνουν την ευθύνη της ύψιστης ιστορικής ύβρεως, καταδικάζοντας τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, λόγω οικονομικής κρίσης, στην εξαθλίωση και την ελεύθερη πτώση» τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας πως «η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών και αγχωδών εκδηλώσεων που συνδέονται άρρηκτα με την απουσία και αδυναμία επένδυσης στην όποια ελπίδα για το μέλλον του κόσμου, φαίνεται να αποτελούν απλούς δείκτες περικοπής και τροποποίησης ενός προϋπολογισμού».

Εγκαταλείπεται και η πρόληψη-επανένταξη

Στην ίδια λογική δραματικών περικοπών έβαλε ο υπουργός Οικονομικών και τα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών. Με την ίδια αιφνιδιαστική απόφαση περικόπηκαν περισσότερες από τις μισές δαπάνες που προβλέπονταν για τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο «έκοψε» σε μία νύχτα 11,7 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του ΚΕΘΕΑ και 15 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του ΟΚΑΝΑ. Κι όμως μόνο για το ΚΕΘΕΑ, οι ανελαστικές δαπάνες (στέγαση, διατροφή μελών, θέρμανση, πληρωμές προσωπικού και άλλα) ανέρχονται στα 25 εκατ. ευρώ. Η φετινή χρηματοδότηση αρχικώς ήταν στα 23 εκατ. και πλέον κατέβηκε στα 11,3 εκατομμύρια.

Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε κλείσιμο μονάδων και αφήνει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, ενώ όπως είναι φυσικό έχει επιπτώσεις και στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ.

Για το θέμα μιλά στον Δρόμο ο Θανάσης Τζιούμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας την τεράστια οπισθοδρόμηση που συντελείται στον τομέα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. «Στην ουσία το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση να πάρει την ευθύνη για την εξάρτηση και να φροντίσει για την απεξάρτηση. Βγάζει από πάνω του αυτό το καθήκον και ομολογεί πως δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει. Στην ίδια λογική προωθεί με εντελώς αντιεπιστημονικό τρόπο τη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, φορέων που έχουν διαφορετικό πεδίο δράσης. Είναι φανερό ότι πάμε πολλά χρόνια πίσω στον τομέα της απεξάρτησης και αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και από πάνω... εργασιακή εφεδρεία

Εκτός από τη δραματική περικοπή πόρων στα προγράμματα Ψυχικής Υγείας, Πρόληψης και Απεξάρτησης η κυβέρνηση εντάσσει τους συγκεκριμένους χώρους και στο σχεδιασμό για την εργασιακή εφεδρεία, αποψιλώνοντας στην ουσία τους αντίστοιχους οργανισμούς από έμπειρο προσωπικό. Για ναζιστικής έμπνευσης μέτρο μιλά ο κ. Τζιούμπας: «Με τον ίδιο τρόπο οι Γερμανοί διάλεγαν από τον πληθυσμό ενός χωριού 10 άτομα προς εκτέλεση. Κάπως έτσι συμβαίνει και σήμερα, δεν μας επετράπη ούτε καν να δεχτούμε μείωση των μισθών μας ώστε να μείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους».

9.29.2011

Συγχωνεύσεις εξόντωσης

«Το AIDS παρουσιάζει αύξηση 1.000% στους χρήστες ναρκωτικών» υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Οταν όμως κάνει κάποιος και μάλιστα ο υπουργός Υγείας μια τέτοια ανατριχιαστική διαπίστωση και ταυτόχρονα συρρικνώνει τις λιγοστές υπηρεσίες θεραπείας των εξαρτημένων μέσα κι έξω από τη φυλακή, τότε δυστυχώς τα σχόλια περιττεύουν. Κι όποιος πιστεύει ότι η μετάδοση γίνεται μόνο από μετανάστριες «μαύρες και βρόμικες» δεν έχει παρά να πάει μια βόλτα στα ξενοδοχεία του κέντρου, όπου πολλές αβοήθητες νεαρές εξαρτημένες Ελληνίδες παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πατριώτες, ή να κάνει μια βόλτα στις ασφυκτικά γεμάτες με ασθενείς φυλακές. 

Αφού όμως ο υπουργός δεν κατάφερε να συγχωνεύσει για παράδειγμα δύο παθολογικές κλινικές που λειτουργούν στον ίδιο όροφο του ίδιου νοσοκομείου αφού εκεί θίγονται διευθυντικές ιεραρχίες, αφού δεν κατάφερε μήνες τώρα να λύσει το σκάνδαλο του «χρυσωρυχείου» Ντυνάν με τους απλήρωτους εργαζομένους, αποφάσισε να ρίξει το «βάρος» στους φορείς απεξάρτησης. 

«Τρομοκρατημένος» λοιπόν από τη ραγδαία αύξηση των μεταδιδόμενων ασθενειών, αποφάσισε να μειώσει στο 50% τα κονδύλια για τις ήδη υποβαθμισμένες δομές που ασχολούνται με τα εξαρτημένα και τα ψυχικά επιβαρημένα άτομα. Τους μειώνει στο μισό τη δυνατότητα λειτουργίας και επομένως θεραπείας και πρόληψης. Ανακοινώνει -και καλά κάνει- νέες μονάδες μεθαδόνης στα νοσοκομεία, χωρίς όμως να μετράει την αποτελεσματικότητα, τη δυνατότητα ελέγχου της παράλληλης χρήσης, την αποφυγή της διασποράς προβλημάτων στους χώρους του ΕΣΥ όταν ταυτόχρονα μειώνει πόρους και προσωπικό. Αμέσως μετά αποφασίζει να συγχωνεύσει τους βασικούς οργανισμούς θεραπείας και απεξάρτησης ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ σε έναν, γεγονός που θα επιφέρει αυτομάτως την πλήρη διάλυση και των δύο. Οσο για την απόφαση εφεδρείας ειδικά σε αυτούς τους οργανισμούς με τους χιλιάδες ασθενείς και τους ελάχιστους εκπαιδευμένους εργαζομένους, αυτή πλέον κινείται στα όρια μιας εγκληματικής αμέλειας. 

Μπορεί να πουν κάποιοι ότι είναι πολυτέλεια να υπάρχουν 3-4 φορείς για όλους αυτούς τους «περιθωριακούς» ασθενείς, μπορεί άλλοι να πουν ότι έγινε όργιο κακοδιαχείρισης στον ΟΚΑΝΑ, ότι απ' έξω δημιουργήθηκαν πιάτσες, ότι πολλοί διορίστηκαν εκεί με μέσον, ότι οι δήμοι βόλεψαν στα κέντρα πρόληψης τη δική τους ανικανότητα. Ολα αυτά μπορεί και να ισχύουν, όμως αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους δικαιολογία για να χειροτερέψουν όλα μαζί στο ίδιο τσουβάλι. 

Ενας αναγκαστικός «γάμος» μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες προσαρμογής του ΟΚΑΝΑ στις αυξανόμενες ανάγκες που γεννούν οι υποσχέσεις μείωσης της λίστας. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΘΕΑ. Το αυτοδιοίκητο και απόλυτα ελεγχόμενο οικονομικά (σε ετήσια βάση) νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσφορές, δωρεές και σε εθελοντικά μοντέλα που ακολουθούν τα μέλη του. Το να τεθεί επομένως το ΚΕΘΕΑ στον εκάστοτε κυβερνητικό-κρατικό έλεγχο θα πολλαπλασιάσει και τα κρατικά έξοδα. Τα στεγνά προγράμματα και τα προγράμματα με υποκατάστατα είναι εντελώς διαφορετικά μοντέλα θεραπείας που μπορεί να συνεργάζονται μόνο για το καλό των ασθενών τους και χωρίς άνωθεν εντολές και περιορισμούς στη δράση τους. Ηδη η απόλυτη χειραγώγηση του ΟΚΑΝΑ από την κάθε κυβέρνηση έφερε τρομακτικές δυσλειτουργίες στον οργανισμό. 

Το νομοσχέδιο Καστανίδη που θα ψηφιστεί Θεού (αλλά και ΚΚΕ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) θέλοντος, δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για όλες τις δομές της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. 

Για ποιο λόγο λοιπόν σπεύδει ο υπουργός να καταργήσει τα λιγοστά κονδύλια προς αυτούς τους οργανισμούς, γιατί θέλει να τους συγχωνεύσει τη στιγμή που στο ΚΕΘΕΑ δεν διορίζονται από τον ίδιο οι διοικήσεις τους, δεν αμείβονται τα Δ.Σ. και κυρίως δεν ταυτίζονται οι παρεμβάσεις τους; Για ποιο λόγο σπεύδει να καταργήσει το νομοσχέδιο πριν ακόμη ψηφιστεί; Ποια τρόικα άραγε το ζητάει αυτό; Ποιος θέλει να γίνει επιτέλους γενικός αρχηγός σε υποχρηματοδοτούμενους και συρρικνωμένους οργανισμούς που επιμένουν να θέλουν να προσφέρουν με βάσιμο τρόπο ελπίδα σε νέα παιδιά; 

Ανάμεσα στα δικά τους προβλήματα και στα δικά τους αιτήματα είναι ευκαιρία να αποδείξουν εδώ όλοι οι εργαζόμενοι την αλληλεγγύη τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος, η ΕΙΝΑΠ αλλά και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να ζητήσουν τώρα άμεσα να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργού για τους πολίτες που βιώνουν το περιθώριο, τη φυλάκιση σαν συνέπεια της εξάρτησης, τον στιγματισμό και την απελπισία έχοντας αρωγούς στις προσπάθειες μιας δεύτερης ευκαιρίας μόνο τους σκληρά εργαζομένους των φορέων που τους περιθάλπουν. 

Ο σύλλογος φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο πλευρό των εργαζομένων στη Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια


Ο σύλλογος φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην γενική συνέλευσή (23-9-2011) του αποφάσισε ομόφωνα την στήριξη του εν λόγω ψηφίσματος των φοιτητών Ψυχολογίας του ΑΠΘ και τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στη Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, θεωρώντας δίκαιο τον αγώνα και τα αιτήματά τους:


Με χτεσινό (14.9.11) ψήφισμα της μαζικής Γενικής τους Συνέλευσης, η οποία αποφάσισε συνέχιση της κατάληψής τους, οι φοιτητές Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσ/νίκη δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια.

Ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας του ΑΠΘ


Το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες της πιο βάρβαρης επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια σε ότι έχει απομείνει στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου οικονομικών ο προϋπολογισμός για το 2011 περικόπτεται κατά 50% για τις δομές ψυχικής υγείας γεγονός που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή οι μονάδες καλούνται να επιβιώσουν χωρίς να μπορούν να καλύψουν μισθούς και έξοδα λειτουργίας.

Το μέλλον είναι πιο αβέβαιο από ποτέ για τις περισσότερες μονάδες, οι εργαζόμενοι είναι ένα βήμα πριν την ανεργία ή την εργασιακή εφεδρεία και οι λήπτες των υπηρεσιών κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή να βρεθούν στο δρόμο κυριολεκτικά φλερτάροντας με την υποτροπή.

Απέναντι σ' αυτή τη βάναυση επίθεση σωματεία εργαζομένων και ληπτών στην Αθήνα έχουν προχωρήσει σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, καλούν όλους τους συλλόγους να δραστηριοποιηθούν και να ενταχθούν σε έναν αγώνα διαρκείας.

Εμείς ως σύλλογος φοιτητών ψυχολογίας, ως μελλοντικά άνεργοι σε αυτόν τον κλάδο που προσπαθούν να διαλύσουν πρέπει να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους, να στηρίξουμε τον αγώνα τους και μέσα από αυτό το ψήφισμα και έμπρακτα και να διεκδικήσουμε μαζί τους τα αυτονόητα.

- να καταργηθεί η απόφαση περικοπής του προϋπολογισμού

- να μη μείνει κανένας ψυχικά ασθενής στο δρόμο

- να μη μείνει κανένας άνεργος στην ψυχική υγεία

Υπέρ του ΚΕΘΕΑ και ο Γ. Καμίνης

"Σε μια εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται, αποτελεί υποχρέωση όλων μας να βρεθούμε στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ, στη τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμο το ανθρώπινο δυναμικό του για την ψυχική υγεία, τις εξαρτήσεις και την κοινωνική επανένταξη. Σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης για τις δομές και το έργο του ΚΕΘΕΑ υιοθέτησε χθες (προχθές) ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας".

Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σχετικά με τον αγώνα τον οποίο δίνει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προκειμένου να μην περικοπεί η δημόσια χρηματοδότησή του και να μην τεθεί στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε προχθές την εξής ανακοίνωση: "Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τις σημερινές (προχθεσινές) κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού. Η στήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ θα συνεχιστεί".

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μη βρεθούν στο δρόμο οι ψυχικά ασθενείς. Είναι θέμα ανθρωπιάς!»


Δήλωση συμπαράστασης από το μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο: «Να μη βρεθούν στο δρόμο οι ψυχικά ασθενείς. Είναι θέμα ανθρωπιάς!»

Γνωρίζω προσωπικά, πως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει κάνει  αξιοσημείωτα βήματα στην Ελλάδα: ασθενείς βγήκαν από τα δημόσια ψυχιατρεία, ζουν σε σπίτια με ανθρώπινη αντιμετώπιση και η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το έργο αυτό έχει αξιολογηθεί από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες ως πολύ θετικό. 

Κινδυνεύει όμως αυτή η επιτυχής ψυχιατρική μεταρρύθμιση να χαθεί ολοσχερώς.   Η διακοπή της χρηματοδότησης των υπηρεσιών αυτών από τους φορείς που με τόση προσπάθεια, μόχθο και αγάπη κατάφεραν αυτό το επίτευγμα, θα έχει ως  αποτέλεσμα  την επιστροφή των ασθενών στα ψυχιατρεία, η οποία λογχεύει τον κίνδυνο υποτροπών και ακόμη θανάτου των ασθενών και καταφανώς καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τα οποία οι ίδιοι οι ασθενείς αδυνατούν να διεκδικήσουν. 

Θεωρώ ότι  αυτές οι ευάλωτες ομάδες  των συνανθρώπων μας πρέπει  να υποστηριχθούν «πάση θυσία». ‘Ολοι πρέπει να βοηθήσουμε για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής τους. 

Τώρα που η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα φαινόμενα κατάθλιψης (μέχρι βαθμού αυτοκτονίας) θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην  ψυχική υγεία. 

Το επιτάσσει η ανθρωπιά που διακρίνει πάντοτε το λαό μας.

Δομές Ψυχικής Υγείας: Πετιούνται «στο δρόμο» παιδιά με ειδικές ανάγκες

ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πετιούνται «στο δρόμο» παιδιά με ειδικές ανάγκες
Δομές έκλεισαν ή λειτουργούν «στα χαρτιά» μετά την απόλυση δεκάδων εργαζόμενων από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών


Τραγικές αναδεικνύονται μέρα με τη μέρα οι συνέπειες των περικοπών σε Υγεία - Πρόνοια για τους ψυχικά ασθενείς, για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Εργαζόμενοι απολύονται, δομές κλείνουν ή λειτουργούν μόνο «στα χαρτιά» και όσοι έχουν ανάγκη μένουν «ξεκρέμαστοι», χωρίς φροντίδα, γυρίζουν σπίτι τους ή και στα ψυχιατρεία. Κι ενώ οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας και στα προνοιακά ιδρύματα αγγίζουν μέχρι και το 50%, το ελάχιστο προσωπικό αυτών των δομών συρρικνώνεται επιπλέον από το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας».
Πριν από περίπου 15 μέρες το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (σ.σ. ΝΠΙΔ, επιχορηγούμενο και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας) απέλυσε 63 εργαζόμενους, ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.ά. οι οποίοι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, μπλοκάκια κλπ. «Η απόφαση αυτή πλήττει τους εργαζόμενους στις δομές αυτές, όπου εξυπηρετούσαν επί πολλά έτη τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ασθενών σε αυτές, χωρίς να τους αναγνωρίζεται επισήμως το εργασιακό τους καθεστώς. Πλήττονται όμως κυρίως οι λήπτες αυτών των υπηρεσιών, τωρινοί και μελλοντικοί, που στερούνται τις υπηρεσίες», σημειώνει η Δέσποινα Εμπέογλου, ψυχολόγος, που εργαζόταν σε δομή του ΕΚΕΨΥΕ.
«Στο δρόμο» ασθενείς που έχουν ανάγκη
Ειδικότερα, απολύθηκαν εργαζόμενοι που δούλευαν σε στεγαστικές δομές ψυχικά πασχόντων, στο ειδικό σχολείο «Στουπάθειο», στη Θεραπευτική Μονάδα για αυτιστικά παιδιά, σε Κέντρα Ημέρας για ψυχικά πάσχοντες, στη Μονάδα Εφήβων Πάτρας, σε Ιατροπαιδαγωγικά τμήματα σε διάφορες πόλεις της χώρας, σε Συμβουλευτικά Ενηλίκων. Η κατάσταση για τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που εξυπηρετούσαν οι δομές του ΕΚΕΨΥΕ, διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:
  • Από το Ειδικό Σχολείο «Στουπάθειο» στο Χαλάνδρι έδιωξαν 14 από τα 28 παιδιά, μετά την απόλυση 4 εργαζόμενων, ανάμεσά τους έναν ψυχολόγο και μια ειδική παιδαγωγό, ενώ άλλοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης κάτω από το φόβο της εργασιακής εφεδρείας. Η Θεραπευτική Μονάδα για αυτιστικά παιδιά στην Αγία Παρασκευή (σ.σ. είχε συγχωνευθεί με το Στουπάθειο) έκλεισε αφήνοντας ξεκρέμαστους παιδιά και γονείς.
  • Οι 13 ένοικοι του ξενώνα για ψυχικά ασθενείς Αθήνας - Αιγάλεω επέστρεψαν στο Δαφνί, στον ξενώνα βραχείας παραμονής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σε οικοτροφείο κάποιας ΜΚΟ, μετά το κλείσιμό του.
  • Στη Λιβαδειά λειτουργούν πλέον 2 από τους 3 ξενώνες για ανθρώπους με βαριά νοητική στέρηση και βαριά κινητικά προβλήματα, ενώ μετά και τις απολύσεις τις βάρδιες βγάζουν πλέον εργαζόμενες γενικών καθηκόντων, δηλαδή καθαρίστριες! Επιπλέον,στον ξενώνα για ψυχωσικούς ασθενείς ΜΟΛ της Λιβαδειάς έχουν πάρει αποκλειστικές νοσοκόμες με μπλοκάκι. Τη στιγμή που οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται εξειδικευμένη επιστημονική φροντίδα, οι ξενώνες μετατρέπονται σε «αποθήκες» ανθρώπων και η φροντίδα αντικαθίσταται από τη φύλαξη.
  • Το Κέντρο Ημέρας Πειραιά - Αιγάλεω έκλεισε αφότου απολύθηκαν η μία ψυχολόγος και η μία κοινωνική λειτουργός και ζήτησαν να συνταξιοδοτηθούν οι υπόλοιποι λόγω εργασιακής εφεδρείας. Ηταν ένα Κέντρο πολύ σημαντικό για 60 ψυχωσικούς ασθενείς, οι οποίοι πήγαιναν εκεί το πρωί, απασχολούνταν, δέχονταν φροντίδα κι έπειτα επέστρεφαν σπίτι τους.
  • Αντίστοιχα, το Κέντρο Ημέρας Αθήνας - για 20 ψυχωσικούς ασθενείς - λειτουργεί πλέον μόνο στα χαρτιά, αφού απολύθηκαν ο εργοθεραπευτής, οι δύο ψυχολόγοι και η μία κοινωνική λειτουργός. Τώρα «λειτουργεί» με μία ψυχίατρο που εργάζεται εκεί part time, με μία εκπαιδεύτρια και έναν διοικητικό υπάλληλο.
  • Το Τμήμα Εφήβων Πάτρας, το οποίο εξυπηρετούσε εφήβους με κάποιες ψυχολογικές δυσλειτουργίες και τους γονείς τους και διοργάνωνε στα σχολεία επιστημονικές ενημερώσεις, έκλεισε. Στα όρια του «λουκέτου» είναι και το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα Βόλου, αφού απολύθηκαν ο παιδοψυχίατρος και ο ψυχολόγος, ενώ ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί ο λογοθεραπευτής.

Η Άλκη Ζέη και η Δήμητρα Γαλάνη μιλούν για το ΚΕΘΕΑ

Με αφορμή την περικοπή της επιχορήγησης, το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και την ενδεχόμενη συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών μιλούν για το ΚΕΘΕΑ και ενώνουν τη φωνή τους με αυτη των μελών, των γονέων και των εργαζομένων του οργανισμού.
Στα video, η Δήμητρα Γαλάνη και η Άλκη Ζέη.






9.28.2011

Κραυγή πανικού...


αναδημοσίευση από το blog του Process Work - η φωτογραφία από τον Antista/Chef
 

Κραυγή προσβλητική…

Κραυγή αναλγησίας…

Κραυγή απελπισίας…

Κραυγή πανικού…

… ακούστηκε δυνατά και ξάστερα από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (;) Ανδρέα Λοβέρδο, σε απάντηση στην Κραυγή Αγωνίας του ΚΕΘΕΑ.

Δήλωσε ο Υπουργός:
… ακόμα επιστράτευσαν και τα παιδιά αυτά, για να στείλουν μήνυμα, προβοκατόρικο μήνυμα, ότι η ελληνική Πολιτεία δεν κάνει πολιτική στον τομέα, ή περικόπτει, ή απολύει, ή σταματάει τα προγράμματα. Ντροπή τους, γιατί ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχουν όλα αυτά. Καλό το σόου, αλλά καλύτερη η αλήθεια.
 Ένα κλικ εδώ για την ομιλία του υπουργού (στη σελίδα 4 η αναφορά στη δράση της Δευτέρας του ΚΕΘΕΑ) 


Απαγόρευση συνελεύσεων στον Άγιο Σάββα

αναδημοσίευση από τον ημιόροφο
Σε όποια νοσοκομεία πραγματοποιούνται συνελεύσεις, η προσέλευση είναι πρωτοφανής. Οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι με την μεμψιμοιρία και τη δουλικότητα δεν βγαίνει τίποτα. Και όπου τα διοικητικά συμβούλια κωλυσιεργούν, οργανώνονται από τα κάτω συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Έτσι και στον Αγ.Σάββα. Αναμενόμενο να ξεκινήσουν τα όργανα.

Η διοίκηση αποφαινόμενη περί της βλαπτικότητας των συνελεύσεων ως προς την ευαγή λειτουργία του νοσοκομείου, προχώρησε σε καταγγελία των συνελεύσεων και ωμό ένδικο εκβιασμό. Όποιος τολμήσει να ξανασυμμετάσχει σε συνέλευση απειλείται με 500 ευρώ!!  Όπως και το σωματείο αν ξανασυγκαλέσει συνέλευση ..."χωρίς σοβαρό λόγο και εντός του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών...".

Αφεντικά, ρουφιάνοι, δικαστές μια εταιρεία. Δεν μπορεί να έλειπαν και οι μπάτσοι. Κλήση "για υπόθεσή της" δέχθηκε η πρόεδρος του σωματείου από το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού με το Γενικό Γραμματέα υπουργείου οικονομικών

Tη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Συντονιστικού με τον Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ. Καπελέρη – σε συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο την Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού ενημέρωσαν τον Γ.Γ. σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της οριζόντιας περικοπής της χρηματοδότησης, ιδίως δεδομένου ότι ήδη ο κάθε φορέας υποχρηματοδοτείται επί σειρά ετών, επισημαίνοντας τόσο το οικονομικό κόστος για το κράτος, όσο και το κοινωνικό κόστος ως προς τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Γ.Γ. δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας σχετικά με την ανάκληση της υπουργικής απόφασης, αντίθετα επικαλέστηκε την κακοδιαχείριση εκ μέρους των ΜΚΟ και αναρωτήθηκε ως προς τα αποτελέσματα του θεραπευτικού μας έργου.

Τέλος, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση σχετικά, αντίθετα ζήτησε την κατάθεση υπομνήματος από το Συντονιστικό, σχετικά με τη σημασία της λειτουργίας των φορέων και τις επιπτώσεις που έχει η υποχρηματοδότησή τους.

Απάντηση Συντονιστικού σε Ελευθεροτυπία: "Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό"


Συντονιστικό Φορέων ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβρη 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»


Αγαπητή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»,

Στο φύλλο σου της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2011, διαβάσαμε άρθρο με τίτλο: «11 ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Θέλουν να παίρνουν απευθείας από την Ε.Ε. τα κονδύλια».

Μάλιστα, η εισαγωγική παράγραφος του εν λόγω άρθρου έχει ως εξής: «Η πρόταση να συγκροτηθεί επιτροπή από ειδικούς φορέων της ψυχικής υγείας, η οποία θα αποταθεί στην Ε.Ε. και θα ζητήσει -όπως συνέβαινε και το 1991, όταν ξεκίνησε η αποασυλοποίηση- να παίρνει κατευθείαν τα κονδύλια που προορίζονται για τους ψυχικά πάσχοντες χωρίς παρέμβαση του κράτους, το οποίο έχει αποδειχθεί «κακός διαχειριστής» των χρημάτων της Ε.Ε., προωθείται από το Συντονιστικό εργαζομένων στην υγεία και την ψυχοκοινωνική φροντίδα».

Ως Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, καταγγέλλουμε ως ψευδή όλα τα προαναφερόμενα και συγκεκριμένα τονίζουμε ότι: Ποτέ δεν συζητήθηκε στις Συνεδριάσεις του Συντονιστικού, πολύ περισσότερο δεν αποφασίστηκε, πως οι εργαζόμενοι θέλουμε «να παίρνουμε απ’ ευθείας από την Ε.Ε. τα κονδύλια», πως θέλουμε να συγκροτηθεί επιτροπή «ειδικών», πως το κράτος «έχει αποδειχθεί κακός διαχειριστής των χρημάτων της Ε.Ε.».

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι που συναποφασίζουμε στο Συντονιστικό αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από «έκτακτες επιχορηγήσεις» της Ε.Ε. ή οποιουδήποτε άλλου εθνικού ή υπερεθνικού ελεήμονος Φορέα.
Όπως ρητά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού, με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2011,

« •    Υπερασπιζόμαστε την ποιότητα και το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών για όλους όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη».

Αγαπητή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»,

Σου ζητούμε να διορθώσεις το λάθος, που αδικεί και την αποδεδειγμένη ευαισθησία σου για τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας και τους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και των ληπτών των υπηρεσιών μας, προσφέροντας μια απ’ τις φιλόξενες σελίδες σου για ολόκληρη την επιστολή μας.

Σ’ ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Οι Συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Φορείς Εργαζομένων:

- Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)
- Σωματείο Εργαζομένων Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. (Σ.Ε.Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)
- Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι
- Εργαζόμενοι Μονάδας Απεξάρτησης «18ΑΝΩ»
- Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων
- Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
- Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής  (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ.- Δαφνί/ Δρομοκαΐτειο/ Αιγινήτειο/ Νταού Πεντέλης)
- Σωματείο Εργαζομένων Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς» Αττικής
- Σωματείο Εργαζομένων Σ.Ι.Κ.Φ. Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας
- Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Θεσσαλονίκης
- Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Δράμας

4ωρη στάση εργασίας αύριο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης - συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.  Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.
Φαξ: 2265072771, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.  Email: prolipsiworkers@yahoo.gr

Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη 2011
Δελτίο Τύπου
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –ΟΚΑΝΑ, και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτά, στηρίζουμε την στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων). Συμμετέχουμε με τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, 29 Σεπτέμβρη, 11.00-15.00, και συγκέντρωση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Υγείας μπρος στο Υπουργείο Υγείας.
Θεωρώντας τους εαυτούς μας κομμάτι του χώρου της Δημόσιας Υγείας, από το μετερίζι της Πρωτοβάθμιας Πρόληψης και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, εκφράζουμε με αυτό τον τρόπο και την αλληλεγγύη μας και την  συμπόρευση μας με όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία-Πρόνοια που πλήττονται άμεσα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Στηρίζοντας τις αποφάσεις του Συντονιστικού των Εργαζομένων στις δομές Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας και Κατά των Εξαρτήσεων, στο οποίο συμμετέχει το Σωματείο μας, δηλώνουμε ρητά ότι κινούμαστε ενωτικά στους χώρους εργασίας μαζί με τους συναδέλφους των υπηρεσιών που βάλλονται, συνδράμοντας με όλες τις δυνάμεις σε μορφές κινητοποιήσεων, για να διακόψουμε την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες. Γνωρίζουμε καλά ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες μας και απαιτούμε:
 Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για περικοπή χρηματοδότησης, εργασιακή εφεδρεία και συγχωνεύσεις στους φορείς και οργανισμούς υγείας. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία όλων των φορέων για το υπόλοιπο του 2011.
• Προϋπολογισμός για το 2012 που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του χώρου. Η ενίσχυση και ο σχεδιασμός των φορέων που εξυπηρετούν τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ειδικά σε περίοδο κρίσης.
• Εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην Υγεία. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (προθάλαμο της ανεργίας) καμιά αλλαγή εργασιακού αντικειμένου.
• Όχι στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις φορέων! Να απολαμβάνουν την ποιότητα και το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών όλοι όσοι τις έχουν πραγματικά ανάγκη!
• Για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Η Υγεία, σωματική και ψυχική, είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια  

Το Δ.Σ. του Σωματείου