4.10.2016

Γονείς… αχθοφόροι για το κτίριο του ΚΕΔΔΥ



 Μία δημόσια υπηρεσία που είναι για να εξυπηρετεί άτομα με αναπηρίες είναι παντελώς απρόσιτη για τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται
 
ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ , πηγή http://www.taxydromos.gr 
 
Κουβαλούν τα ανάπηρα παιδιά τους στην πλάτη ελλείψει αναβατορίου

Γροθιά στο στομάχι… οι εικόνες της καθημερινότητας στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Μαγνησίας, όπως τις περιγράφει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας, Ράλλης Τσιουλάκης. Γονείς παίρνουν τα ανάπηρα παιδιά τους στην πλάτη, άλλοι τα υποβαστάζουν, άλλοι σχεδόν τα σέρνουν για να καταφέρουν να ανέβουν τη σκάλα προς τα γραφεία του ΚΕΔΔΥ. Μία δημόσια υπηρεσία που είναι για να εξυπηρετεί άτομα με αναπηρίες είναι παντελώς απρόσιτη για τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται.
 
Το ΚΕΔΔΥ στεγάζεται στο κτίριο της οδού Νεαπόλεως και Κοδρογκτόνως, πίσω από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου. Στην υπηρεσία απευθύνονται μαθητές με αναπηρίες, προκειμένου να πιστοποιηθεί το πρόβλημά τους να έχουν υποστήριξη στο σχολείο.


Το κτίριο όμως που φιλοξενείται η υπηρεσία από το 2011 είναι απρόσιτο για τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία οι γονείς αναγκάζονται να κουβαλούν στα χέρια για να ανέβουν τη σκάλα. Δεν υπάρχει ούτε ράμπα, ούτε αναβατόριο. Η ίδια η διεύθυνση του ΚΕΔΔΥ, ζήτησε συνδρομή από τους συλλόγους αναπήρων, προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα της μετεγκατάστασής της σε άλλο κτίριο που θα είναι προσβάσιμο.

Για το θέμα έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις: τόσο από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αναπηρίες όσο και από τους συλλόγους αναπήρων του νομού.

Η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι τα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Αναπήρων Θεσσαλίας, που έχει επέμβει όχι μία, αλλά τέσσερις φορές, στα συναρμόδια υπουργεία και την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, που ανέλαβε μετά από υπόδειξη της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την εγκατάσταση της υπηρεσίας του ΚΕΔΔΥ στο συγκεκριμένο απρόσιτο κτίριο.

«Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας υποστηρίζει ότι το κτίριο υποδείχθηκε από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Το θέμα είναι ότι έχουμε κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά αυτό παραμένει», ανέφερε ο κ. Τσιουλάκης, υποστηρίζοντας ότι ακυρώνεται η φύση της ίδιας της υπηρεσίας και καταπατείται ο Νόμος που υπαγορεύει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες στεγάζονται μόνο σε προσβάσιμα κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου