4.05.2016

Για ποια δωρεάν πρόσβαση στους ανασφάλιστους μιλάμε;


αναδημοσίευση από http://www.mkiellinikou.org


gramma

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για ποια δωρεάν πρόσβαση στους ανασφάλιστους μιλάμε;

Η  επιστολή που δημοσιεύουμε στάλθηκε σε ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού πριν από λίγες μέρες , στις 18-3-2016, με την οποία το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» του ζητά να πληρώσει τα νοσήλια από επέμβαση που έγινε το 2014, διαφορετικά εντός δεκαπέντε ημερών το χρέος θα μεταφερθεί στην εφορία.

Επισημαίνουμε ότι τον Νοέμβριο του 2014 που έγινε η επέμβαση (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής) βάσει του νόμου για τους ανασφάλιστους, που είχε ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2014, έπρεπε η περίπτωση του ασθενούς να εξεταστεί από τριμελή επιτροπή και ως ανασφάλιστος να μην χρεωθεί. Η τριμελής επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στις περισσότερες περιπτώσεις ανασφάλιστων πολιτών που έχουν βρεθεί στην ίδια δυσάρεστη θέση.


Θυμίζουμε επίσης,  ότι πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους ανασφάλιστους ασθενείς, σύμφωνα με τον οποίο μόνο το ΑΜΚΑ αρκεί κατά την εισαγωγή για να μην χρεωθεί ο ασθενής. Φυσικά και αυτός ο νόμος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή γιατί εντελώς ανεξήγητα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.  Επομένως ισχύει ο νόμος του 2014 με τις τριμελείς επιτροπές.

Εμείς αναρωτιόμαστε:

1) Συνεδριάζουν οι τριμελείς επιτροπές ή δεν συνεδριάζουν;  Και εάν όχι, γιατί;

2) Οι ανασφάλιστοι ασθενείς τελικά βάσει ποιού νόμου νοσηλεύονται;

3) H πολιτεία γιατί συνεχίζει να παρανομεί και δεν θέτει τους νόμους σε εφαρμογή;

4) Τα χρέη των ανασφάλιστων ασθενών που είχαν την ατυχία να νοσηλευτούν τα χρόνια της σκληρής λιτότητας (που συνεχίζει και σήμερα) τι έχουν γίνει;  Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για αυτά;

Εμείς θα απαιτήσουμε για άλλη μια φορά να σβηστεί το συγκεκριμένο χρέος.  Για πολλοστή όμως φορά θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει εντέλει  ΣΥΝΟΛΙΚΗ λύση στο δράμα των ανασφάλιστων πολιτών και επιτέλους ας σταματήσει το κρυφτό που παίζεται εδώ και 1 χρόνο με το νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους, και ας δημοσιευτούν  οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί έστω αυτός ο κουτσός νόμος!

Διευκρινήσεις απαιτούνται ακόμη επειδή κάποιοι διαστρεβλώνουν το τι πραγματικά ισχύει σήμερα:

1) Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: ισχύει ακριβώς ότι ίσχυε από τον Αύγουστο 2014. Δηλαδή πρόσβαση στα φάρμακα με ποσοστό ακριβώς όπως και οι ασφαλισμένοι και σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις πρόσβαση ΜΟΝΟ σε μερικές εξετάσεις αίματος και ούρων και σε ακτινογραφίες με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν ΜΟΝΟ σε δομές ΠΕΔΥ. Για αξονικές, μαγνητικές, σπινθηρογραφήματα ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση που πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

2) Νοσοκομειακή κάλυψη: Εδώ κάνει το κάθε νοσοκομείο ότι θέλει. Αλλού  χρεώνουν και αλλού όχι. Ο πρόσφατος νόμος δεν ισχύει γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί οι ΚΥΑ. Το μόνο που έχει γίνει είναι η εντολή του Υπουργού Υγείας να νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ. Το ερώτημα εδώ είναι, τι έχει μεγαλύτερη ισχύ ο νόμος του 2014 που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ή μια υπουργική εντολή; (εφ´ όσον ο νέος νόμος λόγω μη έκδοσης ΚΥΑ δεν ισχύει)

Επιπλέον η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου πριν από λίγες ημέρες με υπέρ επείγουσα εγκύκλιο προς τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων επαναφέρει το καθεστώς του βιβλιαρίου πρόνοιας . Εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί το επαναφέρει εάν ισχύει η εντολή του Υπουργού Υγείας προς τα νοσοκομεία να νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ;

Απλές οι ερωτήσεις. Απαντήσεις υπάρχουν;
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου