6.08.2015

Επιστολή ΠΟΜΑμεΑΔΕ προς Κουρουμπλή και Ξάνθο για το "ΙΡΙΣ"


 
Περιφερειακή Ομοσπονδία                                                                             Αρ. Πρ: 233
Ατόμων με Αναπηρία                                                                                    Πάτρα:05-06-2015                                                                                    
Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων
Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε ΚΑΙ Ν.Ι.Ν
Ακτή Δυμαίων 5, Πάτρα ΤΚ 26222
Τηλ/fax:2610-362127
e-mail:pomamea_dit@hotmail.com

Προς: κο Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Υγείας
          κο  Ανδρέα Ξάνθο, Αναπληρωτή Υπουργό  Υγείας

Κοιν: 
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία  (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ)
Εταιρία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων  Οικοτροφείου  «ΙΡΙΣ» Αχαΐας
Μ.Μ.Ε


Θέμα:«Αίτημα κάλυψης  τεσσάρων  διαθέσιμων κλινών από τα άτομα  με ψυχική αναπηρία   στην  Εταιρία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Οικοτροφείου Αχαΐας "ΙΡΙΣ"»


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Αναπλ. Υπουργέ,

    Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι   μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με Α.).  Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση , η οποία αγωνίζεται για  την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής , για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας. Έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας , Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας - Ιθάκης.
    Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας εκφράσουμε το αίτημα μας σχετικά με την  κάλυψη  τεσσάρων διαθέσιμων κλινών από τα άτομα  με ψυχική αναπηρία στην Εταιρία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Οικοτροφείου Αχαΐας "ΙΡΙΣ".

    Συγκεκριμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες  από άτομα με ψυχική αναπηρία  και τις οικογένειες τους  για την  αρνητική απάντηση φιλοξενίας τους από την  προαναφερόμενη δομή καθώς, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι,  το Οικοτροφείο, το οποίο  προσφέρει μεγάλης διάρκεια  παραμονή ψυχικά ασθενών με υψηλού βαθμού προστασία.  φιλοξενεί μόνο  έντεκα (11)  άτομα με ψυχική αναπηρία ενώ  στην   απόφαση  του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Δ/νση Ψυχικής Υγείας - « χορήγηση άδειας λειτουργίας της δομής (Αρ.Πρωτ Υ5β/Γ.Π.74445/03, Ημερ: 10/12/2004)  αναφέρεται ρητά  στην ομάδα - στόχου πληθυσμού πως  το Οικοτροφείο φιλοξενεί δέκα πέντε (15) χρόνιους ασθενείς με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
     
 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 Αξιότιμε κύριε Αναπλ. Υπουργέ,

    Η υγεία, αποτελεί κατά γενική ομολογία, αδιαπραγμάτευτο και πολύτιμο αγαθό για όλους τους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα για τους πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.. Τα κρούσματα της ψυχικής ασθένειας παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης έχουν δυσκολέψει πολύ. Ως εκ τούτου παρουσιάζεται αυξημένη η ανάγκη για ψυχιατρική περίθαλψη.
   Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακατέχει απέναντι στα άτομα με αναπηρία παρακαλούμε  όπως παρέμβετε προσωπικά προκειμένου να επιλυθεί το προαναφερόμενο αίτημα μας.
    Με την ελπίδα πως θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

   Ο Πρόεδρος                                                                                  Η Γεν. Γραμματέας

Λίβανος Ανδρέας                                                                        Παναγοπούλου Βασιλική



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου