6.28.2015

ΟΧΙ στα μνημόνια και τη λιτότητα - ΝΑΙ στην Ψυχική Υγεία



Στις 5 Ιούλη ψηφίζουμε ΟΧΙ στα μνημόνια - Ρήξη με τη συμμορία των δανειστών


Εδώ και 5 χρόνια σχεδόν - για να μην συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που προηγήθηκαν της κρίσης και των περικοπών λόγω αυτής - η Ψυχική Υγεία και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι και οι λήπτες ζούμε έναν Γολγοθά.

Είμαστε οι μόνοι που κρατήσαμε την προοπτική όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια παρά την κατάρρευση που επήλθε για λόγους πολύ ισχυρότερους από απλά μια σύγκρουση εντός του χώρου. Είπαμε όχι και παλέψαμε ενάντια σε μέτρα που διέλυαν, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, τις δομές. Είπαμε όχι σε μέτρα που οδήγησαν, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, σε απολύσεις. Είπαμε όχι σε μέτρα που μείωσαν μισθούς και τσάκισαν δικαιώματα, που πάτησαν λήπτες και εργαζόμενους στο σβέρκο και που επέφεραν τεράστια έκπτωση στο έργο που αγαπάμε να κάνουμε.

Τα μέτρα αυτά λέγονται μνημόνια. Είναι η πολιτική που παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους. Οι λίγοι είχαν για εκτελεστικά τους όργανα τις κυβερνήσεις όλο αυτό το διάστημα που σάρωσαν τα πάντα. Φυσικά όλα αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα απολύτως πρόβλημα ίσα ίσα που έκαναν τα πράγματα ανυπόφορα.

Ειδικά για την Ψυχική Υγεία οι εργαζόμενοι ξέρουμε καλύτερα απ' όλους τι προβλήματα υπάρχουν, ξέρουμε όμως και τον τρόπο για να ξεπεραστούν. Ξέρουμε τα αιτήματα που πιέζουν για άμεση ικανοποίηση και είναι τέτοια η κατρακύλα που χρειαζόμαστε δραματικές αλλαγές ώστε να λύσουμε το πρόβλημα είτε αυτό λέγεται χρηματοδότηση, είτε απολύσεις και ανάγκη κάλυψης κενών, είτε εργατικά δικαιώματα, είτε δικαιώματα ασθενών, είτε σταμάτημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, είτε - στο τέλος τέλος - έλεγχος της κατάστασης από εμάς τους ίδιους που τόσο καιρό στηρίζουμε ότι καλό έχει απομείνει στην Ψυχική Υγεία, δουλεύοντας ουσιαστικά τσάμπα. Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ ενός άτυπου εκβιαστικού εθελοντισμού όπου ασφυκτιούμε και της απειλής μια χαοτικής ανεργίας.


Πως λοιπόν ένα νέο μνημόνιο θα βοηθήσει; Πως φαντάζεται κανείς, ακόμα και αν απλώς φοβάται - πράγμα εντελώς ανθρώπινο, ότι με μια από τα ίδια θα αλλάξουν τα πράγματα; 

Σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις και μεταξύ μας και στο υπουργείο εξηγούμε και τονίζουμε ότι αν δεν υπάρξει τόλμη και μια προοπτική για ανεξάρτητη οικονομική και κοινωνική πολιτική ακόμα και το πιο άμεσο καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αδύνατο να λυθεί σε μόνιμη και σταθερή βάση. Είναι αδύνατο να πάρουμε έστω μιαν ανάσα. 

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης όμως να αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν ήρθε μετά από τόσες παλινωδίες, και να πει "ως εδώ!" μας έδωσε αυτή την ανάσα και το περιθώριο να το παλέψουμε. Είναι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η μπάλα στα χέρια μας και πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την κρατήσουμε.

Αν θέλουμε μια Ψυχική Υγεία απαλλαγμένη από τις περικοπές και τα προβλήματα, αν θέλουμε δουλειά με δικαιώματα την οποία να ελέγχουμε και για την οποία να αποφασίζουμε εμείς, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να το διεκδικήσουμε. Το να ψηφίσουμε όχι στο δημοψήφισμα θα είναι η αρχή μιας τέτοιας πορείας στην κατεύθυνση της κατάκτησης όλων των παραπάνω. Θα είναι επίσης το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία που ως εργαζόμενοι, οργανωμένοι και σε συντονισμό, ξεκινήσαμε να παλεύουμε από το 2010 και συνεχίζουμε να παλεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο κάθε φορά, λιγότερο ή περισσότερο όλο αυτό το διάστημα. Και ίσως να είναι το πιο κρίσιμο...

Με ποιόν τρόπο μπορεί να βοηθήσει κανείς; Μιλάμε σε συναδέλφους, συμμετέχουμε στις επιτροπές υπέρ του ΟΧΙ και τις δράσεις που μπορεί να καλεστούν αυτή τη βδομάδα στις γειτονιές μας. Μεταδίδουμε την απόλυτη ανάγκη της ψήφου που να λέει όχι σε μνημόνια και λιτότητα για να μπορούμε μετά να οργανωθούμε και να προτείνουμε το πρόγραμμα που χρειάζεται η Ψυχική Υγεία ειδικά αλλά και η κοινωνία γενικά για να βγει από το τέλμα που την έχει οδηγήσει η συμμορία των δανειστών και των εγχώριων πρόθυμων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι που τρέξανε στις Βρυξέλλες να δηλώσουν παρόν) που υπηρετούν συμφέροντα εντελώς ξένα προς τις ανάγκες μας. Μια ανάσα για αρχή που δεν θα δίνει όμως λευκή επιταγή σε καμία κυβέρνηση.

Το τι σημαίνει πρακτικά θετική ψήφος στο δημοψήφισμα εξηγείται παρακάτω. Τι από όλα αυτά βοηθά στην καλυτέρευση των όρων ζωής μας και ειδικά όσο θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε ως το 2057 ένα χρέος που απλά είναι μη βιώσιμο;


Για την Ψυχική Υγεία ένα νέο μνημόνιο είναι οριστική ταφόπλακα. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να δοθούν χρήματα για την υγεία, άρα και για την ψυχική υγεία, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Επιπλέον τα λιγοστά εργασιακά δικαιώματα που απομένουν απλά θα εξανεμιστούν, βάσει και των απαιτήσεων των δανειστών για κατάργηση μεγάλου μέρους της εργατικής νομοθεσίας που μπορεί να μην εφαρμόζεται σωστά ή καθόλου σε μερικές περιπτώσεις όμως υφίσταται, για να την επικαλούμαστε και να διεκδικούμε την εφαρμογή της, ως ένα ακόμα εργαλείο υπέρ μας.

Ωστόσο η νίκη του ΟΧΙ είναι ευκαιρία να παλέψουμε για πραγματικές λύσεις:

-  Ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση που χρειάζονται οι δομές.
- Δίνει τη δυνατότητα για ένα σοβαρό σχεδιασμό της Ψυχικής Υγείας όπου καταρχήν δεν θα δημιουργούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις σε πληρωμές.
- Δίνει τη δυνατότητα ώστε να υπάρξουν όλα τα μέσα, οικονομικά αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να γίνουν έλεγχοι σωστοί και με διαφάνεια που θα συμβάλουν στο να σταματήσει η τρομοκρατία και η κακοδιαχείριση στις ΜΚΟ.
- Θα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να πιέσουμε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού απαραίτητου ώστε  να καλυφθούν τα κενά, να ανακουφιστούμε όλοι από το burnout και τα καθημερινά προβλήματα.
- Το προσωπικό αυτό μπορεί και πρέπει καταρχήν να προέρχεται από όσους συναδέλφους το προηγούμενο διάστημα και λόγω περικοπών και επιθέσεων από τις διοικήσεις και το υπουργείο έχασαν τις δουλειές τους.

Τελικά όμως η νίκη του ΟΧΙ ειδικά για την Ψυχική Υγεία θα έχει νόημα αν ως εργαζόμενοι αλλά και λήπτες των υπηρεσιών συμμετέχουμε ενεργά στο σχεδιασμό που απαιτείται. Μια ανεξάρτητη πολιτική που δεν την καθορίζουν μνημόνια μικρά (πχ. Αντόρ - Λυκουρέντζου) ή μεγάλα είναι η μόνη διέξοδος παρά το αντίθετο που θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Αποφασιστική συμμετοχή εργαζόμενων και ληπτών στη διοίκηση, διαφάνεια της διαχείρισης μέσω του ελέγχου από εμάς, τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ένταξη σε ένα πραγματικά ενιαίο και δημόσιο σύστημα υγείας και ψυχικής υγείας μέσα στο οποίο θα μπορούμε να εργαστούμε για την εφαρμογή της ουσίας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με τους καλύτερους δυνατούς όρους.






Αναλυτικά τι ζητάνε να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, Ευρωπαική Κεντική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαική Ένωση:

Αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που επιδόθηκαν ως «τελεσίγραφο»
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναλυτική κωδικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων από τους «θεσμούς

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ό,τι είναι σε αγκύλες δηλώνει τα επιπλέον μέτρα που περιλαμβάνονται στην τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της χθες Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, δηλαδή μετά την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τη Βουλή (Δήλωση Γιουνκέρ). Βέβαια, από την τροποποιημένη αυτή πρόταση προβλήθηκε μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 23% σε 13%, ενώ αποσιωπήθηκαν δυσβάστακτα μέτρα όπως η πρόβλεψη για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το τέλος του 2015.
Βλ. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_el.htm


  • Οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται να μην καταργήσουν προηγούμενα μέτρα και να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς
  • Ετήσια αύξηση εσόδων ίση με 1% του ΑΕΠ
  • 23% ΦΠΑ σε εστίαση, ξενοδοχεία [μειώνεται στο 13% για τα ξενοδοχεία στη μεθεόρτια πρόταση της Επιτροπής]
  • 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό
  • Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
  • 100% προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις (και τις ατομικές)
  • Κατάργηση όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό εισόδημα
  • Κατάργηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Μείωση 50% των δαπανών για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης
  • Εάν αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τότε θα πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης ή/και το κατώτατο εισοδηματικό όριο φορολόγησης ώστε οι εισπραττόμενοι φόροι να μείνουν στα 2,65 δις €
  • Κατάργηση της προληπτικής παρακράτησης φόρου στις συναλλαγές με το εξωτερικό που εισήχθη πρόσφατα με σκοπό τον έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών (καρουσέλ)
  • Κατάργηση των τροποποιήσεων που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με το Νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ειδική μεταχείριση του αγροτικού εισοδήματος
  • [Σταδιακή κατάργηση των προληπτικών ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου]
  • [Κατάργηση των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου ως τον Ιαν. 2017]
  • Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015
  • Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο φόρο εισοδήματος από το 2016 (άρα διαιώνισή της)
  • Επαναφορά της υποχρεωτικής, καθολικής συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων.
  • Μείωση της τιμής των φαρμάκων που δεν έχουν πατέντα [στο 50% των αντίστοιχων με πατέντα] και των γενόσημων [στο 32,5%, με την κατάργηση της διάταξης που εξαιρεί τα φάρμακα που ήδη υπήρχαν στην αγορά το 2012].
  • [Μείωση δαπανών πρόνοιας κατά 0,5% του ΑΕΠ – περίπου 1 δις]
  • Επανεξέταση του οικογενειακού επιδόματος και των επιδομάτων αναπηρίας
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. €. Οι μειώσεις αφορούν όχι δαπάνες για εξοπλισμούς αλλά απολύσεις προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και μειώσεις προμηθειών.
  • [Απαίτηση ρητής αναγνώρισης από την ελληνική πλευρά ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μη-βιώσιμο και χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση]
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, και κάλυψη του κενού είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
  • Απαίτηση πλήρους εφαρμογής του Ν.3863/2010 για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Απαίτηση εφαρμογής ή προσαρμογής των ρυθμίσεων του 2012 για επικουρικές και εφάπαξ.
  • Σταδιακή εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό με σκοπό την επίτευξη μόνιμων μειώσεων στις δαπάνες που θα ανέρχονται σε 0,50% του ΑΕΠ για το 2015 (1δις) και σε 1% από το 2016 και μετά (2 δις)
  • [Επιβολή ποινών στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους αμέσως μετά την παρούσα συμφωνία]
  • Όσοι πλήττονται από την επέκταση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτηθούν θα υποστούν ποινές μείωσης 10% για κάθε έτος που υπολείπεται των 67. Αυτό το 10% θα επιβληθεί επιπλέον του ήδη υφιστάμενου 6%.
  • Διασφάλιση ότι από 1η Ιαν. 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).
  • Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το Δεκέμβριο του 2019.
  • Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.
  • Η βασική, εγγυημένη σύνταξη, σε όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 30η Ιουνίου 2015, θα παρέχεται μόνο όταν φθάσουν στο 67ο έτος.
  • Η εισφορά για το ταμείο υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι αυξάνεται από 4% σε 6%. Η εισφορά επεκτείνεται και στην επικουρική σύνταξη.
  • Εναρμόνιση των όρων συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ με ότι αναλογικά ισχύει στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία ή συγχώνευση του ΟΓΑ.
  • Συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων ως το 2017 με έτος εκκίνησης των ενεργειών το 2015
  • Υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει νομοθετικά μέτρα που θα αντισταθμίζουν το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των μειώσεων που έγιναν στις συντάξεις το 2012
  • Επιβολή οροφής στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και υιοθέτηση μέτρων για τη μείωσή της (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για όλο το διάστημα μέχρι το 2019
  • Εναρμόνιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων του Δημοσίου με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ
  • Πρόσληψη εξωτερικών μάνατζερς από το Δημόσιο ως την 31η Δεκ. 2015
  • Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να συνεχίσει τη διερεύνηση όλων των παράνομων προσλήψεων που έχουν γίνει στο παρελθόν
  • Πλήρης αυτονόμηση της ΕΛΣΤΑΤ
  • [Απόδοση στην ΕΛΣΤΑΤ εξουσιών ανάλογων με αυτές της Τράπεζας της Ελλάδας με την καθιέρωση ελέγχων των κρατικών πολιτικών]
  • Αυτονόμηση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Υπαγωγή όλων των υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου του ΣΔΟΕ) στη ΓΓΔΕ.
  • [Κατάργηση της οροφής του 25% για τις κατασχέσεις ποσών που γίνονται σε καταβαλλόμενους μισθούς και συντάξεις. Μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1500€ που σήμερα απαιτείται για την πραγματοποίηση κατασχέσεων]
  • [Εισαγωγή επιτοκίων αγοράς στα προγράμματα δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο]
  • [Απαγόρευση οποιασδήποτε μονομερούς αλλαγής στο υφιστάμενο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν τη διεξαγωγή διαβούλευσης και σε καμία περίπτωση πριν το τέλος του 2015. Όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση των Θεσμών]
  • Οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει με σκοπό την αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα αναστραφούν
  • Η όποια αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα γίνει με διαβούλευση
  • Εφαρμογή όλων των μέτρων που εκκρεμούν και που προβλέπονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (1 και 2)
  • Λήψη μη-αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ θα ιδιωτικοποιήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. [Το Υπουργικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει το Σχέδιο Αξιοποίησης]
  • Οι Ελληνικές Αρχές θα λάβουν άμεσα και μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, να οριστικοποιήσει τους όρους πώλησης του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και να προωθήσει τη διαδικασία για την ανανέωση της παραχώρησης του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»
  • [Οι Ελληνικές Αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καθώς και του Ελληνικού]
  • [Η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να τροποποιήσει ουσιωδώς τους όρους της προκήρυξης για ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα ανακοινώσει προθεσμίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το τέλος Οκτωβρίου του 2015]
  • [Λήψη μη-αναστρέψιμων μέτρων για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων υπό τους όρους που ήδη ισχύουν για τον πλειοδότη]
  • [Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ όλες τις μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο]
  • Το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοφλήσει όλες τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ
  • Το Ελληνικό Δημόσιο θα σεβαστεί το ιδιωτικό μάνατζμεντ των τραπεζών και την ανεξαρτησία του ΤΧΣ. Το ίδιο ισχύει για τα δικαιώματα των μετόχων που βάσει των κανόνων του ΤΧΣ συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών
  • Στρατηγικός στόχος είναι η επιστροφή των τραπεζών σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχο
  • Το μορατόριουμ πλειστηριασμών είναι προσωρινό και ισχύει ως το τέλος του 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου