6.11.2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 12/6 - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ 18/6



Ενημέρωση για συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας για την Ψυχική Υγεία στις 12/6
&
Κάλεσμα σε συνάντηση της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία στις 18/6


Σήμερα(σημ. χτες), Τετάρτη 10/6 εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας επικοινώνησε με την Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία για να ζητήσει να στείλουμε κάποιον/ους εκπροσώπους μας σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την Ψυχική Υγεία την Παρασκευή 12/6 στις 11.00 π.μ..

Από την πλευρά μας θεωρήσαμε σημαντικό να ενημερώσουμε δημόσια όλους τους συναδέλφους για συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με όσα μας είπε η εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας στο τηλέφωνο η συνάντηση θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και θα αφορά σε μια διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων στην Ψυχική Υγεία - τόσο στα ΝΠΔΔ όσο και στα ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από το Υπ. Υγείας. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς ενώ η «λίστα» δεν έχει ακόμη κλείσει.

Το Υπουργείο, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν τηλεφωνικά, σχεδιάζει να σχηματίσει μια επιτροπή που να ασχοληθεί με την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, με την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Αντόρ-Λυκουρέντζου και με το σχεδιασμό της Ψυχικής Υγείας από δω και πέρα.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι σε αυτή την επιτροπή να συμμετέχουν εργαζόμενοι, λήπτες, διοικήσεις, επιστημονικοί φορείς κ.α. Η επιτροπή αυτή θα σχηματιστεί κατόπιν υπουργικής απόφασης και θα έχει επομένως την επίσημη κάλυψη και αναγνώριση του Υπουργείου.

Μας ενημέρωσαν επίσης ότι ο στόχος που θέτει αυτή τη στιγμή το ΥΥΚΑ είναι να γίνει μια τρίμηνη δουλειά με ομάδες εργασίας μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε όλες οι πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της Ψυχικής Υγείας.

Από την δική μας πλευρά θεωρούμε καταρχήν θετικό ότι για πρώτη φορά καλούνται εκπρόσωποι και από το χώρο των εργαζόμενων και των απολυμένων στην Ψυχική Υγεία καθώς και από το χώρο των ληπτών για να καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους.

Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι στη συνάντηση της Παρασκευής και στην επιτροπή που σχεδιάζει το Υπουργείο θα είναι και εκπρόσωπος/οι του δικτύου ΑΡΓΩΣ - το οποίο πρόσφατα έγινε και επίσημα ομοσπονδία. Θεωρούμε προβληματικό το Υπουργείο Υγείας να εντάσσει στην ίδια διαδικασία και να αντιμετωπίζει ως ισότιμους συνομιλητές τους εργοδότες μας (πρώην και νυν). Γιατί μαζί με την υποχρηματοδότηση, οι διοικήσεις των ΝΠΙΔ αποτελούν ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας. Θυμίζουμε επίσης ότι οι διοικήσεις αυτές που θα έρθουν στο Υπ. Υγείας σαν ισότιμοι συνομιλητές είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπόλογες για καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων, έχουν γίνει αντικείμενο πάρα πολλών καταγγελιών, ενώ σε διάφορους φορείς βρίσκονται σε εξέλιξη επισχέσεις και δικαστικοί αγώνες εναντίον τους.

Ως Πρωτοβουλία εργαζομένων και απολυμένων στην ψυχική υγεία θα συμμετέχουμε κατ’ αρχήν στη συνάντηση της Παρασκευής στην οποία μας κάλεσε το Υπουργείο για να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι για τις προθέσεις και τα σχέδια όλων των «πλευρών». Οι τοποθετήσεις μας θα κινηθούν στα πλαίσια των ανακοινώσεων και των αιτημάτων που έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα – όπως κάναμε και στις προηγούμενες συναντήσεις που είχαμε στο Υπουργείο.

Την απόφαση όμως για το πώς θα κινηθούμε από την συνάντηση της Παρασκευής και μετά πρέπει να την πάρουμε μέσα από μια όσο γίνεται περισσότερο συλλογική διαδικασία που να εμπλέκει εργαζόμενους από όσους περισσότερους χώρους δουλειάς είναι δυνατό.

Μετά την τελευταία μας συνάντηση στο ΕΚΑ στα τέλη Μάη είχαμε ενημερώσει ότι θα καλέσουμε σε νέα συνάντηση στα τέλη Ιούνη με στόχο, στο μεταξύ, την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερου κόσμου. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις επιτάσσουν να συναντηθούμε νωρίτερα.

Για αυτό καλούμε σε συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη 18/6 στο ΕΚΑ στις 18.00 ώστε να πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας και για να συζητήσουμε όλοι μαζί τη συμμετοχή μας (ή μη) σε αυτή τη διαδικασία, τις προτάσεις που θα καταθέσουμε αλλά και συνολικά τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18/6

ΣΤΟ ΕΚΑ, Γ' ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48Β και ΜΑΡΝΗΣ,

ΣΤΙΣ 18.00




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου