2.09.2016

Δελτίο Τύπου Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών για την Προσφυγική Κρίση και τις Πολιτικές Καταστολής

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αντι-μεταναστευτικές και κατασταλτικές πολιτικές της Ευρώπης. Πάνω από 1,000,000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη το 2015 με πάνω από 3,400 θύματα στο θαλάσσιο νεκροταφείο του Αιγαίου. Μόνο για τον Ιανουάριο του 2016, έχουν καταγραφεί 224 θάνατοι ανθρώπων – αναμεσά τους και παιδιά. Οι θάνατοι αυτοί – αν όχι δολοφονίες – θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τον παράλογο φράχτη του Έβρου να συντηρείται και την Ευρώπη – Φρούριο να κλείνει τα σύνορά της στις ροές μεταναστών και προσφύγων.
Οι πνιγμοί, οι αποτρεπτικοί μηχανισμοί, η επαναλειτουργία των ‘κέντρων κράτησης’ – στρατόπεδα συγκέντρωσης, και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι τα αποτελέσματα των καταπιεστικών και δολοφονικών πολιτικών που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και ενισχύουν την ξενοφοβία και τον φασισμό. Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και προσπαθούν να βοηθήσουν με πενιχρά μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω έλλειψης δομών και της κρατικής αδιαφορίας στις ανάγκες των προσφύγων.
Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας καταδικάζουμε την απάνθρωπη στάση και αντι-μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο. Σε μια τέτοια ιστορική περίοδο δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές.
Καλούμε όλους τους  συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς, τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κοινωνικών λειτουργών, να εναντιωθούμε σε καταπιεστικές και δολοφονικές πολιτικές με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκηση πολιτικών, υπηρεσιών και δομών που να ανταποκρίνονται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των προσφύγων.
Συνάδελφοι τώρα περισσότερο από ποτέ δεν μπορούμε να σιωπούμε ή να συνηθίσουμε στις εικόνες και στα θύματα ωμής πολιτικής βίας.
Μαχόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου